Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1994 όταν είχε σκαρφαλώσει στο 11,7%. Οπως αναμενόταν, με βάση και την προκαταρκτική έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη μετά τα κράτη της Βαλτικής και τη Σλοβακία.
Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, στο 0,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, προϊδεάζοντας για ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Οι τιμές της ενέργειας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς επηρεάζοντας όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, κάνοντας δύσκολη ακόμα και την απλή επιβίωση των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα ο Δείκτης Τιμών στην ομάδα στέγαση αυξήθηκε κατά 35% σε ένα χρόνο, στην ομάδα διατροφή-μη αλκοολούχα ποτά κατά 12,1% και στις μεταφορές κατά 18,8%. Την υψηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου με 172,7%, ακολουθούν ο ηλεκτρισμός με 80% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%. Τα καύσιμα-λιπαντικά ακρίβυναν κατά 36,6%, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 22,8% και 17,7% αντίστοιχα, ενώ διψήφιες αυξήσεις κατέγραψαν τα ξενοδοχεία (22,22%), οι κινηματογράφοι-θέατρα (13,9%), ακόμα και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (11,5%).
Στα τρόφιμα οι υψηλότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν κατά σειρά στα έλαια και λίπη (23,2%), γαλακτοκομικά και αυγά (14,1%), ψωμί - δημητριακά (13,4%), λαχανικά (13%) και νωπά φρούτα (10,8%). Οσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και σφίγγει το εμπάργκο στη Ρωσία, τόσο ακριβαίνει από μήνα σε μήνα το φυσικό αέριο, με χαρακτηριστική την αύξηση κατά 28,6% μέσα στον Μάιο. Μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά -4,6% ενώ από τα διατροφικά αγαθά τις υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις σημείωσαν τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το ψωμί.
SOS από τα Επιμελητήρια
«Το νέο ρεκόρ πληθωρισμού καταδεικνύει το αδιέξοδο της πολιτικής Μητσοτάκη» σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι «στην καλύτερη περίπτωση νουθετεί τους πολίτες να μην ξοδεύουν και στη χειρότερη πανηγυρίζει για τις επιδόσεις στην οικονομία».
Παραπέμπουν στο παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που πέτυχαν να εγκριθεί από την Κομισιόν το σχέδιό τους για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. «Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και θα υλοποιήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας», καταλήγουν.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τόνισε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στην ενέργεια είναι 50% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εδώ και μήνες αβοήθητα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη του πληθωρισμού, δεν ενεργοποιεί δραστικά μέτρα, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και απορρίπτει κάθε πρόταση για μείωση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. «Από τους υψηλούς έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους, η κυβέρνηση “μαζεύει” τα χρήματα για τις προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει», συμπληρώνει.
Ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 12% τον Ιούνιο, προβλέπει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επαναφέροντας την πρόταση για μείωση σε φόρους, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει και τις επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα να παραμείνουν σε λειτουργία και τα νοικοκυριά που δεν βλέπουν καμία αισιόδοξη προοπτική μπροστά τους και που έχουν αρχίσει να στερούνται ακόμα και βασικά αγαθά», καταλήγει προειδοποιώντας ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με δεδομένο ότι η εικόνα είναι ήδη πολύ χειρότερη. Το κόστος ενέργειας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 89,8%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 48,2%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 70,3% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 35%. Πριν από την εκπνοή του 2021 η μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις είχε προχωρήσει σε ανατιμήσεις, ενώ οι μισοί εκτιμούσαν ότι θα το κάνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού, παραπέμποντας στην αύξηση των υπερχρεωμένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με μία στις τρεις να έχει πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ιδιώτες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας