Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την έκπληξή τους εξέφραζαν στελέχη του ΚΚΕ για την ταχύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Εκτιμούσαν πως επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή τους ότι «ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης υπάρχει κοινή βάση για να φτιαχτεί κυβέρνηση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανασύνταξη του αστικού πολιτικού τοπίου να περάσει μέσα και από το πρόσωπο του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στον Περισσό διατείνονται ότι μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές αποκαλύπτεται πως «η σκυτάλη των αντιλαϊκών μέτρων πέρασε στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ.» και εκτιμούν ότι «η νέα συγκυβέρνηση ποντάρει στις μειωμένες απαιτήσεις και τις απατηλές ελπίδες με τις οποίες έφτασε στην κάλπη ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα».

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία επιχειρείται η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, επισημαίνεται ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», ενώ η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται «ψήφος που περιέχει προσδοκία μειωμένων απαιτήσεων και αυταπατών για την Ε.Ε., είναι ψήφος υπό αίρεση και εκφράζει και την απατηλή ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική».

Και επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου». Από την απόφαση δεν λείπει και η αυτοκριτική, αφού σημειώνεται: «Παρά τη θετική συσπείρωση υπέρ του ΚΚΕ, ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από την Ε.Ε., τον δρόμο του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων».