Η κράτηση πολλών προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται στον Εβρο δεν γίνεται στα προβλεπόμενα προαναχωρησιακά κέντρα ούτε στους άλλους γνωστούς και ελέγξιμους χώρους κράτησης, αλλά σε άτυπες και εν πολλοίς μυστικές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς καμία εγγύηση νομιμότητας, στην πραγματικότητα χωρίς να τηρείται καμία διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την κράτηση και τις απελάσεις.
Σύμφωνα με το προχθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, σε έρευνα πεδίου και σε ανάλυση στοιχείων γεωεντοπισμού, εκατοντάδες συλληφθέντες οδηγούνται σε ένα τέτοιο άτυπο κέντρο κράτησης έξω από το χωριό Πόρος, στις Φέρες του Εβρου, όπου οι αρχές τούς κατάσχουν το κινητό και τους αφήνουν να περάσουν τη νύχτα στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς φαγητό ή νερό.
Στη συνέχεια τούς οδηγούν στον Εβρο και από κει τους περνούν με σκάφος πίσω στην τουρκική πλευρά – και όχι βέβαια στις χώρες προέλευσης, όπως προέβλεπε η διαβόητη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία πάντως θα απαιτούσε τη συνεννόηση με τις χώρες καταγωγής και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται επίσης στα στοιχεία για τον νεκρό Σύρο στον Εβρο και επιβεβαιώνει την ύπαρξη και άλλων περιστατικών κατά τα οποία έκαναν χρήση πραγματικών πυρών ή πλαστικών σφαιρών οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.
Αναφέρεται επίσης στο γνωστό βίντεο που δείχνει μέλη του ελληνικού Λιμενικού να απωθούν με κοντάρια βάρκα στην οποία επιβαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες, να πυροβολούν στο νερό για εκφοβισμό ή να κινούνται κοντά της με μεγάλη ταχύτητα για να την αναχαιτίσουν. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το περιστατικό έγινε κοντά στην Κω, αφού η βάρκα είχε περάσει στα ελληνικά ύδατα.
Στην εξέδρα η μπάλα
Επιχειρώντας χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από άλλο ένα δημοσίευμα που αποκαλύπτει τη βαθιά ανομία της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό τουλάχιστον από την προπερασμένη Κυριακή, ύστερα από το μονομερές άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους της Τουρκίας για πρόσφυγες και μετανάστες και τη βάναυση εργαλειοποίησή τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατέφυγε χτες σε άλλο ένα μάλλον χοντροκομμένο σόφισμα.
«Ολοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Αρα, αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Ολα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την περιφρούρηση των συνόρων είτε με τα θέματα ασφαλείας είναι διαφανή. Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κοινοτικό κεκτημένο και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό», σημείωσε. Του διέφυγε βέβαια ότι το κέντρο στον Πόρο έγινε γνωστό χάρη ακριβώς στην επίμονη έρευνα των δημοσιογράφων της εφημερίδας και άλλων.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η μελέτη των ερευνητών Λένας Καραμανίδου (Πανεπιστήμιο της Καληδονίας στη Γλασκόβη της Σκοτίας) και Μπερντ Κασπάρεκ (Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν της Γερμανίας), οι οποίοι έκαναν έρευνα για τη δομή στον Πόρο σε ανύποπτο χρόνο, αναφέρεται και αυτή σε «κρυμμένες υποδομές του ευρωπαϊκού συνοριακού καθεστώτος». Η έρευνά τους μάλιστα διαψεύδει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πολιτική της απαντά στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα σύνορα η τουρκική κυβέρνηση.
Το οπτικό υλικό που τράβηξαν τον Δεκέμβριο έξω από το κέντρο δείχνει σαφή σημάδια ότι το κέντρο λειτουργούσε. Ωστόσο αξιωματικός της αστυνομίας τούς ρώτησε «πώς άκουσαν για τον Πόρο», ένδειξη ότι δεν ήταν γνωστή η λειτουργία του ως χώρου κράτησης. Αλλωστε, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα για αυτή τη χρήση του κέντρου, ούτε σχετικές διοικητικές πράξεις αναρτημένες στη «Διαύγεια», ούτε περιλαμβάνεται σε επίσημες επισκέψεις φορέων που επισκέπτονται τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης της περιοχής, ενώ μυστήριο καλύπτει και τη χρηματοδότησή του από την ΕΛ.ΑΣ. «Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι το ελληνικό κράτος κατέφευγε πάντα σε μεθόδους ελέγχου συνόρων και μετανάστευσης στην περιοχή του Εβρου που υπερβαίνουν τον νόμο. Ιδίως οι βίαιες και παράνομες πρακτικές επαναπροώθησης που γίνονται για δεκαετίες στην περιοχή έχουν τώρα αναχθεί σε επίσημη κυβερνητική πολιτική», καταλήγει η έρευνα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας