• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 24.6°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.6°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 20.4°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.0°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 22.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 19.3°C / 25.5°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  68%

Φωτογραφία αρχείου

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μεταγωγές στην εποχή του... επιτελικού κράτους

 • A-
 • A+
Η... επιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις επιτροπές για τις φυλακές και τις μεταγωγές με αποπομπή επιστημόνων και τοποθετήσεις «ημετέρων», τα έργα και οι ημέρες της Σ. Νικολάου και το «κλειδί» για να αρθεί το δικονομικό αδιέξοδο την ύστατη ώρα για τον Δημ. Κουφοντίνα.

Μεγάλη συζήτηση έγινε αυτές τις ημέρες με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που χαροπαλεύει στην εντατική, για τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ). Η ΚΕΜ αποφάσισε τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, η Σοφία Νικολάου (ως γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και πρόεδρος της ΚΕΜ) άλλαξε αυθημερόν την απόφαση, η ΚΕΜ συνεδριάζει ακόμα για το αν θα γίνει δεκτό το πρώτο και δεύτερο αίτημα της υπεράσπισης Κουφοντίνα να αλλάξει η απόφαση, το Δικαστικό Συμβούλιο Εκτέλεσης Ποινών στη Λαμία δεν έχει στα χέρια του τις απαιτούμενες δύο αρνητικές απορρίψεις ώστε να συζητήσει την προσφυγή, η εισαγγελέας έχει ήδη απορρίψει τη συζήτηση, η κυβέρνηση οχυρώνεται μεθοδικά πίσω από το δήθεν επιχείρημα περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όλα τα δικαστήρια κρίνουν τον εαυτό τους αναρμόδιο και, όπως παρατήρησε η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ στην «Εφ.Συν» (6.3.2021), «αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή, αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρμόδιο δικαστικό όργανο, δεν υπάρχει επομένως καμία δυνατότητα ελέγχου, δεν υπάρχει διαδικασία για να ελεγχθεί η νομιμότητα των πράξεων της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής». Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της ΚΕΜ; Ποιοι την αποτελούν και ποιοι αποφασίζουν;

Το (επί επιτελικού κράτους) ΚΕΣΦ

Μετά τις τροποποιήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (και όχι πλέον στο υπουργείο Δικαιοσύνης) συστήνεται η τριμελής Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η οποία αποτελείται από «τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως πρόεδρο, τον επόπτη του συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού αντεισαγγελέα Εφετών ή τον αναπληρωτή του, καθώς και τον πρόεδρο του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) ή τον νόμιμο αναπληρωτή του ή άλλο μέλος του (που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη) ως μέλη».

Στις 19.9.2019 με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, το ΚΕΣΦ από 11μελές όργανο αποτελούμενο από καθηγητές μέλη ΔΕΠ (εγκληματολογίας, ποινικού δικαίου κ.λπ.), εισαγγελέα και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης τροποποιήθηκε σε 5μελές καταργώντας τις θέσεις των μελών ΔΕΠ και του εισαγγελέα. Τακτικό μέλος στο 5μελές ΚΕΣΦ ορίστηκε ο Θεόδωρος Παναγιώτου και αναπληρωτής του ο Γρηγόρης Κάτσιος (μέλος Τ.Ο. της Ν.Δ). Και οι δύο εμφανίζονται ως «δικηγόροι εξειδικευμένοι σε θέματα Ποινικού Κώδικα» και συνεργάτες στο γραφείο του ποινικολόγου Αλ. Αλεξιάδη, συνηγόρου του Γιάννη Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Παναγιώτου ήταν συνεργάτης και στο δικηγορικό γραφείο της Σοφίας Νικολάου και κουμπάρος στον γάμο της.

Η (επί επιτελικού κράτους) ΚΕΜ

Στις 18.12.2020, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές και μετά από μεγάλο διάστημα ανυπαρξίας της ΚΕΜ (που είχε αποτέλεσμα να διατάσσουν τις μεταγωγές αποκλειστικά η Σοφία Νικολάου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), με ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε η Επιτροπή, με μέλη τους:

 • α) Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Σταλίκα του Γεωργίου (προϊστάμενος διεύθυνσης του υπουργείου ΠροΠο)
 • β) Καλλιόπη Νταγιάντα, αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιώς, επόπττρια του συγκροτήματος Κ.Κ. Κορυδαλλού, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την Αικατερίνη Μπαρτζάκλη, εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς και αν. επόπτρια Κορυδαλλού
 • γ) Θεόδωρο Παναγιώτου, δικηγόρο, μέλος του ΚΕΣΦ, με αναπληρωτή τον Κάτσιο Γρηγόριο, αναπληρωματικό μέλος του ΚΕΣΦ.

Οι αποφάσεις της ΚΕΜ λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, δηλαδή αποφασίζουν τις μεταγωγές η Σοφία Νικολάου, ο διορισμένος στο ΚΕΣΦ συνεργάτης και κουμπάρος της και η αντεισαγγελέας Πειραιά.

Στην κρίσιμη σημερινή κατάσταση με έναν απεργό πείνας να χαροπαλεύει έχει σημασία άλλη μία διάταξη που αφορά την ΚΕΜ (αρ. 14, Ν. 2690/1999), η οποία ορίζει ότι ακόμα κι ένα μέλος της μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε τη σύγκληση του οργάνου: «Η σύγκληση του συλλογικού οργάνου προς συνεδρίαση είναι υποχρεωτική αν το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνόλου των τακτικών μελών του το ζητήσει εγγράφως από τον πρόεδρο, προσδιορίζοντας και προς συζήτηση θέμα».

Προφανώς ο νομοθέτης, που επίσης προβλέπει ως απαραίτητη την απαρτία στις συνεδριάσεις, δίνει ιδιαίτερο βάρος σε κάθε ένα από τα τρία ξεχωριστά μέλη της ΚΕΜ, στις ευθύνες και τις αποφάσεις του. Αυτό σημαίνει ότι η εισαγγελέας, που είναι εξαιρετικά αποδεκτή στον δικαστικό χώρο, μπορεί ακόμα και σήμερα να συγκαλέσει την ΚΕΜ και να εξηγήσει στα άλλα μέλη ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγείται σε πλήρες δικονομικό αδιέξοδο η Δικαιοσύνη και να στερούνται οι συνήγοροι του απεργού πείνας κάθε δικονομικό μέσο ανατροπής της πορείας θανάτου του.

Επτά συλλήψεις σε νέα ακραία καταστολή

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν επτά από τις 29 προσαγωγές από την άγρια καταστολή στη σαββατιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας. Η απρόκλητη επίθεση ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος με χρήση δακρυγόνων και συνεχίστηκε στην πλατεία Κολοκοτρώνη και στην Ιπποκράτους, με αστυνομικούς να προσάγουν στα τυφλά και αναίτια διαδηλωτές που ήταν αντιμέτωποι με χημικά και δύο αύρες που εκτόξευαν νερό.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν ο Εκτορας Κουφοντίνας, γιος του κρατούμενου απεργού πείνας, σύμφωνα με τον οποίο ένας αστυνομικός τού είπε «κάτι μου θυμίζεις» και στη συνέχεια έπεσαν όλοι πάνω με σπρωξιές και αγκωνιές. Στους προσαχθέντες επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παράβαση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ενώ οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διασπορά του κορονοϊού και κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων και απείθεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται... αρμόδιος
Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται στην 56η ημέρα αγώνα ● Αίτημα αναστολής της ποινής του κατέθεσε η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συνεχείς δηλώσεις...
Ζητείται... αρμόδιος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή του να προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη και απαντάει στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την επιλογή της να μην ανακαλέσει ευθαρσώς τα...
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεύτερο κύμα απευθείας αναθέσεων
Μέσα σε μόλις πέντε μέρες η Σοφία Νικολάου υπέγραψε εφτά απευθείας αναθέσεις ύψους 1.089.242 ευρώ. Οι έκτακτες συνθήκες και οι έκτακτοι νόμοι οδηγούν σε γενναίες αγορές μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια.
Δεύτερο κύμα απευθείας αναθέσεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει
Συνεχίζει την ανάλγητη και προκλητική στάση της η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η οποία κρατά τον επί 62 μέρες απεργό πείνας εγκλωβισμένο στο αδιέξοδο που αυτή έχει δημιουργήσει και τον οδηγεί συνειδητά στον...
Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μεταγωγές: «Αποφασίζω εγώ και ο κουμπάρος μου!»
Αν δεν ήταν τραγικές οι στιγμές, αν δεν συνέθλιβε η μηχανή καταστολής του Μ. Χρυσοχοΐδη ειρηνικούς διαδηλωτές που ζητούν το αυτονόητο, αν δεν συκοφαντούσαν αισχρά κυβέρνηση και ΜΜΕ τους χιλιάδες πολίτες που...
Μεταγωγές: «Αποφασίζω εγώ και ο κουμπάρος μου!»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψεύδη και ύβρεις της κυβέρνησης την ώρα που πεθαίνει ο απεργός
Από την Κυριακή το βράδυ, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας κι ενώ οι φωνές διαμαρτυρίας έχουν πολλαπλασιαστεί, η κυβέρνηση κρατάει την ίδια άκαμπτη στάση κλείνοντας τα αυτιά...
Ψεύδη και ύβρεις της κυβέρνησης την ώρα που πεθαίνει ο απεργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας