Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 21.3°
1 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
23.4° 19.7°
3 BF
61%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
27.6° 22.0°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Ψιχάλες μικρής έντασης
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
2 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.0° 19.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 20.6°
1 BF
73%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
28.2° 24.8°
1 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 21.8°
1 BF
54%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 18.5°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
25.3° 22.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.3°
4 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 20.2°
1 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.8°
4 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 21.0°
3 BF
54%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
25.0° 19.7°
2 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
grigoris dimitriadis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέο εξώδικο Δημητριάδη για σειρά δημοσιευμάτων της «Εφ.Συν.»

Με ένα ακόμη εξώδικο κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» επανήλθε ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης για όσα δημοσιεύματα στην έντυπη έκδοση και στην ιστοσελίδα efsyn.gr ακολούθησαν μετά το δημοσίευμα-έρευνα της 3/11/2023 «Predator, από το κινητό του Γρηγόρη με... αγάπη», που αναφερόταν στα μολυσμένα με το λογισμικό Predator SMS που απεστάλησαν από τον αριθμό του κινητού του.

Στο δημοσίευμα αυτό απάντησε ήδη με εξώδικο ο κ. Δημητριάδης κατά της «Εφ.Συν.» και του Reporters United, το οποίο δημοσιεύσαμε, μαζί με την απάντησή μας, στις 8 Νοεμβρίου. Στο νέο εξώδικο ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει: «Αντί να αποκαταστήσετε την σε βάρος μου προσβολή, προβήκατε, εξακολουθώντας τη συκοφάντησή μου, σε επιπλέον δημοσίευση συκοφαντικών άρθρων, ενώ γνωρίζατε ήδη πολύ καλά ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της μόνης αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα […] “Τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου (WebtoSMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών… Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό”».

Αριστερά, το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» στις 3/11/2023. Πάνω το δημοσίευμα στις 4/11/2023 για τις διεθνείς αντιδράσεις και κάτω το εξώδικο με την απάντηση της εφημερίδας μας που δημοσιεύθηκε στις 8/11/2023

Στη συνέχεια του εξωδίκου ο κ. Δημητριάδης παραθέτει όλα τα δημοσιεύματα μεταξύ 4 και 8/11 που είχαν αναφορά στο θέμα και στον απόηχό του. Συγκεκριμένα αναφέρει:

● Για την έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.» στις 4/11/2023, στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Σκάνδαλο υποκλοπών. Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας από το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Εφ.Συν.” και των Reporters United», και στο σχετικό κείμενο της σελίδας 7 με τίτλο «Υποκλοπές: Διεθνής κατακραυγή για τις προσπάθειες συγκάλυψης». «Εξακολουθείτε να παραπλανείτε το αναγνωστικό κοινό περί δήθεν εμπλοκής μου στην υπόθεση των υποκλοπών […] ενώ έχετε λάβει σαφή γνώση των ανωτέρω πορισμάτων της μόνης αρμόδιας Αρχής».

● Στην ηλεκτρονική έκδοση efsyn.gr στις 5/11, στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Μπαράζ επαφών Κασσελάκη με θεσμούς για τις υποκλοπές», που αναφέρεται στις αποκαλύψεις των Predator Files, κατά το εξώδικο, σκοπίμως «δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα ανωτέρω πορίσματα της Αρχής», πράγμα που «αποδεικνύει και την πρόθεση κατασυκοφάντησής μου».

● Στην ηλεκτρονική έκδοση efsyn.gr στις 6/11, στο δημοσίευμα με τίτλο «Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν για τις νέες αποκαλύψεις των Predator Files». Και γι’ αυτό το δημοσίευμα παρατίθεται το ίδιο επιχείρημα.

● Στο ίδιο το δημοσίευμα με το εξώδικο του κ. Δημητριάδη που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» στις 8/11, μαζί με την απάντηση της εφημερίδας και των Reporters United, υπό τον τίτλο «Νέο εξώδικο του Γρ. Δημητριάδη κατά της έρευνας για τις υποκλοπές». Κατά το… εξώδικο επί του εξωδίκου, «ο τίτλος του άρθρου είναι από μόνος του συκοφαντικός».

Ο κ. Δημητριάδης σχολιάζει την απάντησή μας ότι «κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι το πρωτοσέλιδο δεν ήταν συκοφαντικό για τον κ. Δημητριάδη. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ότι τα SMS στάλθηκαν από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη, αλλά με χρήση του αριθμού του κινητού του έφτασαν μολυσμένα μηνύματα Predator σε 11 αποδέκτες, με τη μορφή ευχαριστήριας απάντησης στις ευχές που φαίνεται να είχαν σταλεί από τα άτομα αυτά προς τον κ. Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή την προηγούμενη ημέρα». Κατά το νέο εξώδικο του κ. Δημητριάδη η αναφορά μας «είναι όλως ψευδής καθώς το πρωτοσέλιδό σας χωρίς καμιά απολύτως αναφορά “σε χρήση αριθμού” αναφέρει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή τα μολυσμένα μηνύματα “στάλθηκαν από το κινητό του Γρηγόρη”».

● Τέλος, το εξώδικο στρέφεται και κατά της αναδημοσίευσης του παραπάνω δημοσιεύματός μας στην ιστοσελίδα efsyn.gr, στις 8/11.

Εν κατακλείδι, με το νέο εξώδικο, ο κ. Δημητριάδης απαιτεί την έκφραση, με πρωτοσέλιδο και δημοσίευμα στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση, «συγγνώμης» για το σύνολο των δημοσιευμάτων, στην οποία να αναφέρεται ότι: «ουδέποτε απεστάλησαν μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο του κ. Δημητριάδη προς 11 στόχους – με αφορμή την ονομαστική του εορτή. Τούτο προκύπτει από το δελτίο τύπου της 20/7/2023 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου αναλύεται η μέθοδος spoofing. Επιπλέον καμία σύνδεση δεν υπάρχει μεταξύ του κυρίου Δημητριάδη και του Predator. Η δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμιά απολύτως κατηγορία εναντίον του. Τέλος, ουδέποτε ο κύριος Δημητριάδης παρακώλυσε την έρευνα για τις υποκλοπές, ούτε στόχευε σε αυτό διά της αποστολής τού από 3/11/2023 εξωδίκου του».

Η απάντηση

Επιμένουμε στην αρχική απάντησή μας: τόσο στο πρωτοσέλιδο της 3/11 όσο και στα συναφή δημοσιεύματα της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσής μας μέχρι και τις 8/11 δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε υπόνοια συκοφαντικής αναφοράς. Ούτε στο αρχικό δημοσίευμα ούτε σε όσα ακολούθησαν στον απόηχο του αρχικού αναφέρεται ότι τα SMS στάλθηκαν από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Αναφέρεται ότι με χρήση του αριθμού του κινητού του έφτασαν μολυσμένα μηνύματα Predator σε 11 αποδέκτες, με τη μορφή ευχαριστήριας απάντησης στις ευχές που φαίνεται να είχαν σταλεί από τα άτομα αυτά προς τον κ. Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή την προηγούμενη ημέρα.

Το αν ο κ. Δημητριάδης είχε ή δεν είχε γνώση της παρείσφρησης ενδιάμεσων υπηρεσιών διαδικτύου που έκαναν χρήση του αριθμού του κινητού του είναι ζήτημα που υπερβαίνει τη δημοσιογραφική μας έρευνα. Θα σταθούμε, επίσης, στην τελευταία απαίτηση του κ. Δημητριάδη να του αναγνωρίσουμε ότι ουδέποτε παρακώλυσε τη δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές διά καταιγίδας εξωδίκων. Διότι, τι άλλο από παρακώλυση μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστολή διαδοχικών εξωδίκων με τα οποία απειλεί για περαιτέρω, πέραν της ήδη εκκρεμούς εναντίον μας αγωγής του, νομικές προσφυγές και ζητεί να αποκαλύψουν οι δημοσιογράφοι τις πηγές τους;

Εξάλλου, εφόσον του είναι γνωστή η χρήση του αριθμού του κινητού του από τρίτους, βάσει του πορίσματος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που συνεχώς επικαλείται, τίθεται το ερώτημα: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς τις αρμόδιες αρχές για την αποκάλυψη των κακόβουλων «παρείσακτων»; Οσο για την τελική ετυμηγορία της Δικαιοσύνης επί της πολύκροτης υπόθεσης που εξετάζεται εντός και εκτός Ελλάδας, ούτε εμείς ούτε ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης, ως νομικός, δικαιούμαστε να την προεξοφλούμε.

Η «Εφ.Συν.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέο εξώδικο Δημητριάδη για σειρά δημοσιευμάτων της «Εφ.Συν.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας