• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.2°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 18.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  0 BF
  55%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κακοστημένη επιχείρηση

 • A-
 • A+

Ενας μήνας πέρασε αφότου με αυστηρή επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, την Κεντρική Επιτροπή και τις φυλακές Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού, ο Συνήγορος του Πολίτη (δηλαδή η μόνη ανεξάρτητη αρχή που έχει με νόμο το δικαίωμα να μπαίνει στις φυλακές και να ελέγχει αναφορές και καταγγελίες) έθεσε ερωτήματα για την (μη) επαναμεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα.

Ο ΣτΠ ζητούσε εξηγήσεις για το σύννομο της αιτιολογίας και της διαδικασίας μεταγωγής καθώς και για την ειδικότερη τεκμηρίωση των αιτιών της παράκαμψης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και των αποφάσεων περί αναστολής των μεταγωγών στο παρόν στάδιο. Καλούσε δε το υπουργείο να χορηγήσει στον κρατούμενο τα αιτηθέντα αντίγραφα των αποφάσεων που τον αφορούν. Τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση κι ενώ ο κρατούμενος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, η πρώην υποψήφια βουλευτής Σοφία Νικολάου εδέησε κάποια απάντηση. Μέχρι τότε η ίδια προτιμούσε να διατυπώνει σε φιλόξενα ΜΜΕ τις αντιφατικές εξηγήσεις της.

Η Σοφία Νικολάου στην επίσημη απάντησή της ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο που στερεί πλέον στους ειδικών κατηγοριών κρατούμενους(!) το δικαίωμα να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές, η ΚΕΜ αποφάσισε την επαναμεταγωγή όλων αυτών των κρατουμένων (αναφέρεται βέβαια μόνο ο Κουφοντίνας) στα καταστήματα κράτησης από τα όποια είχαν μεταχθεί. «Για το λόγο αυτό ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι επαναμετήχθησαν στον Κορυδαλλό με απόφαση της ΚΕΜ». Ωστόσο η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής με δικό της έγγραφο την ίδια ημέρα (21 Δεκεμβρίου) ζήτησε να μεταχθούν και σε άλλα καταστήματα για «λόγους δημόσιας τάξης και εύρυθμης λειτουργίας» αλλά κυρίως λόγω της πανδημίας. Η απόφασή της αυτή ισχυρίζεται ότι επικυρώθηκε από την ΚΕΜ στις 4-1-2021 κι ενώ είχε ήδη γίνει η μεταγωγή του απεργού πείνας στον Δομοκό.

Στην απάντησή της, όμως, παραδέχεται στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε τίποτα το επιλήψιμο στη συμπεριφορά ή στη διαγωγή του κρατουμένου (επομένως δεν κινδύνευε η εύρυθμη λειτουργία), αλλά αυτοαναιρούμενη λέει ότι τη μεταγωγή του επέβαλε ο νέος Νόμος. Η Σ. Νικολάου συνεχίζει: «Ως εκ τούτου η επίκληση της ειδικής μεταχείρισης είναι υποκειμενική και καθίσταται προδήλως μη επιλέξιμη αξιολογικής κρίσης δεδομένου ότι ο εν λόγω κρατούμενος μετήχθη από τον Κορυδαλλό στο Δομοκό λόγω του κατεπείγοντoς της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή ο Κορυδαλλός είναι κατάστημα κράτησης υποδίκων και κατάδικων για χρέη κ.λπ.».

Προσθέτει δε ότι τις ημέρες εκείνες υπήρχαν λίγα κρούσματα στον Δομοκό που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και επομένως δεν διέτρεχε κίνδυνο. Εντούτοις σημειώνει ότι τότε ούτε ο Κορυδαλλός ούτε η Αγροτική είχαν κρούσματα. Η μεταφορά του κρατουμένου ωστόσο, όπως παραδέχεται και η ίδια, έγινε αυθημερόν στον Δομοκό (χωρίς καν να περάσει από τον Κορυδαλλό) διότι μετά από δική της παρέμβαση στον εισαγγελέα (17.12.2020) την ημέρα της προγραμματισμένης μεταγωγής (21-12-2020) ο Κορυδαλλός είπε ότι δεν μπορεί να τον παραλάβει.

Εξαιτίας της απόφασης αυτής, λοιπόν, «και για την αποφυγή της προκαλούμενης ταλαιπωρίας και της διακινδύνευσης της υγείας του κρατούμενου από την άσκοπη μετακίνηση», τον πήγαν απευθείας στον Δομοκό. Μας λέει δηλαδή η Σ. Νικολάου ότι μέσα σε διάστημα δύο ωρών εκδόθηκε σειρά αποφάσεων προκειμένου να πάει τελικά ο απεργός πείνας στον Δομοκό για το... καλό του.

Μαζί με την απάντησή της δεν επισυνάπτει τα έγγραφα που ζήτησε ο ΣτΠ και η συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ (απόφαση ΚΕΜ, απόφαση φυλακών Κορυδαλλού κ.λπ.) αλλά μόνο το δικό της έγγραφο με ημερομηνία 17.12.2020 με το οποίο ζητά η ίδια να σταματήσουν οι φυλακίσεις στον Κορυδαλλό. Ολα αυτά την ώρα που όλοι οι κρατούμενοι, είτε μετά από μεταγωγές για δίκη είτε μετά από άδεια είτε λόγω προφυλάκισης κ.λπ. επέστρεφαν ή φυλακίζονταν στον Κορυδαλλό ή σε άλλες φυλακές αφού περνούσαν (όταν περνούσαν) από τη γνωστή καραντίνα κάποιων ημερών. Ολη η συντονισμένη παραπάνω σπουδή έγινε εμφανώς για να μην εφαρμοστεί ακόμα και ο Νόμος-φωτογραφία για τον απεργό πείνας. Επιπλέον ο Κουφοντίνας ήταν απομονωμένος λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας, εξεταζόταν από γιατρούς και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να είχε μολυνθεί από τον κορονοιό.

Επομένως η πλήρως διακριτική μεταχείριση προκύπτει όχι μόνο από τις συνεχείς αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις της ηγεσίας του ΠροΠο αλλά και από τα δικά τους έγγραφα που εμπόδισαν μόνο για μία ημέρα και μόνο γι' αυτόν τη επαναμεταγωγή που είχε αποφασίσει η ΚΕΜ, της οποίας τα μέλη είναι διορισμένα από το ίδιο το υπουργείο. Πώς δικαιολογείται αν όχι από εκδικητική μανία η επιμονή να μην ισχύσει ο Νόμος για έναν και μόνο κρατούμενο;

Πόσες φορές άραγε πρέπει να ακουστεί ότι οι «θορυβώδεις υποστηρικτές» του δικαιώματός του σε ίση μεταχείριση δεν ταυτίζονται με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε, αλλά μόνο με τα δικαιώματα που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τους κρατουμένους; Το τριμελές επιτελείο ΠροΠο και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αντιλαμβάνονται ότι με τις έωλες δικαιολογίες, με τη μεθόδευση νέων νόμων κυριολεκτικής εξόντωσης κάποιων καταδικασμένων και με την επίδειξη αυταρχισμού απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία δημιουργούν μια πολιτική απρόβλεπτης έντασης;

Ασφαλώς και το γνωρίζουν πολύ καλά, όπως επίσης γνωρίζουν σε ποια σκοτεινά μονοπάτια οδηγεί η μεροληπτική, βίαια και απόλυτη αδιαλλαξία μιας κυβέρνησης που παρακάμπτει με το έτσι θέλω το κράτος δικαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται... αρμόδιος
Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται στην 56η ημέρα αγώνα ● Αίτημα αναστολής της ποινής του κατέθεσε η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συνεχείς δηλώσεις...
Ζητείται... αρμόδιος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάλγητοι και ψεύτες, τον εξωθούν στον θάνατο
Κορυφώνονται όλο και περισσότερο μέσω των επικοινωνιακών συγκοινωνούντων δοχείων οι κυβερνητικές δηλώσεις επανάληψης ψεμάτων που διανέμονται με σκονάκια στους υπουργούς.
Ανάλγητοι και ψεύτες, τον εξωθούν στον θάνατο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η εφαρμογή του νόμου ισχύει για όλους»!
Με μια σχετικά αμφιλεγόμενη δήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε αποστάσεις από την ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Δικαιοσύνης να αφήσουν τον κρατούμενο απεργό πείνας...
«Η εφαρμογή του νόμου ισχύει για όλους»!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νοσηλεύεται ο Κουφοντίνας
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας οδηγεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα η ανάλγητη και εκδικητική στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας...
Νοσηλεύεται ο Κουφοντίνας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή του να προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη και απαντάει στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την επιλογή της να μην ανακαλέσει ευθαρσώς τα...
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Δικαιοσύνη ερευνά τη Σοφία Νικολάου
Στον Αρειο Πάγο προσέφυγαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, την οποία κατηγορούν για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση
Η Δικαιοσύνη ερευνά τη Σοφία Νικολάου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας