• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.8°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 11.4°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλαλούμ στο κτηματολόγιο

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει τις αρμοδιότητες των υποθηκοφυλακείων σε ιδιώτες ● Ιδρύει νέα διεύθυνση στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και τη στελεχώνει με επιλαχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα ελέγχουν τους προϊστάμενους κτηματολογικών γραφείων που είχαν υψηλότερη βαθμολογία στον ίδιο διαγωνισμό ● Σκιές με τη μισθωση κτιρίων για τα κτηματολογικά γραφεία ανά την Ελλάδα.

Eίναι δυνατόν κάποιος να συμμετέχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου και να εύχεται να καταταγεί στους επιλαχόντες; Φαίνεται πως το «επιτελικό κράτος» ετοιμάζεται να το επιτύχει και αυτό καθώς στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δρομολογείται η σύσταση νέας υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Ελέγχου και Καταχώρισης Πράξεων. Η νέα αυτή κεντρική διεύθυνση θα μπορεί να λύνει «εμπλοκές» που δημιουργούνται στα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία όπου οι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοι αρνούνται να καταχωρίζουν πράξεις νομιμοποιώντας συμβόλαια που κρίνουν ότι εμφανίζουν κενά. Θα είναι δηλαδή αυτή η νέα Διεύθυνση, κατά κάποιον τρόπο, ανώτερη ιεραρχικά από τα κατά τόπους Γραφεία όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες με στόχο να δώσουν επίσημη υπόσταση στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Κτηματολογίου», Στέφανος Κοτσώλης, που μεταπήδησε στη Lamda Development

Βάσει της τροπολογίας που θα τη συστήσει, το προσωπικό αυτής της «ανώτερης» Διεύθυνσης θα προκύψει από τους επιλαχόντες προκήρυξης του ΑΣΕΠ, δηλαδή εκείνους που θα πετύχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία. Η προκήρυξη αυτή εκδόθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο με στόχο την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων από νομικούς με 5ετή θητεία. Ομως, όσοι πετύχουν υψηλότερη βαθμολογία (ανώτατη τα 2.500 μόρια, με τα 1.000 να κρίνονται από δομημένες συνεντεύξεις) θα γίνουν προϊστάμενοι στα κατά τόπους γραφεία. Και όσοι έχουν χαμηλότερες επιδόσεις θα στελεχώσουν τη νέα Διεύθυνση που θα ελέγχει τις πράξεις των προϊσταμένων… Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία αυτή ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή σε νομοσχέδιο που αφορά την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Το περιεχόμενο της διάταξης έρχεται ως επιστέγασμα της γενικευμένης σύγχυσης που επικρατεί στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όπως εκδηλώθηκε πρόσφατα και με την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή, Στέφανου Κοτσώλη. Οπως πρόσφατα έγραψε η «Εφ.Συν.», ο κ. Κοτσώλης, πρώην πολιτευτής με τη Δράση και τον Θ. Τζήμερο στον Πειραιά, ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε από το Κτηματολόγιο στις 28 Νοεμβρίου 2022, ενώ τρεις μέρες νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί η τοποθέτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής του δημόσιου φορέα που είναι αρμόδιος να ελέγχει τη νόμιμη ύπαρξη κάθε ακινήτου στην Ελλάδα μεταπήδησε σε μια ισχυρότατη εταιρεία που διαχειρίζεται ακίνητα.

Πριν από αυτό, ο κ. Κοτσώλης είχε κατηγορηθεί από τους εργαζομένους στο Κτηματολόγιο για σειρά μεθοδεύσεων, με βασικότερη τη σύσταση εργοδοτικού σωματείου με το οποίο διαπραγματευόταν για τη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών. Για την ίδια υπόθεση μάλιστα, το επιχειρησιακό σωματείο ΣΕΚΤ είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι πράξεις του αποχωρήσαντος γενικού διευθυντή.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν μέσα στον οργανισμό της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στον οποίο μεταβιβάζονται εδώ και 4 χρόνια όλες οι αρμοδιότητες των παλαιών υποθηκοφυλακείων. Χιλιάδες πολίτες προστρέχουν καθημερινά στα Κτηματολογικά Γραφεία ψάχνοντας να βρουν άκρη με τα περιουσιακά τους στοιχεία, απέναντι σε υπηρεσίες που εμφανίζουν τραγική υποστελέχωση. Δηλώσεις, αναρτήσεις στοιχείων, ενστάσεις, βάσεις δεδομένων προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα και η κυβέρνηση «απαντά» με την πρόσληψη συμβούλων και την «ενοικίαση» εργαζομένων από ιδιωτικούς φορείς.

Από την άλλη πλευρά, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σωρεύει σημαντικά έσοδα από τα παράβολα των πολιτών. Τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και το αποθεματικό τα 600 εκατομμύρια, χωρίς ακόμη να έχει συμπεριλάβει πολύ μεγάλα υποθηκοφυλακεία όπως αυτά των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης και του Αμαρουσίου. Το μεγάλο ταμείο δημιουργεί, προφανώς, και μεγάλους πειρασμούς αναφορικά με τη διαχείρισή του. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν με τη μίσθωση 92 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, με ενδεικτικά όσα πρόσφατα δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» για το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί. Εκεί αποφασίστηκε η μίσθωση έναντι 250.000 ευρώ ετησίως κτιρίου που δεν ήταν δηλωμένο στο Κτηματολόγιο, άρα ήταν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και το Δημόσιο μπορούσε εκείνο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας. Τα ετήσια μισθώματα για τα 92 κτίρια θα φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και οι πιέσεις είναι αφόρητες. Στην Κομοτηνή επελέγη κτίριο 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πύργο γίνονται προσπάθειες για κτίριο που ανήκει σε κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, επίσης εκτός οικιστικού ιστού.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν αλλόφρονες να βρουν άκρη με την περιουσία τους και το προσωπικό δεν επαρκεί, η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει λύση συμβαλλόμενη με ιδιώτες δικηγόρους ώστε να μελετούν εκείνοι τους φακέλους των συμβολαίων. Σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται κενά, μπαίνουν στη μέση και πολιτικά γραφεία βουλευτών αυξάνοντας τις πιέσεις στο προσωπικό. Και τώρα συστήνεται η νέα Διεύθυνση η οποία θα αναλαμβάνει δράση, μεταξύ άλλων, στις περιπτώσεις όπου οι εκβιασμοί και οι άλλες πρακτικές δεν αποδίδουν και θα καταχωρίζει εκείνη τις οριστικές πράξεις ένταξης στο Κτηματολόγιο.

■ Ακόμη μια ένδειξη για την κατάσταση στο Κτηματολόγιο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει άλλη μια παράταση για την επιβολή προστίμων σε εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης. Η προθεσμία λήγει στις 31/12/22 αλλά με τροπολογία θα μετατοπιστεί στις 31/7/2023, σε απόσταση... ασφαλείας από τις επικείμενες εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσλήψεις fast track και εκτός ΑΣΕΠ στον ΟΣΕ
Αφού άφησαν τον ΟΣΕ να καταρρεύσει χωρίς προσωπικό, η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε προσλήψεις fast track που δεν θα γίνουν από το ΑΣΕΠ, στο όνομα επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Προσλήψεις fast track και εκτός ΑΣΕΠ στον ΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!
Κάτι λείπει στο άθροισμα των εκτάσεων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ με τελικό αποδέκτη τη Lamda Development και περιγράφονται στο σ.ν. του υπουργείου Οικονομικών ● Πιθανότατα αντιστοιχούν στους «γκρίζους»...
«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πέρασε το «μαγείρεμα»
Σε σύνολο 609 προσληπτέων, οι 241 άλλαξαν θέσεις μετά την εξέταση 818 ενστάσεων ● Μόλις 20 ημέρες είχε αφήσει περιθώριο το υπουργείο για να ελεγχθούν οι ενστάσεις ● Δυσφορία στην κυβέρνηση για την επιστολή -...
Δεν πέρασε το «μαγείρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετατίθεται κατά 14 ημέρες το «Εξοικονομώ»
Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με σημαντικούς επαγγελματικούς κλάδους που είχαν βρεθεί στα κάγκελα το τελευταίο διάστημα, όπως οι μηχανικοί, δοκιμάζει η κυβέρνηση με αφορμή την απομάκρυνση του Κωστή...
Μετατίθεται κατά 14 ημέρες το «Εξοικονομώ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα: οι μειώσεις μπορεί να φέρουν... αυξήσεις
Αυξήσεις πολύ πάνω από το 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο στις τελικές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για χιλιάδες καταναλωτές αναμένεται να φέρει η κάθετη μείωση στην κρατική επιδότηση που ανακοινώνει σήμερα, με...
Ρεύμα: οι μειώσεις μπορεί να φέρουν... αυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στον πρωταθλητισμό της ακριβότερης ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα ύστερα από διάλειμμα λίγων ημερών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα...
Τελείωσε το... διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας