Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
33.5° 31.3°
4 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
33.1° 29.1°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.0°
1 BF
52%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
0 BF
73%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
3 BF
41%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 28.5°
2 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.0°
0 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.8° 35.8°
0 BF
29%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 29.8°
5 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
30.1° 28.8°
4 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 26.8°
5 BF
30%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 28.7°
2 BF
58%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
0 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.8° 30.7°
0 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
33°C
32.7° 31.5°
1 BF
33%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 29.3°
4 BF
57%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 31.5°
2 BF
18%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
30.3° 29.4°
2 BF
48%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.2° 28.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
31°C
30.8° 30.8°
1 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Ο Κυριάκος Σταμέλος και ο Κώστας Λαλιώτης καταθέτουν στη δίκη για τη σφαγή του Πολυτεχνείου (24 και 29.10.1975)

Η ύστατη πρόταση του Κυριάκου Σταμέλου

Κακά τα ψέματα. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην αποχαιρετιστήρια τελετή για τον Κυριάκο Σταμέλο (1953-2018) το περασμένο Σάββατο ήταν κυρίως εκείνοι που τον γνώρισαν στον αντιδικτατορικό αγώνα και τον θυμούνται ακόμα με συγκίνηση για τη στάση του το δραματικό βράδυ της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973, στην οδό Πατησίων, μπροστά στα τανκς.

Είχε αναλάβει τότε να διαπραγματευθεί μαζί με τον Κώστα Λαλιώτη το αδύνατο: την ειρηνική δηλαδή λήξη της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Εκπρόσωποι κι οι δύο της Συντονιστικής Επιτροπής περιέγραψαν το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ, καταθέτοντας δύο χρόνια αργότερα ως μάρτυρες, κατά τη δίκη των υπευθύνων της σφαγής.

Η παρουσία του Κυριάκου Σταμέλου περιγράφεται και στην ιστορική απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975 από το Πενταμελές Εφετείο: «Εκ της διαδικασίας προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος Γιοβάνης ήλθεν εις επαφήν με δύο εκπροσώπους των εν Πολυτεχνείω εγκλείστων, Κωνσταντίνον Λαλιώτην και Κυριάκον Σταμέλον και έδωσε προθεσμίαν 20 λεπτών εις τους εγκλείστους όπως εκκενώσωσι το Πολυτεχνείον, διότι άλλως ηπείλησεν, ότι θα παραβιάση τας πύλας διά των αρμάτων. Και η προθεσμία όμως αύτη δεν ετηρήθη…».

Ακολούθησαν η επέμβαση του άρματος, οι ξυλοδαρμοί, οι τραυματισμοί και οι μαζικές συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο Σταμέλος και ο Λαλιώτης. Ακολούθησε η μεταγωγή τους στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, και τα βασανιστήρια.

Ολα αυτά είναι λίγο ώς πολύ γνωστά. Ξάφνιασε, λοιπόν, το γεγονός ότι βρέθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος να δίνει συνέντευξη μαζί με τον επικεφαλής του μοιραίου άρματος υπίλαρχο Μιχάλη Γουνελά, υφιστάμενο του Γιοβάνη, στην εφημερίδα «Δημοκρατία» τον περασμένο Δεκέμβρη, αφήνοντας την εντύπωση ότι αναθεωρεί τις μέχρι τότε απόψεις του και ανοίγοντας τον δρόμο για εκείνους που τόσα χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμαυρώσουν την εξέγερση, να διαστρέψουν το νόημά της και να ελαφρύνουν το βάρος που πέφτει στις πλάτες των δύο δικτατόρων, του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη, οι οποίοι υπήρξαν εντολείς, προσωπικά υπεύθυνοι και συνένοχοι στο μακελειό.

Κεντρικό στοιχείο της επιχείρησης να αμαυρωθεί η εξέγερση είναι βέβαια η προσπάθεια να αποδοθούν σε τυχαία γεγονότα οι δολοφονίες εκείνης της βραδιάς και κυρίως να διαχωριστεί από την κατάληψη η εγκληματική δράση του χουντικού μηχανισμού.

Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικός ο τρόπος που προβλήθηκε εκείνη η συνέντευξη από την εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία συγκαταλέγεται στους απολογητές της δικτατορίας στο εσωτερικό της Δεξιάς. Η «Εφ.Συν.» απάντησε στη «Δημοκρατία» με αδιαμφισβήτητη ιστορική τεκμηρίωση, παραθέτοντας τη μαρτυρία του Κυριάκου Σταμέλου στη «Δίκη του Πολυτεχνείου» πάντα με σεβασμό στις επιλογές του και θαυμασμό για τη στάση του εκείνη τη βραδιά (βλ. «Εφ.Συν.», 7.12.2017).

Οσοι επικοινωνήσαμε με τον Κυριάκο μετά τη συνέντευξη διαπιστώσαμε ότι η πραγματική του πρόθεση ήταν να συμβάλει σε μια «συμφιλίωση» των δύο πλευρών, βλέποντας -ίσως με κάποια πολιτική αφέλεια- ότι η εξέγερση πήρε τη μορφή ενός «εμφυλίου», του οποίου είναι καιρός να εκλείψουν τα υπολείμματα.

Και πώς εξηγείται η προσέγγισή του με τον Γουνελά, ο οποίος έως το τέλος υπήρξε σκληρός ακροδεξιός και, αν πιστέψουμε τον Ν. Μιχαλολιάκο, υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής; Είναι φανερό ότι αυτή η σχέση απ’ την πλευρά του Κυριάκου δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα. Και όποιος τον γνώριζε, καταλαβαίνει ότι στην επιλογή αυτή δεν τον οδήγησε κάποια πολιτική σκοπιμότητα, αλλά η εσωτερική του ανάγκη να δείξει μεγαθυμία στον αντίπαλο και τον θύτη.

Ακολουθώντας την αυστηρά προσωπική του πορεία ο Κυριάκος Σταμέλος θα βρεθεί στην κηδεία του Γουνελά στις 27 Δεκεμβρίου 2017. Είχε άραγε αλλάξει πραγματικά απόψεις;

Διαθέτουμε σήμερα ένα σημαντικό ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφονται με λίγα λόγια τα πραγματικά αισθήματα του Κυριάκου για το Πολυτεχνείο και τους νεκρούς εκείνης της βραδιάς. Πρόκειται για μια σύντομη επιστολή του ίδιου με αποδέκτη τον Κώστα Λαλιώτη και ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2018. Ηταν μόλις μια βδομάδα μετά την κηδεία του Γουνελά και ενάμιση μήνα προτού υποστεί το βαρύ εγκεφαλικό, από το οποίο κατέληξε πριν από λίγες μέρες. Το κείμενο αυτό που στάλθηκε ηλεκτρονικά στην Τζούλια Κασκαμπά, στενή συνεργάτιδα του Λαλιώτη, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η άποψη του Κυριάκου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είχε καμιά σχέση με εκείνη που επιχείρησαν να του αποδώσουν οι νοσταλγοί των τανκς.

Ο Κώστας Λαλιώτης είχε την καλοσύνη να μου εμπιστευθεί αυτή την επιστολή, μαζί με όλη την πρόσφατη αλληλογραφία των δυο τους, προκειμένου, όπως γράφει, να διασωθεί «το πολύτιμο προσωπικό και συλλογικό αρχείο της γενιάς μας». Ελπίζω το σύνολο αυτών των «10 σημειωμάτων-μηνυμάτων» που αντάλλαξαν Σταμέλος και Λαλιώτης τους τελευταίους μήνες, μετά τις συναντήσεις τους και τις τηλεφωνικές επαφές τους, να δημοσιευτεί σύντομα, έτσι ώστε να φωτιστούν και εκείνα που απασχολούσαν τον Κυριάκο μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Ομως σίγουρα αυτό το «Σημείωμα-Πρόταση» του Σταμέλου σε συνδυασμό με το «Σημείωμα-Απάντηση» του Λαλιώτη διαψεύδουν κατηγορηματικά όσους θέλησαν να αξιοποιήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Κυριάκου για να διαστρεβλώσουν ιστορικά την εξέγερση, αποσκοπώντας να «δικαιολογήσουν» και να εξωραΐσουν με παραπλανητικό τρόπο τόσο την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο όσο και τη βίαιη και αιματηρή καταστολή της τριήμερης εξέγερσης των νέων στις 17 Νοέμβρη του 1973.

Εστω και μετά θάνατον, την αποστομωτική απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Κυριάκος.

του Κυριάκου Σταμέλου προς τον Κώστα Λαλιώτη

Αγαπητέ μου Κώστα,

Καλή Χρονιά. Σου προτείνω να πρωτοστατήσουμε οι δυο μας και μόνο στην αρχή, ούτως ώστε εντός του προαυλίου του Πολυτεχνείου να τοποθετηθεί κατάλληλη μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα, την ηλικία και τον τόπο μαρτυρίου των 24 νεκρών ανά την Αθήνα. Επρεπε να υπάρχει. Η σύνδεση των θανάτων αυτών με την εξέγερση είναι απόλυτη και αυτονόητη.

Θα φέρει σύντομο επίγραμμα, σαν τούτο:

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1973

ΕΠΕΣΑΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ

Πρώτη κίνηση προτείνω κοινή επιστολή μας στην Πρυτανεία και ίσως συνέντευξή μας μόνο για το θέμα αυτό.

Δικός σου πάντα

του Κώστα Λαλιώτη προς τον Κυριάκο Σταμέλο

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2018

Αγαπητέ Κυριάκο,

Ως κλασικός «Αιγόκερως», με χρονικά προσδιορισμένο ζωδιακό κύκλο, κάθε χρόνο αφιερώνω τον Ιανουάριο για απόλυτη περισυλλογή και δημιουργικό διαλογισμό στην Αρκαδία.

Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος, που δεν έχω επικοινωνήσει μαζί σου και δεν έχω απαντήσει στα μηνύματά σου. Η αυτοκριτική μου είναι δεδομένη αλλά ο λόγος προφανής και ουσιαστικός.

Πάντα φίλος

  • ΥΓ. 1: Με χαρά διάβασα το «λογικό μαθηματικό δοκίμιό» σου για την «εικασία Goldbach», στην «Εφ.Συν.» [20.1.2018]. Η κοινή μας προσπάθεια τελεσφόρησε. […]
  • ΥΓ. 2: Η πρότασή σου για τη μνήμη των νεκρών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι εξαιρετική ως οφειλόμενη απότιση φόρου τιμής. Πιστεύω όμως ότι η πρόταση αυτή (έστω αργοπορημένη) είναι αναγκαίο να κατατεθεί ως «συλλογική» πρόταση της γενιάς μας. Θα ανταλλάξουμε ορισμένες σκέψεις για τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.
  • ΥΓ. 3 […] ΥΓ. 4 [...]
  • ΥΓ. 5: Ελπίζω να συναντηθούμε το ταχύτερο δυνατό, ένα μεσημέρι.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ύστατη πρόταση του Κυριάκου Σταμέλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας