Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και η Χ.Α.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και η Χ.Α.

  • A-
  • A+
Απάντηση σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Σχετικά με το άρθρο του συντάκτη μας Δημήτρη Ψαρρά με τίτλο «Το ατόπημα του κ. προέδρου», λάβαμε τις ακόλουθες απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό και τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη:

Με έκπληξη διάβασα το σε βάρος μου επικριτικό άρθρο, δημοσιευθέν στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο «Το ατόπημα του κ. προέδρου» με αφορμή την τηλεοπτική μου εμφάνιση στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

Ο συντάκτης του λιβελογραφήματος, με προδήλως ονειδιστικό και προσβλητικό σκοπό, με ταυτίζει κατ’ ουσίαν με την Χρυσή Αυγή, κατά πλήρη διαστρέβλωση όσων ειπώθηκαν.

Διότι η κριτική στην οποία εκλήθην να τοποθετηθώ ως Πρόεδρος του ΔΣΑ ήταν ότι οι συνήγοροι ή η Κυβέρνηση ευθύνονται για την μακρά καθυστέρηση της επίμαχης δίκης. Σε αυτό το ερώτημα, το οποίο επιμελώς αποκρύπτει το δημοσίευμα, εξέφρασα την γνώμη ότι την ευθύνη δεν φέρουν οι συνήγοροι, που επιτελούν το καθήκον τους, αλλά οι εισαγγελικοί λειτουργοί που έκριναν ότι πρέπει να συνενωθούν όλες οι εκκρεμείς ποινικές δικογραφίες που αφορούσαν την ΧΑ και οι σκοπιμότητες που επέβαλλαν μια τέτοια επιλογή.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Αναπόδραστη συνέπεια τούτου ήταν ο πολλαπλασιασμός των κατηγορουμένων μαρτύρων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπερασπίσεως και των αναγνωστέων εγγράφων και η αντίστοιχη καθυστέρηση της διαδικασίας, καθόσον δεν είναι ανθρωπίνως εφικτή η ημερήσια διεξαγωγή αυτής της δίκης με τόσο μεγάλο αριθμό παραγόντων της δίκης και ουχί μόνο δικηγόρων. Συνεπώς, παρότι δεν τοποθετήθηκα επί της ουσίας της υπόθεσης, ως όφειλα σεβόμενος την εν εξελίξει διαδικασία, αναφανδόν, χωρίς καμιά αμφιβολία, εξέφρασα την επιθυμία ταχείας περατώσεως της δίκης και εφαρμογής του ποινικού νόμου, προς τον σκοπό απόδοσης των κατά νόμο ευθυνών.

Είναι, λοιπόν, τερατώδης η εμφάνιση του Προέδρου του ΔΣΑ ως δήθεν «αυτόκλητου μάρτυρα υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής», υιοθετούντος «απαλλακτική θεωρία» για την ΧΑ, κατ’ αντιγραφή των «επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί ο Μιχαλολιάκος».

Η προσωπική μου θέση είναι σταθερή και αταλάντευτη. Η δημοκρατία και η έννομη τάξη έχουν τα μέσα να απαντήσουν λυσιτελώς σε κάθε είδους φασιστικές απειλές και προσβολές κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της περιουσίας, της τιμής και του πολιτεύματος.

Και η απάντηση πρέπει να δίδεται με τρόπο αποφασιστικό και ταχύ, ώστε οι υπαίτιοι εγκληματικών ενεργειών να λογοδοτούν στην ποινική δικαιοσύνη χωρίς χρονοτριβή. Μόνο η ταχεία και παραδειγματική τιμωρία όσων απειλούν το πολίτευμά μας και προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα και αγαθά θωρακίζουν το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Δεν προσφέρουν όμως καλές υπηρεσίες ούτε στη δημοκρατία, ούτε στον αγώνα για την κατίσχυση της έννομης τάξης, όσοι διαστρεβλώνουν και παραπληροφορούν. Τη στιγμή που είναι περισσότερο επάναγκες από ποτέ το μέτωπο απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία και καταπατούν την ισχύουσα έννομη τάξη να είναι αρραγές και ακλόνητο, η συκοφαντία και η λασπολογία διασπούν την ενότητα και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, προς δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων και τέρψη των πλέον χαμηλών «χορδών» του αναγνωστικού κοινού.

Αναμένω, λοιπόν, κατ’ ελάχιστον, την ανασκευή επί το ορθόν όσων ανακριβειών καταγράφονται στο ως άνω δημοσίευμα και με θίγουν βάναυσα ως Πρόεδρο του ΔΣΑ και ως Δικηγόρο, που τάχθηκα, στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου και του λειτουργήματός μου, να υπηρετώ κατά νόμο τη Δικαιοσύνη, ως συλλειτουργός και συμπράττων στην απονομή αυτής, αλλά και ως δημοκρατικό πολίτη που έχω αγωνισθεί χρόνια κατά του φασιστικού φαινομένου και των οπαδών του, διαχρονικά από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα.

Δημήτρης Βερβεσός

Αξιότιμε κ. Δ/ντή,

την 8.4.2019 στη σελ. 10 της Εφημερίδας των Συντακτών δημοσιεύεται άρθρο του κ. Δ. Ψαρρά, όπου σχολιάζονται απόψεις για τη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής, που εξέφρασα σε εκπομπή του κ. Μάκη Κουρή στο Kontra Channel την 2.4.2019, σε τηλεοπτικό διάλογο με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Βερβεσό.

Επειδή δεν αποδίδεται το αληθές νόημα των απόψεών μου για το συγκεκριμένο θέμα, προς ενημέρωση των αναγνωστών επισημαίνεται ότι σε ερώτηση για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των συνηγόρων υπεράσπισης διαδίκων για την καθυστέρηση αυτής της δίκης συμφώνησα με τον προλαλήσαντα Πρόεδρο του ΔΣΑ ότι η σχετική ευθύνη βαρύνει αποκλειστικώς τον τότε αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, που συνένωσε πολλές δικογραφίες σε βάρος πολλών κατηγορουμένων και έτσι η σχετική δίκη καθυστερεί αδικαιολογήτως.

Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή περί υπεράσπισης των κατηγορούμενων μελών της Χρυσής Αυγής αποτελεί παρερμηνεία των λεχθέντων από εμένα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Με εκτίμηση

Γιάννης Κ. Μαντζουράνης

Η απάντηση του συντάκτη μας:

Για ποια «ανασκευή» μιλά ο κ. πρόεδρος του ΔΣΑ; Και για ποιο «αληθές νόημα των απόψεών του» ο κ. Μαντζουράνης; Με την απάντησή τους όχι μόνο δεν διαψεύδουν τίποτα από όσα περιείχε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», αλλά επαναλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια, με κομψότερο είναι η αλήθεια τρόπο. Αποφεύγουν να ξαναμιλήσουν για «σκοπιμότητες», «εντολές» και «πρεσβείες», αλλά επιμένουν ότι «φταίνε οι εισαγγελικοί λειτουργοί» που συνένωσαν τις δικογραφίες εις βάρος της Χρυσής Αυγής.

Ομως αυτό είναι ακριβώς το υπερασπιστικό επιχείρημα της ναζιστικής οργάνωσης που θα έβλεπε με μεγάλη ικανοποίηση τις διώξεις να σταματούν στο πρόσωπο του Ρουπακιά. Αν δεν μας πιστεύουν, ας συμβουλευτούν τον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής που αναδεικνύει με θερμά λόγια αυτές τις δηλώσεις τους.

Τόσα χρόνια, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρισκόταν στο απυρόβλητο, ακριβώς επειδή ελέγχονταν (και συχνά καταδικάζονταν) μόνο τα στελέχη της και οι φυσικοί αυτουργοί των εγκληματικών πράξεων. Τώρα το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρει ότι πρόκειται περί εγκληματικής οργάνωσης που δρα με τον μανδύα κόμματος. Πώς είναι δυνατόν να διερευνηθεί η ορθότητα αυτής της τοποθέτησης αν δεν ελεγχθούν παράλληλα οι «δράσεις» της, από τις οποίες προκύπτουν η ιεραρχία, οι στόχοι, τα κίνητρα και το modus operandi της Χρυσής Αυγής;

Ο κ. Βερβεσός ισχυρίζεται ότι δεν τοποθετήθηκε «επί της ουσίας». Αλλά όταν λέει ότι η υπόθεση στήθηκε από έναν εισαγγελέα «υποβολιμαίο», ο οποίος «υπήκουσε» σε έναν υπουργό για να βγουν οι σκηνές των συλλήψεων «με τα αυτοκίνητα» και να ικανοποιηθούν κάποιες «πρεσβείες», όχι μόνο μπαίνει «στην ουσία», αλλά στην πραγματικότητα μιλά για στημένη υπόθεση.

Ας έχει το θάρρος να το παραδεχτεί. Και αν επιθυμεί, ας καταθέσει και στο δικαστήριο υπέρ της Χρυσής Αυγής που είναι –σύμφωνα με τα λεγόμενά του– θύμα αυτής της μεθόδευσης. Αν δεν εννοεί αυτό αλλά κάτι άλλο, ας έχει το θάρρος να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Τα ίδια ισχύουν και για τον κ. Μαντζουράνη.

Δημήτρης Ψαρράς

ΒΟΥΛΗ
Άρση ασυλίας για Μπαρμπαρούση και Κυρίτση ψήφισε η Ολομέλεια
Ομόφωνη ήταν η απόφαση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κατηγορείται για άρνηση υποβολής ελέγχου από την Τροχαία στην προσπάθεια του να αποφύγει τη σύλληψη, μετά την ποινική δίωξη...
Άρση ασυλίας για Μπαρμπαρούση και Κυρίτση ψήφισε η Ολομέλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης η ποινική δίωξη της Χ.Α.
Προχθές σε επιτροπή της Βουλής, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να υπερασπιστεί τον Παύλο Πολάκη απέναντι στα πυρά της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις του,...
Αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης η ποινική δίωξη της Χ.Α.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μεγάλος πόνος!
Ακόμα κι αν αντιπαρέλθει κανείς το πόσο διήρκεσαν και διαρκούν -ή αναβάλλονται επ' αόριστον- στην Ελλάδα οι μεγάλες δίκες βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου με μίζες, καταχρήσεις, δωροδοκίες, απάτες, απιστίες...
Μεγάλος πόνος!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δήλωση... «μεταμέλειας» από τον Μπαρμπαρούση
Σε μία προφανή προσπάθειά του να ξεφύγει από την κατηγορία του κακουργήματος με την οποία διώκεται, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής εκφράζει τώρα τον «απόλυτο σεβασμό» του στο «Σύνταγμα, το Δημοκρατικό...
Δήλωση... «μεταμέλειας» από τον Μπαρμπαρούση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πάγια τακτική της Χρυσής Αυγής και τα αίσχη Μπαρμπαρούση
Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις αθλιότητες του βουλευτή της, ο oποίος κάλεσε ανοιχτά σε κατάλυση του πολιτεύματος από το στρατό, η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης αποφάσισε να «θυσιάσει» το...
Η πάγια τακτική της Χρυσής Αυγής και τα αίσχη Μπαρμπαρούση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας