• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.2°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση παραπλανά τον ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+
Επιστρατεύοντας ψεύδη, η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει τον ΟΟΣΑ σχετικά με την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων ● Οι «άριστοι» τα ρίχνουν στην Κοινωνία των Πολιτών ● Το χονδροειδές αυτό ψέμα εκθέτει ακόμα χειρότερα τη χώρα διεθνώς, ενώ ήδη έχει υπάρξει διασυρμός από την έκθεση του ΟΟΣΑ και την ανάλογη γνωμοδότηση της GRECO.

Mετά το ηχηρό χαστούκι του ΟΟΣΑ (έκθεση Μαρτίου) για τη μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι «άριστοι» επέλεξαν να πουν ψέματα στον διεθνή οργανισμό προκειμένου να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση.

Για να διεκπεραιώσουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis ενοχοποιώντας όσους το διερεύνησαν, «δήλωσαν ανειλικρινώς και παραπλανητικά προς την Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία (του ΟΟΣΑ) ότι η Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ) στην Ελλάδα δεν ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της κυβέρνησης για να συνδράμουμε στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων (whistleblowers)» αναφέρει το και συνεχίζει: «Εδώ και περισσότερα από 2 χρόνια, το vouliwatch, σε συνεργασία με αρμόδιες οργανώσεις της Κοινωνία των Πολιτών, τρέχουμε εκστρατεία ενημέρωσης και άσκησης πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην κατάρτιση ενός γενναίου νομοσχεδίου αποτελεσματικής προστασίας των whistleblowers, όπως προβλέπει η οδηγία της Ε.Ε. Και... σιωπή».

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 11 Μαρτίου για το «τσεκούρι» στην Οδηγία για το πλαίσιο προστασίας μαρτύρων έπειτα από απαίτηση υπουργών της κυβέρνησης

Νωπή είναι ακόμα η εικόνα του Μ. Βορίδη να λέει με παροιμιώδη κυνισμό ότι η οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να τελειώσουμε με τη «σκευωρία» της Novartis. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να αποσύρει άρον άρον στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τη διάταξη, μετά τις αντιδράσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ και του κ. Πικραμμμένου. («“Τσεκούρι” σε Ευρωπαϊκή Οδηγία», «Εφ.Συν.», 11.3.2022).

Οπως αποκαλύπτει το Vouliwatch, όταν δημοσιεύτηκε (10.3.2022) η έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ (εφαρμογή σύμβασης κατά της δωροδοκίας), διαπιστώθηκε ότι οι ελληνικές αρχές δήλωσαν, απαντώντας στο αίτημα εφαρμογής σχετικής νομοθεσίας για ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα στην ενίσχυση της προστασίας από πιέσεις πολιτικής φύσεως, ότι: «Τον Μάιο του 2020, η Ελλάδα συγκρότησε νομοθετική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), του δικαστικού σώματος, του ακαδημαϊκού κλάδου και του νομικού κλάδου, με εντολή να προετοιμάσει σχέδιο νόμου για τη μεταφορά-ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε. για την προστασία των whistleblowers. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ενσωματώνει την οδηγία στο εθνικό της δίκαιο εντός της προθεσμίας της 17.12.2021.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα αναφέρει ότι το ισχύον σχέδιο καλύπτει ρητά τις αναφορές για δωροδοκία στο εξωτερικό και ότι ένα πλήρες σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση και κατάθεση στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2022. Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης, οι πολίτες-εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της νομοθετικής επιτροπής από τη σύστασή της και ότι παρά τις προσπάθειες να παράσχουν συμβολή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα. Μετά την επιτόπια επίσκεψη, η Ελλάδα υπέβαλε ότι κλήθηκαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να συνεισφέρουν, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν»!

Παραπλανητική δήλωση

Σύμφωνα όμως με την ανάρτηση του Vouliwatch, «πρόκειται για μια παραπλανητική δήλωση προς τον διεθνή οργανισμό, που εκθέτει και τη χώρα μας και την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον προσκαλούμε τις αρμόδιες αρχές να μας συμπεριλάβουν στη συνδιαμόρφωση του σχεδίου νόμου για μια έγκαιρη και νομότυπη ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. στην ελληνική έννομη τάξη με σκοπό την αποτελεσματική προστασία των whistleblowers». Ο ανεξάρτητος οργανισμός θυμίζει αναλυτικά και μία προς μία όλες τις ενέργειες που έγιναν στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 με μηδενικό αποτέλεσμα και καταλήγει:

«Εκφράζουμε εκ νέου την έκπληκτη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας για την ανωτέρω ανειλικρινή δήλωση των ελληνικών αρχών προς την Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ (OECD) ότι ο λόγος που η Κοινωνία των Πολιτών δεν συμμετείχε στη συνδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των whistleblowers είναι ότι οι οργανώσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην πρόσκλησή τους. Η ομάδα του Vouliwatch παραμένουμε διαθέσιμη για να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις και την τεχνογνωσία μας στην ουσιαστική προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και την αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας».

Εννοείται ότι δεν δόθηκε καμία εξήγηση από την κυβέρνηση για τις παραπλανητικές αυτές απαντήσεις και έτσι απέμεινε η οδηγία «ορφανή» μπροστά στο «δημόσιο» συμφέρον της κυβέρνησης να τελειώσει πρώτα με τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υπερτιμολογήσεων της Novartis και να ασχοληθεί στη συνέχεια με τις οδηγίες των κουτόφραγκων.

Θυμίζουμε ότι εκτός από τον ΟΟΣΑ, ανάλογη ήταν και η άποψη της GRECO: «Η προστασία των πληροφοριοδοτών αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποκάλυψη σχεδίων διαφθοράς. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της δικαστικής έρευνας για τη Novartis. Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί και να αυξηθεί το πλαίσιο προστασίας των πληροφοριοδοτών. Στον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης (σ.σ. η πρόσφατη έκθεση είναι ο 5ος κύκλος), η GRECO εξέδωσε σύσταση προς την Ελλάδα, που όμως δεν εφαρμόστηκε. Δεκαέξι έτη μετά, το θέμα απέχει πολύ από τη λύση του» («Kόκκινες κάρτες στην Ελλάδα από την GRECO για τη διαφθορά», «Εφ.Συν.», 10.3.2022).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τσεκούρι» σε Ευρωπαϊκή Οδηγία
«Τοίχο» συνάντησε στο υπουργικό συμβούλιο η νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. ● Σφοδρές αντιδράσεις των Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, Πικραμμένου και Κικίλια.
«Τσεκούρι» σε Ευρωπαϊκή Οδηγία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
Κυβέρνηση και ΜΜΕ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαμαρτυρίες για την ενοχοποίηση δημοσιογράφων και ζητούν δήθεν να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη στο έργο της • Μια μικρή μόνο αναδρομή στο πρόσφατο...
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζουν για εκλογές στη Λιβύη
Νέος γύρος στο διπλωματικό πόκερ που διεξάγεται γύρω από τη Λιβύη ανοίγει από τον ΟΗΕ, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, για την επίσπευση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης της χώρας.
Πιέζουν για εκλογές στη Λιβύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»
Εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταργεί το κίνητρο των ενήλικων κρατουμένων να μορφώνονται στις φυλακές, υπολογίζοντας σε 16 αντί 30 τα μεροκάματα για κάθε μήνα φοίτησης σε σχολεία των...
Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης και Γεωργιάδης προκαλούν τη Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός είδε κατηγορίες για «στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος» σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ ο υπ. Ανάπτυξης, εξαπέλυσε ευθείες προσβολές στους δικαστές.
Μητσοτάκης και Γεωργιάδης προκαλούν τη Δικαιοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας