Με καθυστέρηση τριών και πλέον ωρών ξεκίνησε τελικά η -προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ της Πέμπτης- τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των δανειστών. Στη τηλεδιάσκεψη μετέχουν και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Σημειώνεται πως ο κίνδυνος να αναβληθεί για μια ακόμα φορά η έλευση της τρόικας είναι ορατός και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στην συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καθώς έτσι θα σβήσει το «όνειρο» της εξόδου από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Μοιραία, ο βασικότερος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν για μια ακόμα φορά τις διαφωνίες που έχουν και αυτές εντοπίζονται: στη ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο (η κυβέρνηση υποστηρίζει τις 100 δόσεις, ενώ η τρόικα απαιτεί το μάξιμουμ των 72), την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλαγή του ασφαλιστικού και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα και αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.
«Υπάρχει ακόμα χρόνος…»
«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά.»
Το παραπάνω δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος.
«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.
