• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.9°C / -0.7°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  65%

Οι συμβάσεις του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε αναρτώνται στη Διαύγεια

Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα εμβάσματα συνδέουν Krikel, Intellexa και ΕΥΠ

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με το insidestory.gr, η σύμβαση για τη χρήση του Predator έχει περάσει «στα κρυφά» μέσα από κάποια σύμβαση της ΕΥΠ και το σύστημα λειτουργεί από το 2020 σε «χώρο που ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή» • Αναφέρεται επίσης ότι «η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ»

Στην αποκάλυψη ότι οι εταιρείες Krikel και Intellexa των επιχειρηματιών Μπίτζιου και Λαβράνου, οι οποίες είχαν σχέση μεταξύ τους, ταυτόχρονα διατηρούσαν στενές σχέσεις με το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε χθες ο ιστότοπος InsideStory.gr βάζοντας άλλο ένα λιθαράκι στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που δείχνουν πως ήδη από τον Ιούλιο του 2020 η Krikel του Γιάννη Λαβράνου, η οποία είχε υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο, έστελνε εμβάσματα στην Intellexa (εταιρεία που εμπορεύεται το Predator), της οποίας το 35% ανήκει στον Φέλιξ Μπίτζιο. Μάλιστα οι κινήσεις των εν λόγω λογαριασμών ήρθαν εν γνώσει της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής... αλλά κατόπιν εορτής, καθώς οι εργασίες της είχαν κλείσει άρον άρον με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Αυτό έγινε από σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει μέλη της επιτροπής και σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα είχε εγκρίνει το προεδρείο. Εν τέλει η απάντηση ήρθε από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά αφού είχαν συνταχθεί τα πορίσματα των κομμάτων. Αυτό που επιβεβαιώνεται από το χθεσινό δημοσίευμα είναι ο ελλιπέστατος και εντελώς προσχηματικός έλεγχος που άσκησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στις εταιρείες Intellexa και Krikel.

Το ΚΕΤΥΑΚ και η απουσία ελέγχου

Η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί στο θέμα στις 14 Σεπτεμβρίου («Πολλά κενά, περισσότερα ερωτήματα») όταν μεταξύ άλλων γράφαμε τα εξής: «Εντύπωση ωστόσο προκαλούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Intellexa για το 2021, τη χρονιά δηλαδή για την οποία γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι επιχειρήθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και επιτεύχθηκε εκείνη του Κουκάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών σχεδόν 800.000 ευρώ το 2020, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2021 στα 5,4 εκατ. ευρώ! Λογικά, αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων θα έπρεπε να προκαλέσει ένα ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα. Απ’ ό,τι μάθαμε, η ΕΑΔ εστίασε στο γεγονός ότι κανένας πελάτης της Intellexa δεν ήταν το ελληνικό Δημόσιο αλλά γινόταν αναφορά σε πελάτες από “τρίτες χώρες”».

Η εταιρεία Krikel του Γιάννη Λαβράνου, η οποία είχε υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο, έστελνε εμβάσματα στην Intellexa (εταιρεία που εμπορεύεται το Predator), η οποία είχε ιδρυθεί από τον Tal Dillian, με σημαντικό μέτοχο (με 35%) τον Φέλιξ Μπίτζιο (δεξιά)

Με λίγα λόγια, αν και οι επιθεωρητές διαπίστωσαν μια εντυπωσιακή άνοδο στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, δεν προέβησαν σε περαιτέρω έλεγχο, από τη στιγμή που δεν φαινόταν κάποια σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το insidestory.gr, η σύμβαση για τη χρήση του Predator έχει περάσει «στα κρυφά» μέσα από κάποια σύμβαση της ΕΥΠ και το σύστημα λειτουργεί από το 2020 σε «χώρο που ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή». Αναφέρεται επίσης ότι «η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ».

