ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Είδε περιφερειάρχη, δήμαρχο και μητροπολίτη, προσκύνησε το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο πανεπιστήμιο, έφαγε και ύμνησε τον μακεδονικό χαλβά, «τιτίβισε» για όλα συνοδεία φωτογραφιών και τα… άκουσε από την ΚΝΕ. Με δυο λόγια, μέσα σε δυο μέρες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ πρόλαβε και τα έκανε όλα στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας και περιθώρια για υπονοούμενα και δίνοντας λαβή για σχόλια όλων των στοχεύσεων.

Την Κυριακή συνάντησε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο –όπως γράφει– «συμφωνήσαμε ότι τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την εξαιρετικά ευνοϊκή στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και της γεωπολιτικής δυναμικής στην περιοχή».

Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα δεν βγήκε ανακοίνωση, και έτσι δεν μάθαμε αν ο περιφερειάρχης –που τόσο πολύ έχει σηκώσει το Μακεδονικό– είπε κάτι στον Αμερικανό επίσημο σχετικά με τον ρόλο των Αμερικανών στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θα είχε ενδιαφέρον, επίσης, αν κάτι είπε στον κ. Πάιατ ο μητροπολίτης Ανθιμος, διότι στο «τιτίβισμά» του ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι είναι πάντα ευχαρίστησή του να μιλά με τον ιεράρχη, με τον οποίο συζήτησαν «για τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη βόρεια Ελλάδα και την υποστήριξη των ΗΠΑ στην περιοχή».

Τι είδε ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη

Καμιά έκπληξη μετά τη συνάντηση του πρέσβη με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο ευχαρίστησε για «τη μεγάλη μας συνεργασία εδώ και χρόνια»· καλά λόγια και για τη Διεθνή Εκθεση στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσο Τζήκα και Κυριάκο Ποζρικίδη αντίστοιχα, με τους οποίους «μοιράστηκε κάποιες υπέροχες αναμνήσεις».

Γεύτηκε χαλβά

Διόλου τυχαία η επιλογή του πρέσβη να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις δύο βιομηχανιών της περιοχής που ανήκουν σε δύο εξίσου γνωστές οικογένειες: την PyramisGroup της οικογένειας Μπακατσέλου και τον «Μακεδονικό Χαλβά» της οικογένειας Χαΐτογλου. Ιδίως η δεύτερη επίσκεψη για ευνόητους λόγους ήταν μια τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη σχετικά με τους φόβους για την εμπορική χρήση του ονόματος Μακεδονία.

«Σπουδαία επίσκεψη στο εργοστάσιο Χαΐτογλου με τον θεσπέσιο χαλβά τους! Ενας επιτυχημένος εξαγωγέας στις αλυσίδες τροφίμων των ΗΠΑ και μία από τις παλαιότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα – γι’ αυτό τόνισα τη σημασία των εμπορικών σημάτων για τέτοιες εικονικές μάρκες» (…«which is why I stressed the importance of trademarks for such iconic brands»).

Σε άλλη μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο κ. Πάιατ –που σε όλες τις κινήσεις του συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ– μετέβη χθες στο εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ, το οποίο βεβήλωσαν άγνωστοι την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι είδε ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη

«Μετέφερα στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης τη λύπη και την οργή μας για την καταστροφή που έγινε στο μνημείο του Εβραϊκού Μουσείου. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να τερματίσουμε τα εγκλήματα μίσους και να κάνουμε τον κόσμο πιο ανεκτικό», σχολίασε με ανάρτησή του.

Σκληρή γλώσσα

Η τελευταία αυτή κίνηση του Αμερικανού πρέσβη σχολιάστηκε δηκτικά από την ΚΝΕ των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης που τον κατήγγειλε για υποκρισία αφού «εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που στηρίζεται από μια σειρά φασιστικές ομάδες όπως η Κου Κουξ Κλαν προβαίνει τακτικά σε ρατσιστικές δηλώσεις, θέλει να υψώσει νέο τείχος μίσους στα σύνορα με το Μεξικό και με μια σειρά ενέργειες καλλιεργεί το μίσος και τον ρατσισμό ανάμεσα στους λαούς. Ταυτόχρονα στηρίζει ανοιχτά φασιστικές κυβερνήσεις όπως αυτή της Ουκρανίας».

Η ΚΝΕ σχολιάζει ακόμη ότι ο κ. Πάιατ δεν είπε τίποτα για την καταστροφή του μνημείου «από φασιστικές ομάδες και χρυσαυγίτες», που αποτελούν «χρήσιμη εφεδρεία για τη συνέχεια. Αλλωστε και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες πλέον “βαράνε προσοχή” στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Αλλωστε τα έχει αναθέσει στα “καλά παιδιά” των Αμερικανών, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τους ξεπλύνουν σουλατσάροντας με τα ναζιστοειδή σε στρατιωτικές ασκήσεις και βάσεις».

Με την ευκαιρία, η ΚΝΕ καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στις 19.00 στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο σε μια διαμαρτυρία για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.