Για παραπλανητικά δημοσιεύματα με βαρύγδουπους τίτλους όπως «Τέλος τα υδροηλεκτρικά στον Αώο» κάνουν λόγο οκτώ τοπικοί φορείς, έπειτα από απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β 6679/2023) στις 27/11/2023, με την οποία τμήμα της λεκάνης απορροής του Αώου ποταμού χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο τοπίο και προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός.
Πρόκειται για το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στις περιοχές Natura 2000 «Κορυφές Ορους Γράμμου» και «Ορος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, Κοιλάδα Γόρμου, Λίμνη Δελβινακίου» και τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας. Στις 11/6/2024 δημοσιεύτηκε ΦΕΚ (Δ 381/2024) με το οποίο στην προαναφερθείσα περιοχή δεν επιτρέπεται η κατασκευή φραγμάτων, καθώς και η χωροθέτηση υδροηλεκτρικών έργων και σταθμών όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων («Εξερευνητική αποστολή για την ολική σωτηρία του ποταμού Αώου», «Εφ.Συν.», 12/7/2024).
Ασφαλώς, επρόκειτο για μια σημαντική απόφαση για τη λήψη της οποίας κινητοποιήθηκαν και συνέβαλαν κάτοικοι, σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες, με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των μικρών υδροηλεκτρικών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης και χωροθετούνται στη Λεκάνη Απορροής Αώου είναι περίπου πενήντα. Στη συντριπτική πλειονότητά τους χωροθετούνται εντός της περιοχής Natura του Γράμμου και εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Περιοχές στις οποίες ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την άσκηση δραστηριοτήτων, την ίδια στιγμή που η διαδικασία με την εκπόνηση, κατάθεση, διαβούλευση και νομοθέτηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) που αφορά τη διαχείρισή τους καθυστερεί δραματικά.
Για παράδειγμα, η ΕΠΜ που αφορά τη Natura του Γράμμου έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη. Ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών στο ρέμα Γιότσα, στη Βάλια Κίρνα στον Σμόλικα, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου σε μια περιοχή αποκλεισμού τέτοιων δραστηριοτήτων, με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας η οποία αγνόησε επιδεικτικά όλες τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και απόψεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Οταν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε περιοχές “προστατευόμενες”, αναλογιζόμαστε τι συμβαίνει στις “απροστάτευτες”», τονίζουν οι Πρωτοβουλία Κατοίκων Αετομηλίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου, Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας, Σύνδεσμος Αδελφότητας Οξυάς της Ηπείρου «Ο Αγιος Νικόλαος», Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης «Αγιος Νικόλαος» και Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου.
«Η απόφαση του ΥΠΕΝ ναι μεν αποκλείει την κατασκευή φραγμάτων και υδροηλεκτρικών σε μέρος της περιοχής μας, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους. Επιπλέον, έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή της, Βεβαιώσεις Παραγωγού μικρών υδροηλεκτρικών εξακολουθούν να υφίστανται εντός των ορίων της περιοχής που πλέον ρητά δεν επιτρέπονται, χωρίς να έχουν ανακληθεί. Επιπρόσθετα, στις αιτήσεις Ιουνίου για χορήγηση νέων Βεβαιώσεων Παραγωγού πραγματοποιήθηκαν δύο καινούργιες αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά στην ίδια περιοχή».
«Αναμένουμε λοιπόν πρακτικά την εφαρμογή της απόφασης του ΥΠΕΝ, η οποία, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, θα ακυρώσει την κατασκευή περίπου 10 μικρών υδροηλεκτρικών (από τα 50) και τη δυνατότητα καινούργιων αιτήσεων. Είναι γεγονός ότι εμείς δεν μπορούμε να εκδώσουμε ΦΕΚ. Τις αποφάσεις μας όμως τις έχουμε πάρει εδώ και καιρό. Οι άδειες που αφορούν την περιοχή μας θα ανακληθούν στο σύνολό τους, είτε μαζικά είτε μία προς μία. Σε περίπτωση που δεν έχουμε γίνει κατανοητοί/ές, επαναλαμβάνουμε μια ακόμη φορά: Τα ποτάμια δεν είναι κυβικά νερού και τα βουνά δεν είναι οικόπεδα. Είναι η ζωή μας όλη!» καταλήγουν οι φορείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας