• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 23.3°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 22.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.5°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 24.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  38%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακυρο το «Συνέδριο Γονιμότητας»

 • A-
 • A+
Θετικό μήνυμα από το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που ανάγκασε σε αναδίπλωση τους διοργανωτές ● Σύμμαχός τους -καθόλου απροσδόκητος- ο Αδωνις Γεωργιάδης με την ακροδεξιά ατζέντα του.

Ακυρώθηκε, όπως ήδη είχαμε προβλέψει, το λαμπρό συνέδριο των «συμπράξεων» υπουργών, ιερέων, μαιευτήρων, ομογενών και άλλων για τη γονιμότητα, τις επιπτώσεις των όποιων επιλογών κάνει μια γυναίκα στη ζωή της και το υποβόσκον μήνυμα «Ελληνες, γεννάτε γιατί χανόμαστε».

Τελικά σύμφωνα με τους αρσενικού φύλου οργανωτές-μέλη της επιτροπής, όλο το συνέδριο... παρεξηγήθηκε: «Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Συνεδρίου [...] αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωσή του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στον γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική. [...] Το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τη γονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

«Παρερμηνεύτηκε»

»Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν. Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του εξωτερικού, είχε στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του ΕΣΡ (!) και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

»Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωσή της από λανθασμένα στερεότυπα.

»Πράγματι, σήμερα με τη σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν».

Χωρίς τις... γυναίκες

Βολική και εκ των υστέρων η δικαιολογία ότι όλο αυτό το πρωτοφανές και παρήγορο κύμα αντιδράσεων οφειλόταν σε ένα διαφημιστικό σποτάκι. Βολική γιατί κανείς δεν χρειάζεται έτσι να μπει στον κόπο να εξηγήσει το πώς ήταν μια παρεξήγηση το περί τρομοκράτησης των γυναικών για επικίνδυνες γέννες ύστερα από κάποια ηλικία ή οι απόψεις για τα χαρμόσυνα μηνύματα πεφωτισμένων ιεραρχών που θα νικήσουν την υπογεννητικότητα ήταν συστατικά ενός επιστημονικού συνεδρίου.

Γιατί στρατιά υπουργών έπρεπε να παρελάσει μιλώντας και όχι απλά ακούγοντας ένα επιστημονικό συνέδριο; Γιατί, τέλος, έλειπε από τη διοργάνωση κάθε αναφορά αλλά και συμμετοχή γυναικών και γυναικείων επιστημονικών οργανώσεων; Γιατί δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά για το πώς η ίδια η πολιτεία εμποδίζει τις νέες γυναίκες να προχωρήσουν στη σημαντική για τη ζωή τους απόφαση να κάνουν παιδί; Ολα αυτά και πολλά άλλα παραμένουν απλά αναπάντητα στα σύννεφα των αντιδράσεων, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως άλλοι ήταν οι στόχοι του γκλάμουρους τετραήμερου δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Εξάλλου ο συμβολισμός και μόνο της απόσυρσης του ίδιου του προοδευτικού δημάρχου της πόλης, της ΠτΔ και πολλών προσκεκλημένων ομιλητών αρκεί για να λύσει τις παρεξηγήσεις.

Ολοι οι δρόμοι είναι στρωμένοι πάντα με καλές προθέσεις, αλλά το περιεχόμενο, τα μηνύματα και οι θεματικές του... παρεξηγημένου συνεδρίου είναι γραπτά και μέχρι χθες κοσμούσαν τον σχετικό ιστότοπο. Εν τω μεταξύ έναν -καθόλου απροσδόκητο- σύμμαχο βρήκαν οι διοργανωτές του συνεδρίου στο πρόσωπο του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος -στην κατεύθυνση ότι φταίει μόνο το σποτάκι και όχι το ίδιο το συνέδριο- έκανε λόγο (ΑΝΤ1) για «ένα ατυχές σποτ» -το χαρακτήρισε και «απαράδεκτο»- αλλά αντέτεινε πως «αυτό δεν αναιρεί την ουσία, ότι το δημογραφικό ζήτημα παραμένει κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα».

Ρατσισμός-ξενοφοβία

Και βέβαια απέφυγε να πει αν θα πήγαινε στο συνέδριο, όπου ήταν ομιλητής, εφόσον δεν ακυρωνόταν, λέγοντας ότι «αυτή είναι υποθετική συζήτηση». Αν και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί απέφυγε να απαντήσει. Και όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να το κάνει, επανέφερε για άλλη μία φορά τη γνωστή ρατσιστική, ξενοφοβική και ακροδεξιά ατζέντα του, λέγοντας ότι «η βασική μας ιδεολογική διαφορά μεταξύ ημών των δεξιών και των αριστερών είναι αυτή.

Εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Ελληνες». Δεν παρέλειψε βέβαια και να επαινέσει τον «αείμνηστο μακαριστό Χριστόδουλο» για το γεγονός ότι «είχε δώσει τότε η Εκκλησία, αν θυμάστε, επίδομα στη Θράκη για να κάνουν τρίτο παιδί». Ασφαλώς και θυμόμαστε.

Το επίδομα αφορούσε μόνο χριστιανικές οικογένειες της Θράκης και είχε εξαγγελθεί από τον τότε αρχιεπίσκοπο ως ένα μέτρο καταπολέμησης της «υψηλής γεννητικότητας» των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών σε σχέση προς τους «δικούς μας». Πρόκειται για την ίδια ακροδεξιά ατζέντα.

Η New Mark Media διευκρινίζει

«Η New Mark Media δεν έχει καμία σχέση με το σποτ που προκάλεσε τις αντιδράσεις», αναφέρει σε επιστολή της προς την εφημερίδα μας η εταιρεία, η οποία υπογραμμίζει: «Εμείς “επιμεληθήκαμε” αποκλειστικά και μόνο τα μηνύματα δημοσιογράφων, παρουσιαστών και καλλιτεχνών. Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του επίμαχου σποτ (προφανώς σε συνεργασία με άλλη εταιρεία) έχει αναλάβει μία δημοσιογράφος», την οποία «ούτε τη γνωρίζουμε, ούτε συνεργαζόμαστε, ούτε συναντηθήκαμε ποτέ, για οποιονδήποτε λόγο. Μόλις αντιληφθήκαμε την προβολή του συγκεκριμένου σποτ αποσύραμε τα δικά μας βίντεο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γραβάτες, ιεράρχες, Ομογένεια, τουρισμός και υπογεννητικότητα
Πριν ακόμα ξεκινήσει έχει ουσιαστικά αν όχι και τυπικά τιναχτεί στον αέρα το φιλόδοξο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Ορια και Επιλογές».
Γραβάτες, ιεράρχες, Ομογένεια, τουρισμός και υπογεννητικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Γαλατά «πλήρωσε» τη Φενέρ
Για να μας πείσει ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς ότι δεν εμπλέκεται -παρά την αναφορά στο όνομά του- στην υπόθεση με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ αρμοδίων και κυρίως με την είσοδο στο αεροδρόμιο εμπύρετων μελών...
Η Γαλατά «πλήρωσε» τη Φενέρ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ιερατείο, η κυβέρνηση, η γονιμότητα
Τι έγκλημα κατά της ανθρώπινης καταγωγής. Τι [παρανοϊκή] ευφροσύνη -τι [ελεεινή] γηθοσύνη! Οι θεωρητικοί αρνητές του ερωτικού σμιξίματος καλούνται στα πάνελ της επιστήμης του εικοστού πρώτου αιώνα και της...
Το ιερατείο, η κυβέρνηση, η γονιμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης
Το θρησκευτικό και ιατρικό ιερατείο, εκπροσωπούμενα από άνδρες που θεωρούν ότι αυτονοήτως φέρουν τη σχετική δικαιοδοσία, αποφάσισαν να συνεδριάσουν για τη γυναικεία γονιμότητα.
Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Επιστροφή στον Μεσαίωνα; Κάντε λίγο κράτει!
Η διαφήμιση με είχε αφήσει άφωνη. Μια γυναίκα με ένα εντελώς κακόμοιρο κι ενοχικό ύφος να κατακλύζεται από φόβο, τύψεις και αγωνία γιατί πέρασε τα 40 κι ενώ σπούδασε, δούλεψε, μέχρι που βρήκε και τον άντρα των...
Επιστροφή στον Μεσαίωνα; Κάντε λίγο κράτει!
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Με ρεπά, δεν γίνονται παιδιά»
Το σύνθημα το «αλιεύσαμε» από τα social media και είναι πραγματικότητα πως με λίγες λέξεις περιγράφει εύστοχα τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκάλεσε το αναχρονιστικό συνέδριο γονιμότητας που τελικά...
«Με ρεπά, δεν γίνονται παιδιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας