Κραυγή αγωνίας για την ποιότητα ζωής τους, που υποφέρει από το αυξημένο κόστος προϊόντων και ενέργειας στέλνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες μέσω του Ευρωβαρόμετρου. Το 39% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το επίπεδο ζωής τους θα πέσει τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το 47% θεωρεί ότι θα παραμείνει ίδιο και μόλις το 13% ότι θα βελτιωθεί.
Μόνο που αυτή τη φορά, την απαισιοδοξία μοιράζονται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που κατά 33% εκτιμούν ότι η ποιότητα ζωής τους θα πέσει, με το 51% να πιστεύει ότι θα παραμείνει ίδια και μόλις το 14% θα βελτιωθεί.
Στις προτεραιότητες των Ελλήνων παραδοσιακά βρίσκουμε οικονομικά αιτήματα. Στην ερώτηση «με ποιο από τα ακόλουθα θέματα θα θέλατε να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», οι απαντήσεις είναι χαρακτηριστικές: το 52% αναφέρει τον πληθωρισμό, τις αυξανόμενες τιμές και το κόστος ζωής, το 48% με την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το 46% με την υποστήριξη στη δημόσια υγεία και το 46% με τον αγώνα κατά της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων για τους οποίους η Άμυνα και η Ασφάλεια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία (31%), οι Έλληνες αναφέρουν αυτήν την επιλογή κατά μόλις 23%. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση του Κράτους Δικαίου (δηλαδή τα δικαστήρια, τα ΜΜΕ κλπ) ανησυχεί περισσότερο τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα (20%) από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (20%).
Πάντως, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων που προσδιορίζουν την Άμυνα ως βασικότερο ζήτημα, οι Έλληνες καταδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα (42%) ως την κορυφαία πολιτική προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πολύ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των εν Ελλάδι συμμετεχόντων στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την προστασία καταναλωτών με το εντυπωσιακό 20% έναντι του συνολικού 14%.
Το 65% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα τους ωφελείται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Το 75% θα ήθελε σημαντικότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο και το ίδιο ποσοστό (75%) των Ελλήνων πιστεύει πως η Ένωση πρέπει έχει μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία των πολιτών από παγκόσμιες κρίσεις και κινδύνους για την ασφάλεια, αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (66%).
Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες της ΕΕ (89%) δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δρουν με ενότητα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις, με ακόμα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ Ελλήνων (94%) και Κυπρίων (95%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας