Η 26η Νοεμβρίου και η 3η Δεκεμβρίου ή το αργότερο η 10η Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα είναι οι νεότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του α’ και του β’ γύρου των εκλογών στην Κεντροαριστερά.
Πρόκειται για μια μικρή και δικαιολογημένη αναβολή που δεν αναμένεται να επιφέρει αντιδράσεις μεταξύ των υποψηφίων, αφού οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και σχετίζεται με την άρτια προετοιμασία της διαδικασίας τόσο σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού (δίκτυο εθελοντών που θα στελεχώσει τις εφορευτικές επιτροπές κ.λπ.).
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου, οι δύο Κυριακές θα οριστικοποιηθούν έπειτα από νέες συνομιλίες που εξουσιοδοτήθηκε να διεξαγάγει ο πρόεδρός της με τις εταιρείες Wind και OTS που ανέλαβαν το έργο της online διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων.
Κατόπιν, ο κ. Αλιβιζάτος θα ενημερώσει τους υποψηφίους, με σκοπό το χρονοδιάγραμμα να κλειδώσει με ομόφωνο τρόπο. Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση ότι το κόστος των εκλογών θα μειωθεί έτι περαιτέρω, φτάνοντας ενδεχομένως κάτω των 300.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).
Στο μεταξύ, σε μια ύστατη προσπάθεια άσκησης πίεσης για την αποδοχή τής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση που είχε υποσχεθεί να καταθέσει. Η δημοσιοποίησή της συνέπεσε -όχι τυχαία- με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιο για την ηγεσία του νέου φορέα, η πρότασή του «δεν μεταβάλλει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και επιτρέπει στους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, υλοποιώντας στην πράξη το όραμα για ένα νέο προοδευτικό Κίνημα».
Το λογισμικό «Ζευς»
Βασίζεται στην ψήφο από υπολογιστή ή tablet και ως ψηφιακή κάλπη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό «Ζευς» του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο θεωρείται ότι εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου.
Οι εισηγητές της πρότασης σημειώνουν επίσης ότι το «Ζευς» έχει με αξιοπιστία χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε 565 εκλογές πανεπιστημιακών αρχών, με συμμετέχοντες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας και δυνατοτήτων.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρόμοια πρόταση βασισμένη στο σύστημα «Ζευς» έχει καταθέσει προ ολίγων ημερών ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έλαβε τη διαβεβαίωση για τις δυνατότητες της εγγυημένης χρήσης του από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΔΕΤ, καθηγητή Παναγιώτη Τσανάκα. Αντιστοίχως, με θετικό τρόπο προς την ίδια κατεύθυνση έχουν τοποθετηθεί οι Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας έμφαση στην εξεύρεση λύσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ το αίτημα συμμερίστηκαν εξ αρχής η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών που δεν εκπροσωπούνται στη διαδικασία με δικό τους υποψήφιο.
Στον αντίποδα, σοβαρότατες επιφυλάξεις για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική κάλπη είχαν εκφράσει το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, εκ μέρους της προέδρου του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα θεωρείται προ πολλού λήξαν, με κριτήριο ότι απουσιάζουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην οδηγηθεί το εγχείρημα σε φιάσκο.
Το επίμαχο θέμα -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν συζητήθηκε ενδελεχώς στην επιτροπή. Ο κ. Αλιβιζάτος, πετώντας το μπαλάκι στους υποψηφίους, επανέλαβε ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από εκείνους. Πηγές από το Ποτάμι απαντούσαν, επιστρέφοντας το μπαλάκι, λέγοντας ότι είναι ευθύνη του προέδρου να αναλάβει την πρωτοβουλία.