Τροπολογία

Αυτή η αναφορά στα βόρεια της Αθήνας παραπέμπει ευθέως στο διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, την ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020 με μια τροπολογία που ήρθε σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΚΕΤΥΑΚ θα μπορούσε να υπογράφει απόρρητες συμβάσεις με φορείς (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα) αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ιδιώτες υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά στην τροπολογία, «οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια». Σε άλλο σημείο διαβάζαμε πως «συστήνεται στην ΕΥΠ ειδικός λογαριασμός με τίτλο “ειδικός λογαριασμός τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΛΤΑΚ)” με δικό του ξεχωριστό ΑΦΜ και σφραγίδα, μέσω του οποίου δύνανται να χρηματοδοτούνται προγράμματα και έργα που εκτελούνται από το ΚΕΤΥΑΚ» και πως «με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό υπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ καθορίζονται τα θέματα που αφορούν στα όργανα διοίκησης και ελέγχου, ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης των κονδυλίων» και, για το τέλος, «η απόφαση αυτή είναι απόρρητη και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Είναι ίσως περιττό να αναφέρουμε πως το ΚΕΤΥΑΚ δεν ελέγχθηκε από την ΕΑΔ. Στο πόρισμα που συνέταξαν δεν αναφέρεται πουθενά η υπηρεσία, ενώ η προσωρινή επικεφαλής της Αρχής, κ. Ρογκάκου, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, είχε ουσιαστικά δείξει ως υπεύθυνο για την ποιότητα του αποτελέσματος τον πρώην διοικητή της ΕΑΔ και κουμπάρο του πρωθυπουργού, Αγγελο Μπίνη, καθώς αυτός είχε υπογράψει τη σχετική εντολή και είχε περιγράψει το αντικείμενο ελέγχου.

Μια καλά φυλασσόμενη υπηρεσία

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως ο χώρος όπου βρίσκεται το ΚΕΤΥΑΚ είναι ένα από τα πιο ασφαλή σημεία της Αθήνας, καθώς βρίσκεται μεσοτοιχία με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ΣΔΑΜ (Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου). Ο περιβάλλων χώρος είναι κατάφυτος και η ΕΥΠ έχει εγκαταστάσεις εκεί εδώ και αρκετά χρόνια στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αίθουσα διαλέξεων, αίθουσες εκπαίδευσης, ενώ σε κάποια κτίρια στεγάζονταν επιχειρησιακές ομάδες που κατά καιρούς «φιλοξενούσαν» υπόπτους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εκεί κρατούνταν και οι Πακιστανοί στην περίφημη υπόθεση των μαζικών απαγωγών μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. ο χώρος επεκτάθηκε και δημιουργήθηκαν νέα κτίρια σε κάποιο από τα οποία φιλοξενείται το ΚΕΤΥΑΚ. Επανερχόμαστε στο Inside Story που αναφέρει σχετικά:

«Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν (βασικού μετόχου της Intellexa), καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ».

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο inside story μια πηγή που συνεργάστηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, από το φθινόπωρο του 2019. «Ομως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Φίλης: Η παραμονή της κυβέρνησης ΝΔ πηγή πολιτικής αποσταθεροποίησης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και έθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών ως «ηθικό αυτουργό» και «ενορχηστρωτή» τους.
Ν. Φίλης: Η παραμονή της κυβέρνησης ΝΔ πηγή πολιτικής αποσταθεροποίησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κοινό παρακρατικό κέντρο ΕΥΠ - Predator» δείχνουν τα στοιχεία της «Εφ.Συν.»
Επικαλούμενος τις αποκαλύψεις του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της «Εφ. Συν. - Σαββατοκύριακο», ο Νάσος Ηλιόπουλος εγκαλεί τον ένοικο του Μαξίμου για στενές σχέσεις με τους διαχειριστές του συστήματος των υποκλοπών.
«Κοινό παρακρατικό κέντρο ΕΥΠ - Predator» δείχνουν τα στοιχεία της «Εφ.Συν.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Το κρυφτούλι Μητσοτάκη απόδειξη ενοχής για τις υποκλοπές
«Οι αθώοι δεν κρύβονται» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πολεμικούς τόνους κατά της κυβέρνησης κα του πρωθυπουργού στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον «Real FM» και τον «ΣΚΑΪ».
Ν. Ηλιόπουλος: Το κρυφτούλι Μητσοτάκη απόδειξη ενοχής για τις υποκλοπές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Οι δημοσιογράφοι Σταύρος Μαλιχούδης και Θανάσης Κουκάκης μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία τους, όπως και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου από το InsideStory.gr, το οποίο και έφερε στο φως την ιστορία...
Πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, ο Μητσοτάκης είναι ένοχος
Για γραμμή-«μπουφέ» στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις υπουργών είναι «τεράστιο πλήγμα για τη Δημοκρατία».
Ν. Ηλιόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, ο Μητσοτάκης είναι ένοχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας