Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους δηλώνουν οι κάτοικοι τεσσάρων μικρών χωριών της δυτικής Φθιώτιδας, οι οποίοι παράλληλα εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τη λειτουργία του τοπικού αλλά και περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και για το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων στην όλη διαδικασία.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ΧΥΤΑ ανάμεσα στα χωριά Τρίλοφο, Γραμμένη, Αρχάνι και Καστρί του Δήμου Μακρακώμης, όπου θα καταλήγουν απορρίμματα από το μεγαλύτερο μέρος της Φθιώτιδας, την Ευρυτανία αλλά και τμήμα της Φωκίδας. Ηδη μάλιστα έχει εγκριθεί μελέτη χωροθέτησης του ΧΥΤΑ, κατά της οποίας κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Δήμος Μακρακώμης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι λόγοι διαφωνίας

Με αφορμή τον προσδιορισμό εκδίκασης των προσφυγών -ύστερα από συνεχείς αναβολές- στις 10 Ιουνίου, κάτοικοι των τεσσάρων χωριών αλλά και από την ευρύτερη περιοχή προχώρησαν σε λαϊκή συνέλευση όπου τέθηκαν και οι συνολικότερες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που η περιοχή τους αξιολογήθηκε από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο και έπειτα από ανάθεση του ΦΟΔΣΑ κεντρικής Φθιώτιδας ως κατάλληλη για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Οι κάτοικοι αμφισβητούν την επιστημονική εγκυρότητα και τεκμηρίωση της μελέτης, προσδιορίζοντας ότι δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μετρήσεις, μεταξύ των οποίων και η υδρογεωλογική μελέτη. Τονίζουν μάλιστα ότι το σημείο βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τα χωριά και δίπλα σε πηγή υδροδότησης, ενώ επισημαίνουν ότι εκεί ακριβώς σημειώνονται καθιζήσεις αλλά και ότι υποβαθμίζεται η γεωργική και κτηνοτροφική αξία της ευρύτερης περιοχής.

«Συμφωνούμε ότι είναι αναγκαίος ένας ακόμη ΧΥΤΑ στη Φθιώτιδα, ασφαλής, σε καλά μελετημένη περιοχή, όπου θα τηρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, ώστε να προστατεύονται άνθρωποι και περιβάλλον» τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης, στην οποία μάλιστα παραβρέθηκαν οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Λέβα και Δημήτρης Βέττας, που δήλωσαν στο πλευρό των κατοίκων.

Ανησυχία για τις εξελίξεις

Παράλληλα οι κάτοικοι της δυτικής Φθιώτιδας αλλά και του Δήμου Λαμιέων όπου λειτουργεί ο σημερινός ΧΥΤΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνολικότερες εξελίξεις και τη μετατροπή του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας σε ανώνυμη εταιρεία.

«Θεωρούμε τη διαχείριση των απορριμμάτων πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας, και θεωρούμε ακόμη ότι στη διαδικασία αυτή δεν πρέπει να υπεισέρχεται ο παράγοντας κέρδος, επειδή τότε αρχίζουν οι παρεκκλίσεις, οι εκπτώσεις στην ποιότητά της και το χαράτσωμα» τονίζουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης οι κάτοικοι των χωριών της δυτικής Φθιώτιδας.