• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 20.7°C
  0 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 17.0°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.8°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 22.5°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 22.5°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  27%

«Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα», αναφέρει σαφώς ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυστικές υπηρεσίες, σκοτεινές μεθοδεύσεις

 • A-
 • A+
Σάλος από τα δημοσιεύματα της «Εφ. Συν.» για τα έργα και τις ημέρες του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σιγή ιχθύος επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει αναφορικά με τον διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.». Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δημοσιοποιεί το βιογραφικό του νέου διοικητή που προέρχεται από τον ιδιωτικό χώρο των εταιρειών φύλαξης, όπου –όπως γράφαμε το Σάββατο– από φύλακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ βρέθηκε στην κορυφή της εταιρείας G4S μέσα σε περίπου 17 χρόνια.

Η κυβέρνηση σιωπά παρά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»

Μένει να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη τακτική της σιωπής ή αν θα επιχειρήσει να αλλάξει «φωτογραφικά» πλέον τη νομοθεσία, γνωρίζοντας ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα του εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται: «Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα». Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου αναφέρεται και κάτι άλλο που φαίνεται ότι επίσης παραβίασε η κυβέρνηση: «Τον διοικητή βοηθούν στο έργο του δύο υποδιοικητές», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις υποδιοικητές πριν από λίγες μέρες.

«Εκθετος ο Μητσοτάκης»

Οι νέες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν στέλεχος στην G4S προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ακόμη πιο έκθετος είναι πλέον ο κ. Μητσοτάκης για την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντος ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Τα νέα ζητήματα που προκύπτουν σήμερα από τη δημοσιογραφική έρευνα της “Εφημερίδας των Συντακτών” –τόσο για το εργασιακό του παρελθόν όσο και για την επιστημονική του επάρκεια– καθιστούν ακόμη πιο ζοφερή τη συγκεκριμένη υπόθεση. Επιπροσθέτως, όμως, υπογραμμίζουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, "για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής", η απόκρυψη του αναλυτικού βιογραφικού του κ. Κοντολέοντος δεν μπορεί να συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο διορισμός ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας ως διοικητή της ΕΥΠ. Πρωτίστως για λόγους διασφάλισης του εθνικού απορρήτου των κρίσιμων πληροφοριών που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται η ΕΥΠ».

Δήλωση για το θέμα έκανε και η πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της ΝΕΟ, Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή η “ιδιότυπη” επιλογή Μητσοτάκη τίθεται στο μικροσκόπιο και επειδή ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελάμβανε πλήρη γνώση όλων των πληροφοριών από την ΕΥΠ με εντολή του τέως Πρωθυπουργού, πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τι μυστικές υπηρεσίες θέλει και προτείνει, αφού αυτός είναι που αλλάζει το δόγμα στην πιο ευαίσθητη κρατική υπηρεσία με την επιλογή του νέου Διοικητή της, δίχως εχέγγυα, με οιονεί σύγκρουση συμφερόντων ιδιωτικών απέναντι στα κρατικά θέματα ασφάλειας της χώρας και των επικοινωνιών και πρέπει για αυτά να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης ώστε να μην δοθεί χώρος για θεωρίες συνωμοσίας, την ώρα αυτή, με την κινητικότητα που υπάρχει στην περιοχή αλλά και διεθνώς. Διότι η εθνική αξιοποίηση των πληροφοριών από την ΕΥΠ συνδέεται με την τύχη και την ιστορία της χώρας».


«...Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο διορισμός ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας ως διοικητή της ΕΥΠ. Πρωτίστως για λόγους διασφάλισης του εθνικού απορρήτου των κρίσιμων πληροφοριών που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται η ΕΥΠ»

Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Προστασίας του Πολίτη


ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ
Σιγή ιχθύος επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει αναφορικά με τον διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επιλογή που...
Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική απάτη της δήθεν αριστείας
Από τον διοικητή της ΕΥΠ στους διοικητές των νοσοκομείων και από τον Αντώνη Διαματάρη στον Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Κωνσταντίνο Λούλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει σε έναν χρόνο περισσότερες περιπτώσεις fake...
Η πολιτική απάτη της δήθεν αριστείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η σιωπή της Ν.Δ. φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα του διοικητή της ΕΥΠ
Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Κ. Μητσοτάκη, ο Γ. Ραγκούσης ζητάει να πληροφορηθεί για τους τίτλους σπουδών του νέου διοικητή της ΕΥΠ.
Η σιωπή της Ν.Δ. φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα του διοικητή της ΕΥΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας