Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε χθες με τραγικό τρόπο τη ζωή του εν ώρα εργασίας.
Αυτή τη φορά, το θανατηφόρο ατύχημα συνέβη στο λιμάνι του Λαυρίου, όταν 45χρονος δύτης, μέλος εργολαβικού καταδυτικού συνεργείου, το οποίο έκανε εργασίες στο πλοίο «Bulk Valor», σημαίας Παναμά, που βρίσκεται στον όρμο του Θορικού, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκλωβίστηκε στην αναρρόφηση θαλασσινού νερού για να ψύχονται οι μηχανές του πλοίου. Ο 45χρονος πατέρας δύο παιδιών μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου για την παροχή πρώτων βοηθειών, ωστόσο δεν τα κατάφερε.
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικάτα, αμέσως μετά το δυστύχημα. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά κατήγγειλε το «νέο εργοδοτικό έγκλημα» και υποστήριξε ότι «όπως όλα δείχνουν, ο ακρωτηριασμός και ο θάνατος του συναδέλφου οφείλεται στην απουσία πλέγματος προστασίας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί από την αναρρόφηση του πλοίου».
Εκανε λόγο για ένα ακόμα «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» και τόνισε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες από το δυστύχημα στη Ζώνη και τις υποσχέσεις που έδωσε στο Συνδικάτο Μετάλλου για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, η αυθαιρεσία της εργοδοσίας με κόστος τις ζωές μας οργιάζει».
Σοβαρά ερωτήματα για το νέο αυτό εργατικό δυστύχημα, όπως εάν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται για καταδυτικές εργασίες, θέτει το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΜΕΝ και επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση 3131.1/20/95 και συγκεκριμένα το άρθρο 6 αναφέρει: «Για τις καταδυτικές εργασίες ο εργολάβος είναι υπεύθυνος για την άρτια εκτέλεση των καταδυτικών εργασιών και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων».
Στο ίδιο άρθρο παραγρ. α, τονίζεται ότι ο εργολάβος «καθορίζει τον επόπτη που θα έχει τον άμεσο έλεγχο της επιχείρησης, καθώς και τους δύτες και το βοηθητικό προσωπικό, ανάλογα με τη φύση και την έκταση των εργασιών».
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων, πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, η γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με τη συμμετοχή πολλών συνδικαλιστών.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων συναντήθηκαν με την υπηρεσιακή υπουργό και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και, όπως δήλωσε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, έλαβαν την απάντηση ότι πρέπει να περιμένουν να βγει η νέα κυβέρνηση. Τα σωματεία της Ζώνης επρόκειτο να συνεδριάσουν χθες, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα οποία ζητούν.
