Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 11.4°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.2° 10.6°
1 BF
79%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 13.0°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
81%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
10.9° 10.7°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
12°C
12.0° 9.0°
1 BF
75%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
8.4° 5.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
0 BF
89%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.3° 13.0°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.8°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 13.3°
2 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.0° 10.7°
0 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.8° 12.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
9.6° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.3° 9.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.8°
1 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
15.0° 11.4°
0 BF
70%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
93%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
11°C
12.8° 10.7°
2 BF
97%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
8°C
8.1° 8.1°
2 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού χτυπάει η πανάκριβη «αθηναϊκή καρδιά» της ΑΑΔΕ;

Η 28η Φεβρουαρίου 2023 ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του εμπορικού κέντρου Athens Heart, έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας στην οδό Πειραιώς με ατυχή ωστόσο κατάληξη, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Θεοδωρίδη (Pasal και Sato/Entos).

Ωστόσο, το ακίνητο των 20,5 στρεμμάτων, συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και επιφάνειας 18.500 τ.μ. προς εκμίσθωση που έχει περάσει έναντι 15,7 εκατ. ευρώ στην Premia Properties του Ηλία Γεωργιάδη έχει μια νέα λαμπρή ευκαιρία να ανθήσει οικονομικά και να αποδώσει ταχύτατα στον νέο ιδιοκτήτη του τεράστιες υπεραξίες ως έδρα των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ που πρόκειται να το νοικιάσουν.

Και μάλιστα με το ιλιγγιώδες τίμημα των 365.000 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 12 χρόνια. Που σημαίνει ότι η Premia σε περίπου τρία και κάτι χρόνια θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσής της. Και καθώς μετά την πρώτη τριετία θα μπορεί να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα, θα έχει ορίζοντα οκτώ χρόνων τουλάχιστον να αντλήσει καθαρές υπεραξίες άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι παράδοξο και επιλήψιμο, με εξαίρεση το ερώτημα γιατί το υπουργείο Οικονομικών και η ανεξάρτητη ΑΑΔΕ δεν αναζητούν λύσεις εκ των ενόντων, δηλαδή στέγαση των υπηρεσιών τους σε κάποια από τα περίπου 70.000 ακίνητα και δικαιώματα επί ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Ωστόσο, προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για τις διαδικασίες επιλογής του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ που τα επισημαίνει δημόσια η ιστοσελίδα eforiakoi.org (της «Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών», συνδικαλιστικής παράταξης που εκπροσωπείται στους συλλόγους και στην ομοσπονδία τους).

Χρονικές συμπτώσεις

Ενα πρώτο ερώτημα αφορά τις χρονικές συμπτώσεις: το Athens Heart μεταβιβάστηκε στην Premia τον Νοέμβριο, τον επόμενο μήνα δημοσιοποιήθηκε η διακήρυξη «μειοδοτικής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου» με περίπου φωτογραφική περιγραφή του πρώην εμπορικού κέντρου στην Πειραιώς 180, μαζί με παρακείμενο υπό κατασκευή κτίριο σε όμορο οικόπεδο (Πειραιώς 186) που συμπληρώνει τα απαιτούμενα από την ΑΑΔΕ τετραγωνικά. Στις 28/2 έκλεισε οριστικά το κέντρο, στις 17/3 υπεγράφη η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή που εγκρίνει τη μίσθωσή του ακινήτου, το οποίο θα αποδοθεί σταδιακά.

Ωστόσο, τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαδικασίας δημοπρασίας μίσθωσης προκύπτουν από τη σύγκριση της διακήρυξης για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με τη σχεδόν ταυτόχρονη διακήρυξη για τη μίσθωση κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ), για το οποίο απαιτούνταν επίσης ακίνητο κοντά στο κέντρο της Αθήνας:

  1. Ενώ για το ΚΕΒΕΙΣ η διακήρυξη της μειοδοτικής δημοπρασίας έθετε ως όρους να είναι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, να είναι αποπερατωμένο και να βρίσκεται σε «ακτίνα 1.000 μέτρων» από μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό), για το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών η διακήρυξη ανέφερε ότι πρέπει να βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων ή των όμορων σε αυτό δήμων, σε «απόσταση όχι πάνω από 800 μέτρα» από Μετρό και εύκολα προσπελάσιμο από μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ μπορεί να είναι αποπερατωμένο, ημιτελές ή υπό ανέγερση.
  2. Με δεδομένο ότι η μικτή επιφάνεια που αναζητούνταν για τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ήταν περίπου 26.570 τ.μ, με γραφειακούς χώρους 18.970 τ.μ., με δυνατότητα απόκλισης 5%, θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά κάποιος τη… σατανική σύμπτωση ότι το υπό ανακαίνιση Athens Heart και το υπό ανέγερση παρακείμενο κτίριο της Premia επί της Πειραιώς που χωροταξικά ανήκουν στον Δήμο Ταύρου αθροιστικά προσφέρουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά, έστω και υπολειπόμενα κατά 5%, όπως… σοφά είχε φροντίσει να προβλέψει η διακήρυξη.
  3. Εφόσον η διαδικασία της δημοπρασίας είναι διαγωνιστική (όπως προβλέπει ο Ν. 3130/2003), προκύπτει το ερώτημα πόσοι και ποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν προσφορές με βάση τα τόσο φωτογραφικά χαρακτηριστικά στην αρμόδια Επιτροπή Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών.
  4. Και υπάρχουν και τα επιπλέον ερωτήματα που θέτει η «Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών» μέσω της ιστοσελίδας της, eforiakoi.org: Για ποιο λόγο η διοίκηση δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει ποιες υπηρεσίες σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο κτίριο της Πειραιώς; Με ποια στοιχεία προσδιόρισε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του προς αναζήτηση κτιρίου; Διερευνήθηκε η δυνατότητα στέγασης των υπηρεσιών σε κτίρια του Δημοσίου ή ακόμα και η αγορά κτιρίων δεδομένου του κόστους ενοικίασης;

Οι αποφάσεις, ωστόσο, έχουν ληφθεί και θα κοστίσουν περίπου 55 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για τα επόμενα 12 χρόνια, με ενοίκιο 365.000 τον μήνα (20 ευρώ το τετραγωνικό) στην περίπτωση του Athens Heart όπου θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και 50.000 για το ΚΕΒΕΙΣ (12 ευρώ/τ.μ.). Σήμερα οι ίδιες κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στεγάζονται σε τρία διαφορετικά κτίρια (Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού) με συνολικά μισθώματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάτω των 200.000 ευρώ τον μήνα.

Η περιπέτεια του Athens Heart και οι «γαλάζιοι»... γκεστ της Premia

Για την Ιστορία, αξίζει να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του Athens Heart, η Pasal της οικογένειας Θεοδωρίδη που μετά το 2015 βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια χρέη, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της (κυρίως Alpha Bank και Eurobank, με πώληση ακινήτων έναντι οφειλών περίπου 60 εκατ.) το 2019, πέρασε στον έλεγχο της Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

Μέσω της Pasal, που μετεξελίχθηκε σε Premia, η εταιρεία Γεωργιάδη βρέθηκε και στο Χρηματιστήριο. Από τη διαδοχή των γεγονότων προκύπτει εμμέσως ότι στην πραγματικότητα η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Premia (για την ακρίβεια στη θυγατρική της Primalaft Athens) με 15,7 εκατ. ευρώ έναντι δανειακού χρέους προς την Εθνική Τράπεζα που το βάραινε ήταν μια ενδοομιλική «τράμπα».

Κι ενώ η διοίκηση της Premia μόλις προ ολίγων ημερών γνωστοποιούσε σε αναλυτές ότι «βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη μίσθωσή του με το μηνιαίο αντίτιμο να κινείται στην περιοχή των 15 ευρώ ανά τ.μ.», η ΑΑΔΕ είχε ήδη αναρτήσει δύο μήνες πριν (στις 17/3) την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ να κάνει δεκτή την προσφορά της εταιρείας με μίσθωμα περίπου 20 ευρώ/τ.μ., υπό τον όρο βεβαίως ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων του ακινήτου.

Μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά: στο Δ.Σ. της Premia, που θα νοικιάσει στην ΑΑΔΕ το ακίνητο, συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τον Οκτώβριο 2020, οπότε παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Δύο χρόνια αργότερα το όνομα του κ. Ανδρικόπουλου περιλαμβανόταν στους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ουδέποτε διαψεύστηκαν. Αλλά στο Δ.Σ. της Premia συμμετέχει και ακόμη μία γνώριμη για τις σχέσεις της με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα: η Ρεβέκκα Πίτσικα, υπεύθυνη του Μητρώου στελεχών της Ν.Δ. και αποδέκτρια απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την τελευταία τετραετία από δημόσιους φορείς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πού χτυπάει η πανάκριβη «αθηναϊκή καρδιά» της ΑΑΔΕ;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας