• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%

 • A-
 • A+
Καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας με αιφνιδιαστικές μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια, που φτάνουν μέχρι και τον τετραπλασιασμό, από την κυρίαρχη εταιρεία του κλάδου, που την ελέγχει η ιταλική ENI.

«Με δεδομένη τη δραματική εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου που έχει συντελεστεί και την πρόβλεψη για διατήρησή του σε ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα, η ΖeniΘ δυστυχώς δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να σας προσφέρει την υφιστάμενη σταθερή τιμή προμήθειας. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παροχή της υπηρεσίας της προμήθειας φυσικού αερίου σε τιμές κάτω του αντίστοιχου κόστους. Τηρώντας την αρχή της κοστοστρέφειας, είμαστε υποχρεωμένοι να τροποποιήσουμε το τιμολόγιο προμήθειάς σας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα...».

Μ’ αυτήν την επιχειρηματολογία, που περιλαμβάνεται σε δισέλιδη ανάλυση σχεδόν όλων των εξελίξεων στη διεθνή και εγχώρια αγορά ενέργειας, η εταιρεία παροχής αερίου στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, που είναι και η κυρίαρχη στην ελληνική αγορά με ποσοστό άνω του 55%, ανακοινώνει στους πελάτες της ότι τροποποιεί μονομερώς τους όρους της σύμβασης μαζί τους, αυξάνοντας από την 1η Ιουλίου την αρχική χρέωση στα 0,11584 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,014 ευρώ που ίσχυε πέρσι τέτοια εποχή και από 0,045 που είχε αυξηθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Με τις εκπτώσεις που προσφέρει η εταιρεία, η τελική τιμή σταθερής τιμολόγησης κυμαίνεται μεταξύ 0,081 και 0,086 η κιλοβατώρα.

Φυσικά, η εταιρεία υπενθυμίζει το δικαίωμα έγγραφης καταγγελίας της σύμβασης από τους πελάτες της 30 μέρες από την ειδοποίησή τους χωρίς αποζημίωση, εκτός αν η καταγγελία παραβιάζει τον όρο ελάχιστης διάρκειας της σύμβασης.

Η ειδοποίηση έφτασε στους πλέον των 300.000 πελατών της ZeniΘ, των οποίων το σοκ ήταν αναπόφευκτο και αντιληπτό όχι μόνο στις διαμαρτυρίες προς τη ΡΑΕ, την ίδια την εταιρεία και στον Συνήγορο του Καταναλωτή, αλλά και στα μηνύματα που φτάνουν στην εφημερίδα μας. Θύμα της προειδοποίησης-τελεσιγράφου είναι και ο αναγνώστης Α.Π., που έχει ήδη κάνει σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Στην οποία καταγγέλλει τον τετραπλασιασμό της χρέωσης του αερίου από τη ZeniΘ, μια και μόλις τον περασμένο Οκτώβριο συμφώνησε να υπογράψει διετές συμβόλαιο σταθερής τιμολόγησης, με 0,04148 ευρώ/kWh, σχεδόν διπλάσιο από τα 0,027 ευρώ ανά κιλοβατώρα που πλήρωνε κατά μέσο όρο το προηγούμενο διάστημα, με το κυμαινόμενο τιμολόγιο. «Πήρα το ρίσκο να υπογράψω υψηλή τιμή για δύο χρόνια. Αν μειωνόταν η τιμή του φυσικού αερίου, δεν θα μου τη μείωναν, θα έλεγαν “Αυτό υπογράψατε”. Τώρα όμως που θεωρούν ότι χάνουν αυτοί έχουν τη δύναμη να αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια αυξάνοντας τις τιμές 400%», σημειώνει ο Α.Π. στην αναφορά του προς τον Συνήγορο.

Παρόμοια ήταν η αντίδραση της Ε.Β., κατοίκου Θεσσαλονίκης, με επιστολή της προς την εταιρεία ZeniΘ την οποία έθεσε υπόψη και της εφημερίδας μας.

«Η προσφώνηση “Αγαπητέ πελάτη” δεν σας τιμά και μετά το μήνυμά σας αυτό δεν επιθυμώ να με θεωρείτε “αγαπητό” από εδώ και πέρα. Από την πλευρά μου σας θεωρώ αφερέγγυους στον βαθμό που δεν τηρείτε τις υποχρεώσεις σας. Η αύξηση που αποφασίσατε μονομερώς είναι δυόμισι φορές περισσότερο από τη συμφωνηθείσα (ναι, σωστά το διαβάσατε)!», αναφέρει η Ε.Β. στην –αναπάντητη μέχρι στιγμής– επιστολή της προς την εταιρεία. Και θυμίζει ότι, πριν από τη νέα αύξηση στα 0,086 ευρώ, είχε και αυτή συμφωνήσει αναπροσαρμογή από τα 0,014 ευρώ/kWh χρέωσης που είχε με κυμαινόμενο τιμολόγιο στα 0,0325 ευρώ για σταθερό τιμολόγιο, δηλαδή έναν ακόμη υπερδιπλασιασμό.

