• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.7°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  90%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες και οι εκλογές

 • A-
 • A+
Η τοποθέτηση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Κ. Αλιβιζάτου σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η δημοκρατία τους χρυσαυγίτες οι οποίοι έχουν καταδικαστεί με την κατηγορία της διεύθυνσης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Φιλοξενούμε σήμερα μια σημαντική τοποθέτηση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Κ. Αλιβιζάτου σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η δημοκρατία τους χρυσαυγίτες που έχουν καταδικαστεί με την κατηγορία της διεύθυνσης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Η άποψη του κ. Αλιβιζάτου έχει ιδιαίτερο βάρος, εφόσον είναι από τους πρώτους που αναζήτησε τρόπους θεσμικής αντίδρασης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο φαινόμενο της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης και μάλιστα από το 2012, έναν χρόνο προτού ξεσηκωθεί η λαϊκή αντιφασιστική κινητοποίηση που προκλήθηκε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Είχε αρθρογραφήσει από το φθινόπωρο του 2012 σχετικά με την ανάγκη να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Χρυσής Αυγής το άρθρο 187 του Π.Κ., το οποίο αναφέρεται ακριβώς στα μέλη και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στο πρώτο φύλλο της «Εφ.Συν.», μάλιστα, πριν από δέκα χρόνια, ο κ. Αλιβιζάτος είχε αναρωτηθεί για τα μέσα που διαθέτει η δημοκρατία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και κρίνοντας ότι «η ομάδα αυτή μοιάζει περισσότερο με εγκληματική οργάνωσης του άρθρου 187 Π.Κ., παρά με πολιτικό κόμμα», κατέληγε ότι «η απάντηση είναι νομίζω απλή: σε νομικό επίπεδο η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μπορεί να γίνει με την επιβολή στα μέλη της που εκτρέπονται –συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της– των ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας σε σειρά άρθρων του» («Ο νόμος, το Σύνταγμα και η ναζιστική βία», «Εφ.Συν.», 5.11.2012).

Αυτές τις θέσεις ανέπτυξε ο καθηγητής, τόσο κατά την αρχική δικαστική έρευνα όσο και κατά την ακροαματική διαδικασία, στην οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υποστήριξης της κατηγορίας. Από τότε βέβαια έχει καταστεί κόκκινο πανί για την πολυδιασπασμένη οργάνωση και το όνομά του αναφέρθηκε με αρνητικά σχόλια από όλους τους υπερασπιστές της κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης του δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Αναμφίβολα ένας τίτλος τιμής για τον καθηγητή.

Με τη σημερινή του παρέμβαση ο κ. Αλιβιζάτος απαντά με απλό τρόπο στο πώς μπορεί η δημοκρατία μας να αποφύγει τον τραγέλαφο να μετέχουν στις εκλογές κόμματα, στα οποία κατέχει σημαντική θέση η καταδικασμένη –έστω και σε πρώτο βαθμό– ηγεσία («διεύθυνση») εγκληματικής οργάνωσης. Ηδη με άρθρο του στα «Νέα» το περασμένο Σάββατο είχε θέσει το πρόβλημα, εξηγώντας ότι η ρύθμιση του νόμου που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (άρθρα 92-95 του ν. 4804/2021) ήταν μεν σωστή, αλλά «κολοβή», εφόσον αρκέστηκε στην απαγόρευση να κατέχουν τον τίτλο του αρχηγού ή του εκπροσώπου κόμματος οι καταδικασμένοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά, κατά τα άλλα, μπορούν και σήμερα όχι μόνο να μετέχουν σε παλαιά ή νέα κόμματα, αλλά και να εκλέγονται με τους συνδυασμούς τους.

Ο κ. Αλιβιζάτος θεωρεί ότι αυτή η ατελέσφορη ρύθμιση δεν οφείλεται σε «κακές προθέσεις» της κυβέρνησης, αλλά στον «ειλικρινή φόβο των συνταγματολόγων της μήπως οι ρυθμίσεις τους κριθούν αντισυνταγματικές». Θα πρόσθετα ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που εισηγήθηκε τη σχετική τροπολογία έχει κυρίως κατά νου την πολιτική εκμετάλλευση του «κενού» που αφήνει η εκλογική κατάρρευση του ναζιστικού μορφώματος και λιγότερο τη θεσμική θωράκιση του δημοκρατικού πλαισίου.

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Αλιβιζάτος είχε αναφερθεί στην αρχική παρέμβαση του καθηγητή Γιώργου Σωτηρέλη, ο οποίος αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης (Οκτώβριος 2020) είχε αναλύσει το νομικό καθεστώς που διέπει αυτή την πρωτόγνωρη περίπτωση (πολιτικό κόμμα με ηγεσία καταδικασμένη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης). Μάλιστα σε μια εκτενή ανάλυσή του ο κ. Σωτηρέλης είχε από το 2013 θέσει το πρόβλημα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κανονικό κόμμα ένα μόρφωμα που κατηγορείται ως «εγκληματική οργάνωση», με αποτέλεσμα να δεχτεί την ευθεία προσωπική επίθεση, τόσο από την εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης («Σωτηρέλης-Βουρλιώτης, οι υπερασπιστές της διαφθοράς», «Χρυσή Αυγή», 22.1.2014) όσο και από τη «Δημοκρατία» που υπερασπίζεται μονίμως την Ακροδεξιά («Ακρον άωτον του θράσους. Βρόμικα χέρια! Ο υπασπιστής του υπόδικου Γιάννου και μυστικοσύμβουλος του Βενιζέλου μεθοδεύει τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές», «Δημοκρατία», 19.1.2014).

Διαθέτουμε, όμως, πλέον την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δεν μιλά για μια «εγκληματική οργάνωση» εντός ενός «πολιτικού κόμματος». Τεκμηριώνει την ταύτιση των δύο. Επομένως καθιστά την πρόταση των Αλιβιζάτου-Σωτηρέλη όχι μόνο θεσμικά ορθή αλλά ίσως και αναγκαία.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Δεν πρέπει να κατέβουν στις εκλογές κόμματα στα οποία μετέχουν καταδικασμένα μέλη εγκληματικής οργάνωσης»

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την πιθανολογούμενη κάθοδο στις προσεχείς εκλογές κόμματος των καταδικασμένων ηγετών της Χρυσής Αυγής, ο Ν.Κ. Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η καταδίκη του ηγετικού πυρήνα και των εκτελεστών της Χρυσής Αυγής πρόπερσι τέτοιες μέρες δεν έγινε επειδή ήταν ακροδεξιοί. Εγινε, πρώτον, γιατί διηύθυναν και συμμετείχαν σε μιαν οργάνωση που χαρακτηρίστηκε εγκληματική και, δεύτερον, γιατί διέπραξαν δολοφονίες και άλλες αξιόποινες πράξεις. Επομένως, η εξομοίωση της περίπτωσής τους με το κόμμα της κ. Μελόνι στην Ιταλία ή της κ. Λεπέν στη Γαλλία είναι όλως αβάσιμη. Διότι ούτε η Ιταλίδα πολιτικός ούτε η Γαλλίδα ομόλογός της διέπραξαν εγκλήματα ούτε πολύ περισσότερο καταδικάστηκαν γι’ αυτά και μάλιστα ύστερα από μια υποδειγματική δίκη, που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα ήταν κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον ανακόλουθο να επιτραπεί στους καταδικασμένους χρυσαυγίτες να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν βουλευτές στις προσεχείς εκλογές. Είναι γνωστό βέβαια ότι, μέχρις ότου οι καταδίκες τους γίνουν αμετάκλητες, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η πρόνοια αυτή, εν τούτοις, υιοθετήθηκε το 1975, ύστερα από πρόταση του αείμνηστου Γ.-Αλ. Μαγκάκη, με το εντελώς αντίθετο σκεπτικό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν απαγορεύει στη Βουλή, έως ότου οι καταδίκες των χρυσαυγιτών επικυρωθούν και από τον Αρειο Πάγο, να προβλέψει κάτι πολύ απλό: ότι δηλαδή οι συνδυασμοί των “Ελλήνων” ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, στους οποίους θα περιλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασμένα έστω και πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι παράνομοι και γι’ αυτό δεν ανακηρύσσονται. Αρκεί προς τούτο μια μικρή προσθήκη στον εκλογικό νόμο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι εκλογές τη μέρα του Παύλου»
Στη διακοπή της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου που εξετάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η Μάγδα Φύσσα μετέφερε μέσω της «Εφ.Συν.» την απόλυτη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να οριστούν βουλευτικές εκλογές...
«Οχι εκλογές τη μέρα του Παύλου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το μυαλό στον Παπαδόπουλο
Ο Μάκης Βορίδης, με το χαρτοφυλάκιο των εκλογών στα χέρια, κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στους θεσμούς ώστε «να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», αλλοιώνοντας άνευ προηγουμένου το εκλογικό σώμα με...
Με το μυαλό στον Παπαδόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του!
Σημάδια πανικού και αποσύνθεσης στη Χρυσή Αυγή μετά την πανωλεθρία της σε όλα τα εκλογικά μέτωπα. Υπό τον φόβο διάλυσης της Χρυσής Αυγής ο Μιχαλολιάκος απευθύνει προσκλητήριο για ανασυγκρότηση των ομάδων...
Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα πολλά «alter ego» του κ. Μαρινάκη
Ξάφνιασε με την ειλικρίνειά του ο κ. Μαρινάκης στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ του «Alpha». Για πρώτη φορά ένας μεγαλοεπιχειρηματίας παραδέχεται τόσο ανοιχτά την εξωθεσμική ανάμειξή...
Τα πολλά «alter ego» του κ. Μαρινάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εισαγωγή ψηφοφόρων επιχειρεί ο Μητσοτάκης
Κάτω από το «αθώο» και αυτονόητο αίτημα να ισχύει η αρχή της καθολικότητας της ψήφου και για τους εκτός επικράτειας πολίτες, η Ν.Δ. υποκρύπτει τη διάθεση εκμετάλλευσης του ζητήματος ώστε να ανατραπεί ο...
Εισαγωγή ψηφοφόρων επιχειρεί ο Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρίβειν διά των αποδήμων
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Ν.Δ. για να μπορεί να ψηφίσει ο απόδημος ελληνισμός, αποτελεί μια κίνηση «ρελάνς» στο «αμερικανικό φθινόπωρο» του κ. Τσίπρα, ο οποίος με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ εμφανίστηκε να...
Στρίβειν διά των αποδήμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας