Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα μιας δράκας εταιρειών, φορείς της διοίκησης έχουν προχωρήσει επανειλημμένα σε ποικιλόμορφες παρατυπίες και μεθοδεύσεις κατά τις διαδικασίες αδειοδότησης αιολικών σταθμών, προκειμένου τα έργα τελικά να λάβουν έγκριση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρχές είτε αγνοούν εξόφθαλμες ασυμβατότητες των μελετών με το θεσμικό-νομοθετικό πλαίσιο είτε αποδέχονται αυτούσια τα συμπεράσματα των μελετών των έργων, ακόμα κι αν οι επιπτώσεις τους έχουν προκλητικά και εμφανώς υποεκτιμηθεί.
Ωστόσο, η επίκληση ανύπαρκτων στοιχείων, δηλαδή ψευδών στοιχείων, από το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να υποστηριχθεί ότι η μελέτη ενός έργου συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και τελικά να αδειοδοτηθεί είναι κάτι πραγματικά εξωφρενικό και συνιστά απάτη. Κι όμως, μέχρι και αυτό το πρωτοφανές συνέβη σε γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (ΔΔΦΠΒ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον αιολικό σταθμό «ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ», εντός της περιοχής NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) «Ορη Βαρδούσια», που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Δημόπουλο.
Η εταιρεία PK ENERGY IKE (θυγατρική της πολύ γνωστής για τα «καμώματά» της KIEFER) υπέβαλε το 2022 φάκελο αδειοδότησης για αιολικό σταθμό ισχύος 11,7 MW εντός της περιοχής NATURA - ΖΕΠ των Βαρδουσίων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας («Περιβαλλοντικές μελέτες-καρμπόν για 6 διαφορετικούς αιολικούς σταθμούς», «Εφ.Συν.» 14/12/2021). Η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του έργου είχε σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες, με κυριότερη το ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αναφερόμενων «εργασιών πεδίου» πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου (τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021), δηλαδή σε τελείως άκυρη περίοδο, ασύμβατη με τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία.
Ασύμβατη
Οπως ήταν αναμενόμενο, η αρμόδια Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ έστειλε αρνητική γνωμοδότηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η ΕΟΑ δεν είναι συμβατή με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας, δεδομένου ότι οι «εργασίες πεδίου» έπρεπε να γίνουν κατ’ ελάχιστο την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, ανάλογα με την εποχική παρουσία των ειδών σε κάθε περιοχή.
Κι ενώ δεν είχε υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη σχετικά με το έργο για περίπου ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2024 η ΔΔΦΠΒ του ΥΠΕΝ έστειλε θετική υπό όρους γνωμοδότηση για το έργο, με τη σημείωση πως η ΕΟΑ είναι συμβατή με τη νομοθεσία, καθώς «έχουν γίνει εργασίες πεδίου και την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2023». Μόνο που αυτές οι εργασίες πεδίου δεν εμφανίζονται πουθενά! Στην καρτέλα του έργου στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) δεν υπάρχει κανένα αρχείο επικαιροποιημένης ΕΟΑ ή οποιοδήποτε σχετικό άλλο αρχείο, ενώ ύστερα και από επικοινωνία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουν υποβληθεί νέα στοιχεία εργασιών πεδίου!
Οπως γίνεται κατανοητό, η κρίσιμη για την αδειοδότηση του έργου θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ στηρίζεται σε ανύπαρκτα στοιχεία «φάντασμα», που δεν εμφανίζονται πουθενά. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι, μερικές εβδομάδες αργότερα, γνωμοδότησε θετικά (λαμβάνοντας υπόψη, φυσικά, την κρίσιμη γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ) και το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Στερεάς Ελλάδας. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με τη διπλή ψήφο του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως προέδρου του Συμβουλίου, Κώστα Τζανακούλη, και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλας Σδρόλια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αρνητικές γνωμοδοτήσεις είχαν δώσει και οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες.
Παρατυπία
Και παρ’ όλο που θα νόμιζε κανείς πως ο έγκαιρος εντοπισμός της παρατυπίας στη γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ θα απέτρεπε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση από την έκδοση μιας απόλυτα παράνομης και ντροπιαστικής αδειοδότησης, όπως σημείωναν με κοινή επιστολή τους οι οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ στις 25/10, στις 20 Νοεμβρίου αναρτήθηκε κανονικότατα η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου. Σαν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα.
«Είναι πλέον εμφανές ότι όλες οι αδειοδοτούσες αρχές, με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν το “μικροεμπόδιο” της νομιμότητας να σταματήσει κανένα έργο αιολικής ενέργειας σε προστατευόμενη περιοχή και ποντάρουν στο ότι θα υπάρξει κόπωση και οικονομική αδυναμία για την άσκηση νομικών ενεργειών από όσους πλήττονται από τις πράξεις τους! Τους διαβεβαιώνουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και απαιτούμε άμεσα επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΝ για ένα γεγονός που όχι μόνο το εκθέτει ανεπανόρθωτα, αλλά και διογκώνει συνολικά τη δυσπιστία του κοινού για τη νομιμότητα των ενεργειών του σε σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδότηση την οποία έχει ρίξει το ίδιο το ΥΠΕΝ στα τάρταρα», καταγγέλλουν η «Καλλιστώ» και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Διοικητική προσφυγή στο ΥΠΕΝ κατά της σχετικής απόφασης κατέθεσαν ο δήμαρχος Μακρακώμης και εκπρόσωποι φορέων και των κοντινών κοινοτήτων, ενώ ο δήμος δρομολογεί την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας