Η απένταξη του προγράμματος δημιουργίας 20.000 νέων θέσεων βρεφικής φροντίδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έρχεται να προστεθεί στην ασθμαίνουσα πορεία του, αφού η απορρόφηση πόρων βρίσκεται περίπου στο 30% μόλις έξι μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου των χρηματοδοτικών ενισχύσεων.
Το έργο αποσκοπούσε στην υποδοχή και φροντίδα βρεφών και παιδιών από 2 μηνών μέχρι 2,5 ετών σε υπάρχουσες ή νέες δομές χάρη στον προϋπολογισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ από τα οποία 56,5 εκατ. θα εκταμιεύονταν από το Ταμείο και τα 13,5 από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ακύρωση του προγράμματος εγείρει (ακόμα ένα) ζήτημα αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης και προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε δομές που λειτούργησαν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καλύπτοντας πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και εργαζόμενους.
Παράλληλα, φέρνει σε δεινή θέση επενδυτές και φορείς, οι οποίοι προχώρησαν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που συνοδεύτηκαν από σημαντικές δεσμεύσεις, όπως ο τραπεζικός δανεισμός που εγκρίθηκε ακριβώς λόγω της συμπερίληψης σχεδίων στο συγκεκριμένο έργο.
Με ενεργά, λοιπόν, οικονομικά βάρη οι ενδιαφερόμενοι, που ανταποκρίθηκαν, μένουν εκτεθειμένοι από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε το πρόγραμμα απεντάχθηκε, καθώς δεν έχει παρουσιαστεί ισοδύναμο και άμεσα εφαρμόσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο αντικατάστασης.
Το χρονικό
Tο πρόγραμμα είχε θεσπιστεί με το άρθρο 58 του Ν.4837/2021, εξειδικευτεί με την υπ’ αριθμ. 104122/04.11.2022 υπουργική απόφαση και τροποποιηθεί με την ΚΥΑ 7611/18.12.2024. Είχε ενταχθεί έναν χρόνο πριν στο Ταμείο Ανάκαμψης [με την απόφαση 174129 ΕΞ 2023/27.11.2023 (ΑΔΑ: ΡΞ07Η-0ΞΤ), με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5200130] στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση παιδικής προστασίας», με χρηματοδοτική πρόβλεψη επιδότησης 50% του κόστους έως 300.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.
Στη συνέχεια το πεδίο εφαρμογής διευρύνθηκε με το άρθρο 4 του Ν.5107/2024, προκειμένου να περιλαμβάνει ιδιώτες, νομικά πρόσωπα και δήμους, ενώ η διαδικασία διαχείρισης υποστηρίχθηκε μέσα από το σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Αξίζει να σημειωθεί πως στο κανονιστικό πλαίσιο δεν είχε τεθεί ως όρος ή προϋπόθεση η επίτευξη του συνολικού στόχου των 20.000 θέσεων για την καταβολή της ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη επενδυτών ως προς την υλοποίηση της χρηματοδότησης.
ΥΚΟΙΣΟ
Ομως, κατά το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, το περιορισμένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση ενός αντίστοιχου αιτήματος πληρωμής. Το ΥΚΟΙΣΟ αναφέρει πως δεν απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειές του να μειωθεί ο αριθμός των νέων θέσεων βρεφών ή να μετατεθεί το ορόσημο για την επίτευξη του στόχου.
Δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς ούτε οι ενέργειες του υπουργείου από τον περασμένο Ιούνιο για ένταξη του προγράμματος σε ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές κονδυλίων με αποτέλεσμα να λείπει ακόμα η χρηματοδότηση για τις επενδύσεις που ήδη έγιναν.
