• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%

ΓΕΡΆΣΙΜΟΣ ΝΟΤΑΡΆΣ (1936-2022)

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας γενναίος αντιστασιακός

 • A-
 • A+
Υπήρξε αντιστασιακός, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ενεργός πολίτης, με πολυδιάστατη επαγγελματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση

Τα κακά μαντάτα έπεσαν μαζεμένα, αυτές τις μέρες. Μόλις μία ημέρα μετά την πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου, «έφυγε» από τη ζωή, χθες το πρωί, και ο Γεράσιμος Νοταράς. Ολη του τη ζωή έδινε μάχες, πάντα υπέρ όσων συλλογικοτήτων είχαν ανάγκη. Τον τελευταίο καιρό, έδινε την προσωπική του μάχη με τον καρκίνο. Ανήκει δε σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους που, παρότι έζησαν μια μεγάλη ζωή, σε πολλαπλά επίπεδα (όχι μόνο χρονικά), η απώλειά τους είναι εξαιρετικά σημαντική, ακριβώς γιατί είναι λίγοι και σπουδαίοι.

Ο Γεράσιμος Νοταράς υπήρξε αντιστασιακός, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ενεργός πολίτης, με πολυδιάστατη επαγγελματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση. Γεννημένος το 1936, στην Πάτρα, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Καλλιθέα, στο κοιμητήριο της οποίας θα γίνει και η κηδεία του, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 10.30.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης, όπου και δίδαξε (1962-1965). Το ερευνητικό του έργο υπήρξε σημαντικό στο εξωτερικό (με τον Παναγιώτη Μερλόπουλο συμμετείχαν στο κλασικό έργο αναφοράς του Ζαν Μεϊνό «Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα 1946-1965», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας) και συνεχίστηκε στην Ελλάδα, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ηταν ένας σπουδαίος και πρωτοπόρος πολιτικός επιστήμονας, ένας από τους ανθρώπους που βασανίστηκαν απάνθρωπα από τα όργανα της δικτατορίας του 1967, ένας άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε και ανέδειξε το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το χουντικό πραξικόπημα, ο Γεράσιμος Νοταράς εντάσσεται στην αντιδικτατορική οργάνωση Δημοκρατική Αμυνα (διεγράφη από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1974, μαζί με τα περισσότερα πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Αμυνας). Αναπτύσσει αντιστασιακή δράση και στις 23 Οκτωβρίου 1967 συλλαμβάνεται μέσα στο γραφείο του στο ΕΚΚΕ από τους Μπάμπαλη και Σπανό, έπειτα από προδοσία. Εζησε τα βασανιστήρια της ταράτσας της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας και κατόπιν μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Απάγεται μέσα από τη φυλακή και μεταφέρεται μυστικά στο παροπλισμένο αντιτορπιλικό «Ελλη ΙΙ», όπου, αγνοούμενος επί 28 ημέρες, βασανίζεται με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς.

Εξαιτίας ενός φρουρού που τον αναγνώρισε και επικοινώνησε με την οικογένειά του, το χουντικό καθεστώς αναγκάστηκε, ύστερα από συνεχείς οχλήσεις, να τον μεταφέρει και πάλι στις φυλακές: Αβέρωφ, Αίγινα, Τρίκαλα, Κορυδαλλός. Αποφυλακίστηκε το 1973, ωστόσο, μετά την πτώση της Χούντας, αρνείται να επιστρέψει στη θέση του στο ΕΚΚΕ, θεωρώντας ότι δεν επήλθε πραγματική αποχουντοποίηση στο κέντρο, όπως άλλωστε και στα πανεπιστήμια. Εργάζεται στις εκδόσεις Παπαζήση.