Ερωτά επίσης ποια είναι «η μεταβολή της νομοθεσίας ή η απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών που επιτρέπει τη μονομερή μετατροπή της σύμβασης», όπως ορίζει ο Κώδικας Προμήθειας, και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρη ότι από τη μεταξύ μας σύμβαση αποκομίσατε κέρδος ώς τώρα. Αν δεν το κάνατε, θα πρέπει να σας θεωρήσω ανίκανους επιχειρηματίες. Τώρα που έχετε βρεθεί στα δύσκολα δεν συμπεριφέρεστε ως επιχειρηματίες που μπορεί να έχουν και ζημιά από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Με απλά λόγια εφαρμόζετε τη λογική “μονά-ζυγά δικά μας”. Τα όσα αναφέρετε στην επιστολή σας σχετικά με την επιδότηση ανήκουν μάλλον στη σφαίρα του ανεκδότου. Εισπράξατε την επιδότηση, αντί να την πληρώσει ο καταναλωτής και μετά να πάρει πίσω το ποσό από την κυβέρνηση. Παραδέχομαι ότι είναι μια πολύ έξυπνη επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης. Με την επιστολή μου αυτή αρνούμαι την πρότασή σας για τη μονομερή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου πριν από τη λήξη της μεταξύ μας σύμβασης. Σε περίπτωση που προβείτε στη μονομερή αυτή ενέργεια, νομίζω ότι αρμόδια για την επίλυση της διαφοράς μας θα είναι τα δικαστήρια. Αναρωτιέμαι αν μια τέτοια απόφαση της ιταλικής ιδιοκτήτριας της εταιρείας σας, της ιταλικής πολυεθνικής ΕΝΙ όπως αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας, στη χώρα της θα ήταν αποδεκτή. Παρακαλώ ενημερώστε με σχετικά... Αναμένω τη γραπτή σας απάντηση. Με λύπη και θυμό Ε.Β.».

Οι καταγγελίες των καταναλωτών που δημοσιοποιούμε είναι δύο από τις πολλές που έχουν φτάσει στην εφημερίδα και από τις εκατοντάδες που έχουν πάει στην εταιρεία, στον Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε άλλα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία, από την οποία ζητήσαμε να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες των καταναλωτών, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανταποκριθεί, επομένως επιφυλασσόμαστε για την απάντησή της.

Το ειδικό βάρος της ZeniΘ, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ιταλική ENI, στην εγχώρια αγορά αερίου είναι τεράστιο, αφού ελέγχει το 55,6%, με πάνω από 306.000 μετρητές, ακολουθούμενη από την Αέριο Αττικής (25,4%) και τη Μυτιληναίος (4,6%), με τους υπόλοιπους 20 προμηθευτές να έχουν πολύ μικρότερα μερίδια. Επομένως, η κίνησή της να αυξήσει τα τιμολόγιά της παρασύρει όλη την αγορά.

Οσο δε για τον ισχυρισμό ότι χωρίς την αναπροσαρμογή θα αναγκαζόταν να πουλά κάτω του κόστους, δηλαδή να έχει ζημιές, τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, που ήταν χρονιά του μεγάλου άλματος στη διεθνή τιμή του αερίου, δείχνουν ότι η εταιρεία κάθε άλλο παρά έχασε: οι πωλήσεις της από συμβάσεις προμήθειας αερίου εκτοξεύτηκαν σε 248 εκατ. ευρώ (από 153 εκατ. το 2020), ενώ οι πωλήσεις ρεύματος, στο οποίο επίσης δραστηριοποιείται, υπερδιπλασιάστηκαν στα 168 εκατ. (από 72 εκατ. το 2020). Καθόλου κακά για περίοδο ενεργειακής κρίσης.

Κάτι μας λέει ότι και στην αγορά αερίου και στους 570.000 πελάτες της θα γίνει της… ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
Σήμερα οι εταιρείες στέλνουν στη ΡΑΕ τις αιτιολογήσεις τους για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τα τρικ με τα φουσκωμένα πάγια, ενώ το ΥΠΕΝ υπόσχεται τροπολογία που θα εμποδίζει πάγια από το πουθενά.
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
Τα «σταθερά» τιμολόγια χωρίς τη διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», στα οποία κατέφυγαν αρκετοί για να γλιτώσουν, καταργούνται σταδιακά από τις εταιρείες και μάλιστα χωρίς σαφή προειδοποίηση.
Σταθερά τιμολόγια... αστάθειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες καταγγελίες για μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος
Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες καταναλωτών για τους… απογειωμένους λογαριασμούς ρεύματος τόσο προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όσο και προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Νέες καταγγελίες για μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργούν προγράμματα σταθερής τιμολόγησης ρεύματος ερήμην των πελατών τους
Ηχηρή καταγγελία πολίτη που τον περασμένο Αύγουστο συμφωνούσε σε διαφημιζόμενο ελκυστικό πρόγραμμα τιμολόγησης, το οποίο τέσσερις μήνες μετά, κι αφού είχε μεσολαβήσει η έκρηξη των τιμών χονδρικής, η εταιρεία...
Καταργούν προγράμματα σταθερής τιμολόγησης ρεύματος ερήμην των πελατών τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας