Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να δαμάσει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό αναδεικνύει για ακόμη ένα μήνα η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων των σούπερ μάρκετ. 

Συγκεκριμένα, το ΙΕΛΚΑ παρατηρεί αύξηση 1,59% στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο του 2025 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 και 0,76% στο α΄ τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2024.

Μεγαλύτερες αυξήσεις στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες: Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+12,20%), ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη (+6,96%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,99%), είδη πρωινού και ροφήματα (+5,77%), φρέσκα κρέατα (+5,67%). Σημειώνεται, ότι οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ σίγουρα επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών και των ροφημάτων, αλλά και την κατηγορία με τα είδη πρωϊνού, που περιλαμβάνει και πολλά είδη με σοκολάτα. Σε σχέση με τις αυξήσεις στα θαλασσινά, είναι αποτέλεσμα της προφοράς και της ζήτησης, με την αλίευση ανοιχτής θαλάσσης και τις ιχθυοκαλλιέργειες να επαρκούν οριακά για την κάλυψη της ζήτησης. Σε σχέση με τα φρέσκα κρέατα πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο το 2024, εξαιτίας των ασθενειών των ζώων στις περισσότερες περιοχές της επαρχίας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, στις τροφές για κατοικίδια και στα τρόφιμα παντοπωλείου λόγω και της αποκλιμάκωσης της τιμής στο ελαιόλαδο. Από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται οι 5 κατέγραψαν μείωση, οι 16 αύξηση και δύο ήταν αμετάβλητες.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες: Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-5,66%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-3,65%), τρόφιμα παντοπωλείου (-2,58%), χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-1,99%), έτοιμα γεύματα (-0,31%).

Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός πληθωρισμός είναι πλέον σταθερά από μισή έως μία μονάδα πάνω από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν συνιστά πλέον σύμπτωση