To 1978, χάνει πρόωρα τη γυναίκα της ζωής του, Μαρί Εμμά. Από το 1979 μέχρι σήμερα, υπήρξε επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, ενός από το μεγαλύτερα αρχεία της Ελλάδας, το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό κόμβο για την αρχειονομία, την ιστορική έρευνα, τις εκπαιδευτικές και μουσειακές δράσεις και, βέβαια, για τις εκδόσεις στον τομέα της οικονομικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του στο ελεύθερο ΚΕΘΕΑ (έως την πλήρη αποσύνθεσή του από τη σημερινή κυβέρνηση) ως εθελοντής επί 33 χρόνια, εκ των οποίων τα 19 από την άμισθη θέση του προέδρου του Δ.Σ. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα από την ελληνική Προεδρία. Από τη Γαλλική Δημοκρατία έλαβε για την προσφορά του στα Γράμματα τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967-1974 (ΣΦΕΑ), του οποίου υπήρξε και πρόεδρος. Οσο για την πολιτική του δράση, αυτή δεν σταμάτησε ποτέ. Μετά τη διαγραφή του από τη Δημοκρατική Αμυνα, δημιούργησε μαζί με άλλους τη Σοσιαλιστική Πορεία, πέρασε γρήγορα στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρέμεινε έως το τέλος.

Συλλυπητήρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, μαζί με μια εκτενή ανακοίνωση για τη ζωή του Γεράσιμου Νοταρά. Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κ. Αρβανίτης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Γεράσιμο Νοταρά στο ΚΕΘΕΑ. Τον χαρακτηρίζει ως τον «διανοούμενο, αγωνιστή, οραματιστή, που πίστεψε όσο κανείς άλλος στη θετική αλλαγή των ανθρώπων. Που βοήθησε όσο κανείς άλλος στο κτίσιμο του ΚΕΘΕΑ» σε σχετική ανάρτησή του. Ως «μεγάλη απώλεια» χαρακτηρίζουν τον θάνατό του και οι συναγωνιστές και συναγωνίστριές του στον ΣΦΕΑ, με πολλούς από τους οποίους πρωτοσυναντήθηκαν μέσα στις φυλακές επί δικτατορίας.

■ Η κηδεία θα τελεστεί την Τετάρτη 6/07, στις 10.30 το πρωί, στο Κοιμητήριο Καλλιθέας. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα στον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR9001101550000015529606723).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά χώρος διαλόγου»
Στην πρώτη της -από τις αρκετές που έπονται- δημόσια συζήτηση, η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί άλλη μια πολιτική παράταξη αλλά μια προσπάθεια ζύμωσης και ανασύνταξης του...
«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά χώρος διαλόγου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
Η Μελτέμ Οράλ είναι ένα νέο κορίτσι που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται πολιτικά και ακτιβιστικά στην Τουρκία ως μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSIP). Στην Ελλάδα θα έρθει...
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: πολιτική και όχι εκλογική πρόταση συμπόρευσης
Αναλυτικά την πρότασή της για κοινό βηματισμό και κοινή πολιτική και κοινωνική δράση ανακοίνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , σε σχετική συνέντευξη Τύπου, στη βάση της πολιτικής απόφασης της 3ης Συνδιάσκεψης. Οι ομιλητές...
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: πολιτική και όχι εκλογική πρόταση συμπόρευσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σύγχρονη δημοκρατία έχει ιδιωτικοποιηθεί. Δεν είναι πια βιώσιμη»
Η Λουτσιάνα Καστελίνα, καθόλου τυπικά, είναι μία εξαιρετικά δυναμική προσωπικότητα της Αριστεράς, πρωτοπόρος φεμινιστικών κινημάτων στην Ιταλία και έως σήμερα, στα 92 της χρόνια («τον Αύγουστο κλείνω τα 93»,...
«Η σύγχρονη δημοκρατία έχει ιδιωτικοποιηθεί. Δεν είναι πια βιώσιμη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικό μνημόσυνο Βένιου Αγγελόπουλου
Το πολιτικό μνημόσυνο του Βένιου Αγγελοπούλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00, στο αίθριο της αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια.
Πολιτικό μνημόσυνο Βένιου Αγγελόπουλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι νέες προκλήσεις της Αριστεράς
Στις 22 Ιουνίου η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά σε κρίσιμα σταυροδρόμια: Οι νέες προκλήσεις των κομμάτων της Αριστεράς» με ομιλητές απ’ όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους...
Οι νέες προκλήσεις της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας