«Να σταματήσει η μεθόδευση – κλοπή στα προφανή δικαιώματα των συνταξιούχων να λαβαίνουν κύρια σύνταξη και επικουρική από τη μέρα που σταματούν το επάγγελμα και όχι από τη μέρα που γίνεται η αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία, σε ό,τι αφορά το επικουρικό, μπορεί να καθυστερήσει αναγκαστικά 3 και 4 χρόνια», ζητεί η επιτροπή αγώνα μηχανικών (ΕΣΤΑΜΕΔΕ-ΠΕΤΟΜ -ΤΕΕ).
Η επιτροπή, με ανακοίνωσή της, ζητεί από τις υπηρεσίες του Ταμείου να δέχονται στο πρωτόκολλο τις γραπτές αιτήσεις για απόδοση σύνταξης και των συνταξιοδοτικών αποδοχών, με τα στοιχεία που θέλει να προσκομίσει ο αιτών και στη συνέχεια να γίνεται συνεργασία του με την υπηρεσία, για να ολοκληρωθεί σωστά ο φάκελος. Την τοποθέτηση των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να την κάνει η υπηρεσία, αν δεν μπορεί ο αιτών.
Η Επιτροπή, με πρόσφατη επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο του σίριαλ των δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων που απειλεί τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις των μηχανικών, επισήμανε την ανάγκη να σταματήσει το χάος με τον υπολογισμό των συντάξεων, με τις δικαστικές αποφάσεις, με την πολυπλόκαμη και διάτρητη νομοθεσία και με τις τεράστιες καθυστερήσεις απονομής σύνταξης, επικουρικού και εφάπαξ.
«Η απειλή για δραστική μείωση τις συντάξεις 6.000 μηχανικών, επειδή τάχα μια υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος του 2018 δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είναι εξοργιστική. Πατάει σε μια διάτρητη νομοθεσία, η οποία ευνοεί τη ρουσφετολογία και επιτρέπει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των συνταξιοδοτικών αποδοχών.
Η ρίζα του κακού δεν μπορεί να αναζητηθεί, παρά στην απογύμνωση των υπηρεσιών από προσωπικό και τη μεθοδευμένη απαξίωση για να ανατεθούν σε ιδιώτες, με σκοπό την αύξηση στο τετράγωνο της ρουσφετολογίας, της ρεμούλας και τελικά της αφαίμαξης των συνταξιούχων», αναφέρει η ανακοίνωση.
