Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος με άρωμα 2015

Υπέρ της έκδοσης κορονο-ομολόγων ή κοινού χρέους έχει ταχθεί ο πρόεδρος της ευρωζώνης Μ. Σεντένο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνοδος με άρωμα 2015

  • A-
  • A+
Με εμπροσθο­φυλακή τους συμμάχους της η Γερμανία θα προσπαθήσει να επιβάλει έναν ακόμη συμβιβασμό στα ελάχιστα για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία ● Ισπανία και Ιταλία σηκώνουν το βάρος της εναλλακτικής πρότασης του Νότου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Λίγο από το άρωμα της ελληνικής κρίσης του 2015 έχει η σημερινή σύνοδος μέσω τηλεδιάσκεψης των 27 Ευρωπαίων ηγετών, που θα αφιερωθεί αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Υπό την έννοια ότι η Γερμανία, χρησιμοποιώντας ως εμπροσθοφυλακή τους συμμάχους της, επιδιώκει να επιβάλει για ακόμη μία φορά τις θέσεις της ώστε να παραμείνει γερμανοκρατούμενη η Ε.Ε. Απέναντί της δεν έχει τη μικρή και αδύναμη Ελλάδα, την οποία γονάτισε και ταπείνωσε το 2015, αλλά δυο μεγάλες χώρες του Νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημά τους.

Η Γαλλία, που έδειξε στην αρχή ότι επιθυμεί να αποψιλώσει την ισχύ του Βερολίνου, «ξεφούσκωσε» τελικά και αναζητεί ένα βολικό γι’ αυτήν πεδίο συμβιβασμού με την αναζωογονημένη χάρη στις δημοσκοπήσεις καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι υπόλοιπες χώρες είναι λίγο πολύ «προβλέψιμες» και θα παίξουν τον ρόλο του κομπάρσου. Θα ακολουθήσουν με προθυμία το γερμανικό ρεύμα και θα πουν και «ευχαριστώ».

Παρασκηνιακές επαφές

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της σημερινής συνόδου κυριάρχησαν, όπως το 2015, οι παρασκηνιακές επαφές και οι βολιδοσκοπήσεις των αντιπάλων. Το Βερολίνο έχει κινητοποιήσει τους συμμάχους του, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τις χώρες της Βαλτικής και ορισμένες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οπως το 2015. Το Βερολίνο θα ακολουθήσει τη γνωστή τακτική του: θα αφήσει τους συμμάχους του να βγουν μπροστά και κυρίως την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Στο τραπέζι των 27 θα βρεθεί το πακέτο μέτρων που ενέκριναν οι 19 της ευρωζώνης, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί. Βέβαια, ορισμένες χώρες του Βορρά θα κάνουν τις δύσκολες, για λόγους τακτικής, αλλά τελικά θα υποχωρήσουν. Πρόκειται για δανειοδοτήσεις ύψους 540 δισ. ευρώ. Και συγκεκριμένα:

  • α) 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για δαπάνες υγειονομικής φύσεως που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού,
  • β) 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη επιχειρήσεων (πρόγραμμα SURE) και
  • γ) 200 δισ. ευρώ για τις ΜΜΕ από την ΕΤΕπ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αισιοδοξεί ότι τα τρία αυτά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Τα εν λόγω μέτρα, όμως, δεν αρκούν. Και το «συμπλήρωμα» φαίνεται ότι θα προέλθει από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, το οποίο παραμένει στον αέρα λόγω αντιδράσεων των χωρών του Βορρά, που επιθυμούσαν γενναίες περικοπές, ιδίως στη γεωργία. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει με τον κορονοϊό και ο Βορράς δείχνει πρόθυμος να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει στους 27 τροποποιημένες προτάσεις για το ΠΔΠ, οι οποίες θα αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων.

Αγνωστοι παραμένουν προς το παρόν οι όροι που θα τεθούν για τις χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν από το ΠΔΠ υπό τη μορφή δανείων στα κράτη-μέλη, αλλά και το ποσό. Εδώ τα πράγματα μπλέκονται.

Ο Νότος, σκεπτόμενος τις επιπτώσεις από τα δάνεια στο χρέος, επιμένει ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι όροι και ζητεί κοινό δανεισμό με αμοιβαιοποίηση του κινδύνου ή να βρεθεί ένας τρόπος που να μεταφέρει το κόστος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού σε βάθος χρόνου, ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος, τουλάχιστον άμεσα. Ο Βορράς δεν θέλει να ακούσει για αμοιβαιοποίηση και φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί την κινητοποίηση ενός μεγάλου ποσού (ακούγεται ένα ποσό μεταξύ 1,5-2 τρισ. ευρώ) που θα χορηγηθεί με εγγυητή την Ε.Ε. και όχι τα κράτη-μέλη.

Η Ιταλία και η Ισπανία

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο δήλωσε προχθές ότι η έκδοση κορονο-ομολόγων ή κοινού χρέους θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα αυτό. Την έκδοση κορονο-ομολόγων υποστηρίζει με θέρμη η Ιταλία, αλλά είναι όλο και περισσότερο μόνη.

Η Ισπανία δείχνει ότι επικεντρώνει τις προσπάθειές της όχι τόσο στην έκδοση κορονο-ομολόγων αλλά στην αύξηση του ποσού πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ και την εξυπηρέτησή του σε μεγάλο βάθος χρόνου. Οσον αφορά τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ προτείνει στους 27 να ανατεθεί στην Κομισιόν η υποβολή προτάσεων με τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις, ιδίως τη σχέση του με το ΠΔΠ που παραμένει θολή...

● Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η Koμισιόν έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφορετικές απόψεις των τελευταίων εβδομάδων. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιάσκο η τηλεδιάσκεψη των 27
H χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έγινε τελικά τηλεμαραθώνιος και κατέληξε σε φιάσκο.
Φιάσκο η τηλεδιάσκεψη των 27
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Λαγωνικό
Μετά τις «ένοπλες συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Βούλτεψη ανακάλυψε και την… αιτία του κορονοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία: Για όλα φταίει η απλή αναλογική.
Λαγωνικό
ΕΥΡΩΠΗ
Τηλε-διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής
Δεν τα βρίσκουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Τηλε-διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομισιόν: Μέγιστη ευελιξία +37 δισ. κα τά πανδημίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, προτείνει ουσιαστικά «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και χρησιμοποιεί τους «κοιμώμενους» πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Το...
Κομισιόν: Μέγιστη ευελιξία +37 δισ. κα τά πανδημίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κίτρινη κάρτα» σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία
Στην έκθεση για τη χειμερινή δέσμη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 13 κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά η σοβαρότητα...
«Κίτρινη κάρτα» σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Εστίες απόσχισης στην Ε.Ε.
Παρότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη στήριξαν Ραχόι, αρκετοί βλέπουν με ανησυχία τις εξελίξεις καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα δεν είναι λίγα στη Γηραιά Ηπειρο και σε συνδυασμό με το Brexit, την άνοδο της...
Εστίες απόσχισης στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας