Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.0° 14.2°
3 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
11.6° 7.6°
1 BF
92%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.6° 14.0°
5 BF
73%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
7.9° 7.9°
3 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16°C
16.5° 16.5°
6 BF
82%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
9.9° 9.0°
1 BF
91%
Κοζάνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5°C
5.9° 5.4°
2 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.6°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.3°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 17.2°
5 BF
70%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
14°C
14.0° 14.0°
4 BF
79%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.5° 15.5°
6 BF
69%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
10.1° 7.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 9.5°
2 BF
91%
Ρόδος
Ψιχάλες
18°C
18.2° 17.8°
2 BF
93%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.0° 14.0°
2 BF
75%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
1 BF
90%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.0° 7.7°
2 BF
94%
Καστοριά
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
6°C
6.3° 6.3°
1 BF
97%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου, 2024
afisa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός για θηριώδες αιολικό στον Πατραϊκό

Δήμος Πατρέων, φορείς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις οργανώνουν αύριο κινητοποίηση για να σταματήσουν τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 50 ανεμογεννητριών, ύψους έως 280 μέτρων, που χωροθετήθηκε μια ανάσα από τις ακτές και κοντά σε δύο περιοχές Natura.

Πολυάριθμες αντιδράσεις από δήμους και δεκάδες φορείς προκαλεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θηριωδών υπεράκτιων αιολικών στον Πατραϊκό Κόλπο, που θα εκτείνεονται από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρι και το Μεσολόγγι, λόγος για τον οποίο διοργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση αύριο.

Το υπεράκτιο αιολικό «πάρκο» στον Πατραϊκό θα χωροθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή στα νότια παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και θα ξεκινάει από το παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου και θα φτάνει δυτικότερα, μέχρι την περιοχή μεταξύ των εκβολών του Εύηνου και του Μεσολογγίου. Ετσι, θα περνάει μπροστά από την Πάτρα και θα συνεχίζεται μέχρι το ακρωτήριο του Αράξου.

Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW με ύψος μέχρι και 280 μέτρων, πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι σταθερής έδρασης, κάτι που σημαίνει ότι οι τσιμεντένιες βάσεις τους θα μείνουν εκεί για πάντα. Η μικρότερη απόστασή τους από τη στεριά θα είναι μόλις 2,3 χιλιόμετρα, όταν στη Βόρεια Ευρώπη όλα τα νέα θαλάσσια αιολικά τοποθετούνται πέραν των 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Επίσης, τα αιολικά θα απέχουν μόνο 500 μέτρα από δύο περιοχές Natura που περιλαμβάνουν τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τις εκβολές του ποταμού Εύηνου, ενώ θα βρίσκονται κοντά σε υδατικά συστήματα και σε λιβάδια ποσειδωνίας, γεγονός που γεννά ανησυχίες για τυχόν σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του κόλπου, καθώς επίσης και στην αλιεία.

Αιτία πολέμου

Η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνει το «πάρκο» των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό θα είναι 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτοντας το ένα τρίτο του κόλπου, και έτσι, μετά την ακύρωση του μεγάλου υπεράκτιου αιολικού «πάρκου» της Κρήτης, θα αποτελεί το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Αυτές οι ανεμογεννήτριες θα προστεθούν σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή από τις εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες χερσαίες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου, τόσο στην περιοχή της Ναυπακτίας (Ριγάνι, Μακύνεια, Μολύκρειο, Βελβίνα, Βλαχομάνδρα, Κλόκοβα) όσο και σε πολλά βουνά της ορεινής Ναυπακτίας.

Με ροζ περίγραμμα η περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα παράκτια αιολικά και οι οριοθετημένες περιοχές Natura 2000

Κατά της εγκατάστασης των υπεράκτιων αιολικών στον Πατραϊκό τάχθηκε η Δημοτική Αρχή Πάτρας, που σε ψήφισμά της διεκδικεί να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο, να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους, να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής, να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και οι σχετικές διατάξεις που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων και να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. «Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι αιτία πολέμου για μας και δεν θα γίνει» έχει δηλώσει για το ζήτημα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Κοινή γραμμή

Την αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο έργο εξέφρασε σε ψήφισμά του ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου ο «Αρίων», που, εκπροσωπώντας τους δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητά την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών.

Μεγάλος αριθμός φορέων της περιοχής συνασπίστηκε και συγκρότησε συντονιστική επιτροπή ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στις 28/8, που συνεδρίασε με μεγάλη συμμετοχή δημάρχων της περιοχής.

«Εχουμε όλοι οι φορείς, τόσο της Αιτωλοακαρνανίας όσο και της Αχαΐας, κοινή γραμμή προκειμένου να εμποδίσουμε την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Μπλέτσας. Στο πλευρό των δημάρχων έχουν σταθεί οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, και Ακαρνανίας, Δαμασκηνός, που δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών «πάρκων» στην περιοχή.

Εντούτοις, αψηφώντας τις εκτεταμένες αντιδράσεις, το υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση του ΚΑΣ συμπεριέλαβε τον Πατραϊκό Κόλπο στις «κατάλληλες» περιοχές για παράκτια αιολικά και σύντομα αναμένεται και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα δοθεί η οριστική έγκριση και θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι συγκεντρώσεις

Σύσκεψη ενάντια στη χωροθέτηση και εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή φορέων από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες προσυπέγραψαν το σχετικό κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ».

Ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα και το Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα (14/10) από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων Δυτικής Ελλάδας, με σύνθημα «Οχι στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, φθηνό ρεύμα για όλο το λαό».

Δυναμική κινητοποίηση στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου διοργανώνει αύριο (19/10), στις 17.30, με προσυγκέντρωση στις 17.00 στο Κάστρο του Ρίου, η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Δυτικής Ελλάδας. Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί περισσότεροι από 170 φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ, παρ’ ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ο οποίος είναι αναγκαίος για τον καθορισμό των κατάλληλων χρήσεων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών «πάρκων» αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεσηκωμός για θηριώδες αιολικό στον Πατραϊκό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας