Στον εισαγγελέα θα αποσταλεί το πόρισμα του ελέγχου για την Attica Bank, που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του SSM, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποια ακριβώς χρονική περίοδο αφορά. Ο διοικητής της ΤτΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, περιορίστηκε να πει ότι «αφορά μια μεγάλη περίοδο, κι αυτό ναι, θα δοθεί στη Δικαιοσύνη, όπως κάθε πόρισμα πρέπει να διαβιβάζεται στη Δικαιοσύνη».
Ο έλεγχος αφορούσε το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τον τρόπο χορήγησης των δανείων, την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή της (απομένει ένα υπόλοιπο 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το δυσμενές σενάριο των stress tests) αλλά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που θα αποσταλεί στον εισαγγελέα αφορά την περίοδο 2014-2015, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν σ’ αυτό περιλαμβάνονται και ευρήματα ενός παλαιότερου πορίσματος που αφορά την περίοδο από το 2012 μέχρι και κάποιους μήνες του 2014.
Σε εκείνο το πόρισμα που προέκυψε έπειτα από έλεγχο κλιμακίου της ΤτΕ είχαν εντοπιστεί ζητήματα που αφορούσαν όχι μόνο τις χορηγήσεις δανείων, αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση, σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες ενώ είχε ζητηθεί να μην υπάρχουν τόσο πολλοί μηχανικοί στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ΤΣΜΕΔΕ.

Τότε η διοίκηση της Attica Bank είχε απαντήσει ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι και τον Ιούνιο 2016, προχώρησε σε ορισμένες ενέργειες για τη διόρθωση των θεμάτων στα οποία αναφερόταν το πόρισμα αλλά δεν πρόλαβε να τις ολοκληρώσει.
Από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής (το έχει ζητήσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης) τονίζοντας:
«Οπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις τράπεζες. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι «περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα».
Ανεξάρτητα από το ποια χρονική διάρκεια αφορά το πόρισμα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα όργιο φημολογίας και δημοσιευμάτων που συνδέουν τα κακώς κείμενα στη συγκεκριμένη τράπεζα με τον Χρ. Καλογρίτσα, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στην Attica Bank ώστε να αντιμετωπίσει τον επιχειρηματία–υπερθεματιστή ευνοϊκά.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η τράπεζα με ανακοίνωσή της την Παρασκευή το βράδυ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει κανένα αίτημα χορήγησης μεγάλου δανείου, καθώς υπήρχαν «πληροφορίες» ότι η ΤτΕ επέβαλε προσωρινή απαγόρευση νέων χορηγήσεων στην Attica, επειδή ετοιμαζόταν να χορηγήσει δάνειο ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον Χρ. Καλογρίτσα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την περίοδο 2011-2014 έλαβε από την Attica Bank δάνεια ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Το αν αυτές οι χορηγήσεις δόθηκαν βάσει των τραπεζικών κανόνων μπορεί να το απαντήσει μόνο η αρμόδια εποπτική αρχή.
Ακόμα ένα στοιχείο αφορά το ποιοι διοικούσαν την τράπεζα το «επίμαχο» χρονικό διάστημα.
♦ Ο Γιάννης Γαμβρίλης ήταν πρόεδρος της Attica Bank από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Αντικαταστάθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την Αννα Πουσκούρη, η οποία όμως δεν μακροημέρευσε καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε ένα «κόκκινο» δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο είχε ξεχάσει να αναφέρει (εφημερίδα «Αυγή» Ιούλιος 2016).
♦ Από τον Φεβρουάριο του 2014 και για ένα χρόνο ο Γκίκας Μάναλης κάθεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO), με αναπληρωτή διευθύνοντα τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.
Ενα από τα πρώτα πράγματα που κάνει ο νέος CEO είναι να υπογράψει με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουσσά, έναν από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση εκβιασμού ΔΕΚΟ, σύμβαση διάρκειας 2 ετών, ανεξάρτητων υπηρεσιών ως σύμβουλο του Τύπου.
Ο Μάναλης είναι ο άνθρωπος που τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ και δύο μήνες μετά δήλωνε στους δημοσιογράφους:
«Δεν ήρθα να κλείσω την ΕΡΤ, είτε να τη συρρικνώσω, αλλά για να τη νοικοκυρέψω». Τελικά, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς «πέφτει μαύρο» στην ΕΡΤ και με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Επικρατείας Σ. Κεδίκογλου και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο Γκ. Μάναλης διορίζεται ειδικός εκκαθαριστής της ΕΡΤ.
♦ Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, μετά την αποχώρηση Μάναλη, τον Φεβρουάριο του 2015 αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica (μετά τη σύμπτυξη των αξιωμάτων του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας) και παραιτείται τον περασμένο Ιούλιο. Από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2014 ο Αντωνόπουλος υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι εξελίξεις
Ες αύριον τα σπουδαία για την Attica Bank. Στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων θα αποφασίσει για την τοποθέτηση του πρώην διοικητή της Αγροτικής, Θόδωρου Πανταλάκη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Και από Τετάρτη, οπότε αναμένεται να αρθεί η προσωρινή απαγόρευση χορηγήσεων, το ηγετικό δίδυμο Π. Ρουμελιώτη (πρόεδρος), Θ. Πανταλάκη, θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις ώστε να επιστρέψει η νηνεμία στην τράπεζα.
Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει άμεσα να συμβεί είναι να σταματήσουν, όπως τονίζουν κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, τα πολιτικά παιχνίδια με όχημα την Attica Bank.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί ουκ ολίγα σενάρια για την τράπεζα.
Οτι θα γίνει τράπεζα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ότι θα γίνει αναπτυξιακή τράπεζα, ότι θα συμμετάσχουν ξένα funds στη μετοχική σύνθεσή της, ώστε να καλύψουν τα 70 εκατ. που απομένουν από την τελευταία αύξηση για την ανακεφαλαιοποίησή της, και σε αντάλλαγμα θα αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της.
Ο δείκτης επισφαλειών είναι ιδιαίτερα υψηλός, πάνω από 51%, με αιχμή τα μικρά και μεσαία επιχειρηματικά δάνεια.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η χορήγηση δανείων γινόταν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ωστόσο η απομείωση της αξίας των ακινήτων αφήνει «έκθετα» πολλά δάνεια, για τα οποία όμως αρχικά είχαν ληφθεί επαρκείς εγγυήσεις.
