Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συνέντευξη τύπου, εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 4 Φεβρουαρίου, παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ με θέμα ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην οποία αντιτίθενται τα συνδικάτα.

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι «απ’ότι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα».

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, με το νέο προσχέδιο νόμου οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές. Αυτό για δύο λόγους: Επειδή τα ποσοστά αναπληρώσεων στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύων σύστημα φτάνουν το 80%, και επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει.

Ειδικότερα με το παλαιό σύστημα ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθός θα είναι 1.026 ευρώ.

Επίσης, έγινε λόγος για χαντάκωμα για τη νέα γενιά και τις συντάξεις αναπηρίας, για κατάργηση του ΕΚΑΣ και του Εφάπαξ, ενώ τονίστηκε ότι με θα θιγούν σε τεράστιο βαθμό και οι επικουρικές συντάξεις. Όπως αναφέρθηκε το προσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και προβλέπει περικοπές 1,8 δισ.ευρώ το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την άμεση κατάργηση ου μεταβατικού χαρακτήρα της εφαρμογής σε βάθος 35ετίας του Ν.3863/2010(Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Ακόμα, τονίστηκε ότι με τον ένα ενιαίο τρόπο υπολογισμού τον συντάξεων θα συνεπάγεται εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ 20% με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα. Η ΑΔΕΔΥ έκανε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος που διοργανώνεται μαζί με τη ΓΣΕΕ ενώ θα γίνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή “ώστε να μην περάσει”. Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ υπάρχει κι άλλος δρόμος και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να ξεκινήσει το διάλογο για ένα νέο ασφαλιστικό.

Αναλυτικά οι πίνακες: 

Κατηγορία Π.Ε.

Αντιπαράθεση ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Κατηγορία Τ. Ε.

Αντιπαράθεση ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Κατηγορία Δ. Ε. 

Αντιπαράθεση ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Κατηγορία Υ. Ε.

Αντιπαράθεση ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Ποσοστό Αναπλήρωσης για την Ανταποδοτική Σύνταξη

Αντιπαράθεση ΑΔΕΔΥ-Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

«Διαδοχικές λαθροχειρίες»

Σε απάντηση στα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο:

«Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και η συζήτηση για παρόμοια θέματα πρέπει να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια. Το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ παραβιάζει αυτή την αυτονόητη υποχρέωση. Οι συντάκτες της ήθελαν οπωσδήποτε να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές και για να το πετύχουν προχώρησαν σε διαδοχικές λαθροχειρίες.

Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). «Δικαιολογία» του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: «ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί».

Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.

Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος!

Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του. Με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας».