Η υπερκατανάλωση στις πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ευθύνεται για το 13% της παγκόσμιας απώλειας δασών εκτός των συνόρων τους, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ.
Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου προκαλούν καταστροφές εκτός συνόρων, αφού επηρεάζουν αρνητικά 15 φορές περισσότερο τη βιοποικιλότητα διεθνώς. Η καταναλωτική ζήτηση των πλούσιων χωρών για προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το φοινικέλαιο, η ξυλεία και τα φασόλια σόγιας καταστρέφει βιότοπους άγριας ζωής σε χώρες με τροπικά δάση.
Η μελέτη φανερώνει ότι τα κράτη με υψηλό εισόδημα ευθύνονται για το 13% της παγκόσμιας απώλειας δασικών εδαφών εκτός των συνόρων τους. Μόνο οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για το 3% της παγκόσμιας καταστροφής δασικών οικοτόπων, εκτός συνόρων.
Οι χώρες που είχαν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στο εξωτερικό περιλάμβαναν τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature.
«Εισάγοντας τρόφιμα και ξυλεία, αυτές οι ανεπτυγμένες χώρες ουσιαστικά εξάγουν... εξαφάνιση», δήλωσε ο καθηγητής David Wilcove, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Princeton. «Το παγκόσμιο εμπόριο εξαπλώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης κατανάλωσης, στην προκειμένη περίπτωση ωθώντας τα πιο ανεπτυγμένα έθνη να προμηθεύονται τα τρόφιμά τους από φτωχότερα».
Η μελέτη του Nature εξέτασε τις επιπτώσεις 24 χωρών υψηλού εισοδήματος (στις οποίες περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) σε περισσότερα από 7.500 είδη πτηνών, θηλαστικών και ερπετών που εξαρτώνται από τα δάση. Εξέτασαν δεδομένα από το 2001 έως το 2015, υπολογίζοντας πού είχαν καταστραφεί τα δάση και ποια είδη φιλοξενούσαν.
Δεν εστίασαν στα είδη των καλλιεργειών, αλλά προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% της γεωργικής γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας