• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.3°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 23.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.6°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.1°C / 31.5°C
  4 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  30%

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτη Πέρκα και Σωκράτης Φάμελλος, τονίζουν ότι τα υπερκέρδη πρέπει να φορολογηθούν και να επιστρέψουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στους καταναλωτές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισχροκέρδεια 2,2 δισ. ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα!

 • A-
 • A+
Επταπλάσια τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από αυτά που υπολογίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ● Τα κρυφά υπερέσοδα από τις ΑΠΕ, αλλά και τις εισαγωγές ρεύματος για το διάστημα Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 ● Πώς οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια προηγούνταν των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο ● Καυτές νέες χρεώσεις αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα οι εταιρείες.

Στο αστρονομικό ποσό των 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα υπερκέρδη των παραγωγών και εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, σύμφωνα με έκθεση του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ποσό που όπως τόνισαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, πρέπει να φορολογηθεί και να επιστρέψει κατά το μεγαλύτερο μέρος του (τουλάχιστον 90%, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση) στους καταναλωτές.

Το παραπάνω ποσό κατά ένα μέρος του (συγκεκριμένα για το τελευταίο τρίμηνο) βασίζεται σε εκτιμήσεις. Είναι όμως κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ποσό των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχει υπολογιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στα 927 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022.

Ο τελευταίος αποτελεί ελλιπή υπολογισμό, με βάση όσα παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: αφενός οι δύο βουλευτές τεκμηρίωσαν ότι το «ράλι» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2021, αφετέρου υπογράμμισαν ότι στους υπολογισμούς της ΡΑΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί υπερκέρδη 110 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι προκύπτουν από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο. Επομένως, στο εννεάμηνο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 τα πραγματικά υπερκέρδη των «παικτών» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθαν σε 1,703 δισ. ευρώ, που θα αυξανόταν στο 1,813 δισ. ευρώ αν συμπεριλαμβάνονταν τα προαναφερθέντα 110 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα «πραγματικά υπερκέρδη»/αισχροκέρδεια που υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσια από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και επταπλάσια από το ποσό που έχει αφήσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση ότι θα φορολογήσει (περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων εκπτώσεων, ελαφρύνσεων κ.λπ.).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέδρους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2021 καθώς «κάποιοι παραγωγοί είχαν προεξοφλήσει τις επερχόμενες αυξήσεις στο φυσικό αέριο», αλλά αυτή η αύξηση «ήταν αναντίστοιχη της αύξησης του κόστους παραγωγής», εξήγησε ο κ. Φάμελλος.

Αν και η αύξηση αποδόθηκε στη διεθνή κρίση τιμών του φυσικού αερίου, τα στοιχεία της έκθεσης Επισκόπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές ενέργειας για το τρίτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ότι «οι μέσες τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα δεν συνάδουν με τις υψηλές τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πέρασαν στους καταναλωτές. Ενώ το χονδρεμπορικό κόστος φυσικού αερίου (...) ήταν 31-32 ευρώ/μεγαβατώρα, στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε από 83,4 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιούνιο (63 ευρώ τον Μάιο), σε 102 ευρώ τον Ιούλιο, 122 ευρώ τον Αύγουστο και 135 τον Σεπτέμβριο.

Δηλαδή, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανέβαιναν νωρίτερα και ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου», καταγράφεται στην έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% όταν στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%.

Η αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας αποτελεί μόνο ένα από τα δομικά προβλήματα του ζητήματος των αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ενα δεύτερο πρόβλημα –σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ– είναι η ολιγοπωλιακή δομή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τρίτο η αδυναμία για ενδελεχή και έγκαιρο έλεγχο του ανταγωνισμού και της λειτουργίας της αγοράς (που ευνοεί φαινόμενα αισχροκέρδειας) και τέταρτο η μηδενική ενεργοποίηση διμερών και μακροπρόθεσμων προθεσμιακών συμβολαίων που θα μπορούσαν να «αποκρούσουν» τις ανατιμήσεις: το 99,9% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις της spot αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν σε 1,2 δισ. ευρώ τα «ουρανοκατέβατα» –όπως τα χαρακτηρίζουν– κέρδη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ποσά που έχουν προεισπραχθεί από τους καταναλωτές και έχουν επιστραφεί ή αναμένεται να επιστραφούν με τη μορφή επιδότησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αλλά με χρονική καθυστέρηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ, το 12μηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ (11,4 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, έναντι 3,4 δισ. το προηγούμενο 12μηνο).

Ολα τα παραπάνω, με το «αύριο» να αναμένεται περαιτέρω δυσοίωνο: οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές οι νέες τιμές για τον Αύγουστο που όλοι προεξοφλούν ότι θα εκτοξευθούν.

Η μέση τιμή Ιουλίου εκτιμάται –μέχρι στιγμής– στα 330 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ για σήμερα η μέση τιμή χονδρικής εκτοξεύθηκε στα 426 ευρώ/μεγαβατώρα (ημερήσια αύξηση 29,31%), με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 641 ευρώ/μεγαβατώρα (απόλυτο ρεκόρ από καταβολής χρηματιστηρίου ενέργειας!). Προηγήθηκε αύξηση 22,33% στη μέση ημερήσια χονδρική τιμή μεταξύ 20 και 21 Ιουλίου. Δηλαδή σε ένα διήμερο η αύξηση ανήλθε σε 63,2%!...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέσυραν παραπλανητικές διαφημίσεις οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος
Τη συμμόρφωση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας στα οριζόμενα από τον νόμο για διακριτή αποτύπωση της κρατικής επιδότησης στα νέα τιμολόγια τους, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Απέσυραν παραπλανητικές διαφημίσεις οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου.
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιχμές προέδρου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για προκλητική κερδοσκοπία στο ηλεκτρικό ρεύμα
Σοβαρές υπόνοιες για πάρτι κερδοσκοπίας και εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά και προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος.
Αιχμές προέδρου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για προκλητική κερδοσκοπία στο ηλεκτρικό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τον πόλεμο ΡΑΕ - ΔΕΗ για τις παραπλανητικές διαφημίσεις
Από το δημοσιευμένο περιεχόμενο των επιστολών, διαφαίνεται και η προκλητική στάση της γαλάζιας διοίκησης τόσο απέναντι στις κυβερνητικές επιδοτήσεις όσο και απέναντι στην κλήση σε συμμόρφωση από τη ΡΑΕ.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τον πόλεμο ΡΑΕ - ΔΕΗ για τις παραπλανητικές διαφημίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική κοροϊδία με τα υπερκέρδη στο ρεύμα
Φθινόπωρο του 2021 ήταν όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και φτάσαμε Σεπτέμβριο του 2022 για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που περιορίζεται ακόμη να περιγράφει τον...
Κυβερνητική κοροϊδία με τα υπερκέρδη στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΡΑΕ προϊδεάζει για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο
Αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, καθώς θα απαιτηθεί αύξηση στη δαπάνη της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών.
Η ΡΑΕ προϊδεάζει για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας