Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Φρουζής, ο Στουρνάρας και το Grexit

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει e-mail μεταξύ των Κ. Φρουζή και Αντ. Werner Σαρλικιώτη (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Νοvartis από το 2008 έως το 2010) από το οποίο φαίνεται πως παραμονές των εκλογών του 2015, σχεδίαζαν να συνομιλήσουν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη περί Grexit

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Φρουζής, ο Στουρνάρας και το Grexit

  • A-
  • A+
Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της Novartis με συνεργάτες του, όπου μιλούν για επικείμενη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα πλοκάμια της Novartis είχαν απλωθεί για τα καλά στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της εν λόγω πολυεθνικής.

Μετά την κοινοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα –την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής–, η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα e-mail μεταξύ των Κ. Φρουζή και Αντ. Werner Σαρλικιώτη (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Νοvartis από το 2008 έως το 2010) από το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, φαίνεται πως παραμονές των εκλογών του 2015, σχεδίαζαν να συνομιλήσουν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη περί Grexit.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία των δύο στελεχών της εταιρείας, γίνεται στα αγγλικά, χρονολογείται στις 12.1.15, αφορά επικείμενη συνάντηση κλειστής ομάδας συνομιλητών με τον Γιάννη Στουρνάρα και αντικείμενο τα σενάρια της «επόμενης ημέρας». Σύμφωνα με το περιεχόμενο των e-mails o Αντ. W. Σαρλικιώτης (ο οποίος υπενθυμίζεται πως φέρεται από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis να εντάσσεται στον μηχανισμό του «μαύρου ταμείου» της εταιρείας) ζητά τη συγκατάθεση του μέχρι τότε διευθύνοντος συμβούλου της Novartis προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης (προς διασφάλιση ενδεχομένως των συμφερόντων της εταιρείας) η εκδοχή εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Ο Κ. Φρουζής απαντά θετικά, προτείνοντας ωστόσο να μη συμπεριληφθεί γραπτώς, ως αίτημα, στην «ατζέντα» της συνάντησης.

Παραμονές εκλογών 2015: Δύο e-mails από τις συζητήσεις της ομάδας Φρουζή: Να συζητηθούν με Στουρνάρα τα σενάρια περί Grexit (σε αγγλικό και ελληνικό κείμενο)

Σημειώνεται πως ο Ελληνογερμανός Αντ. Werner Σαρλικιώτης, αποχωρώντας από την κεφαλή της Νοvartis το 2010, ανέλαβε καθήκοντα ως Head Sales & Marketing Region Europe, στην έδρα της μητρικής εταιρείας, στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο Κ. Φρουζής, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα e-mails στους Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως ζήτησε τη βοήθεια του διοικητή της ΤτΕ ώστε να αποκατασταθεί επαγγελματικά μετά την αποχώρησή του από την Novartis. Φέρεται, πάντως, να δήλωσε πως δεν θυμόταν ακριβώς εάν και πότε συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το στοιχείο που προκάλεσε αίσθηση από την κατάθεσή του, που συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες, ήταν πως ο ίδιος «κατεδάφισε» τις κατηγορίες εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τυχόν παρεμβάσεις του, δηλαδή, στο έργο της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει τα περί «σκευωρίας» και «πλεκτάνης».

Ερώτηση για Τουλουπάκη

Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όταν ο Γ. Ραγκούσης τον ρώτησε εάν ο ίδιος θεωρεί πως ήταν θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι τρεις αντεισαγγελείς που συνυπέγραψαν το αίτημα της Ελ. Τουλουπάκη για να αποκτήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα τα συγκεκριμένα πρόσωπα και εάν αυτοί ενέχονται σε σκευωρία εναντίον του, ο Κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε αρνητικά. Δήλωσε μόνο πως θα ήθελε (οι εισαγγελικοί λειτουργοί) να έχουν φιλτράρει καλύτερα τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ωστόσο, ο Κ. Φρουζής εμφανίστηκε χθες να εξυπηρετεί εκ νέου τα σενάρια σκευωρίας εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, επιχείρησε όχι απλώς να «στρογγυλέψει» την αναδίπλωσή του σχετικά με τις ενέργειες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αντιθέτως επανήλθε δριμύτερος: Οι πληροφορίες στο σημείο αυτό αναφέρουν πως απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημ. Μπιάγκη, φέρεται να δήλωσε πως οι πολιτικοί αντίπαλοι των «δέκα» εργαλειοποίησαν και τον ίδιο, όπως έκαναν και με τους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας πως ήταν «απαραίτητος» για το σενάριο.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του πως η Ελ. Τουλουπάκη καθοδηγήθηκε από πολιτικά πρόσωπα που ήθελαν να πλήξουν τους «δέκα», διευκρινίζοντας προς επίρρωση ότι δεν είχε «προηγούμενα» μαζί του ώστε να υπάρχει προσωπική εμπάθεια από πλευράς της. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, άλλωστε, επανέλαβε πως αυτό που ο ίδιος κατάλαβε από την επαφή του με την κ. Τουλουπάκη ήταν πως η όλη κουβέντα έγινε για να δώσει πολιτικούς.

ΒΟΥΛΗ
Η προαναγγελθείσα αποχώρηση της αντιπολίτευσης
«Παρωδία διαδικασίας» κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ, αποχαιρετώντας την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που απαρτίζεται πλέον μόνο από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ● Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των...
Η προαναγγελθείσα αποχώρηση της αντιπολίτευσης
ΒΟΥΛΗ
Aντιπερι-σπασμωδικές κινήσεις από τη Ν.Δ.
Αντιπερισπασμό στην κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis επιχειρεί η Ν.Δ., καταθέτοντας χθες δική της πρόταση στη Βουλή για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής...
Aντιπερι-σπασμωδικές κινήσεις από τη Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνη παρωδία
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της προανακριτικής, καταγγέλλοντας ως «αδιανόητη και πρωτοφανή» την απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει τους μάρτυρες που πρότεινε η πτέρυγα.
Επικίνδυνη παρωδία
ΒΟΥΛΗ
Μόνο συγγνώμη δεν ζητούν από τη Novartis
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η πρόταση 30 βουλευτών της Ν.Δ. για την «επέκταση του κατηγορητηρίου» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την πρόταση στηρίζει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Μόνο συγγνώμη δεν ζητούν από τη Novartis
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνες ακροβασίες
Την ώρα που η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων φαίνεται να ναυαγεί, η πλειοψηφία της προανακριτικής αναζητεί εναγωνίως στοιχεία για τον εμπλουτισμό του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη...
Επικίνδυνες ακροβασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας