• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.2°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.9°C
  4 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  37%

Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης (αριστερά στη φωτογραφία εν μέσω εκκρεμών φακέλων του ΕΦΚΑ) φαίνεται ότι επιφυλάσσει και για τους συμβασιούχους την ίδια απαξία που επιφυλάσσει για το προσωπικό του ΕΦΚΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δωρεάν εργαζόμενους ψάχνει ο ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Εκβιάζει με παρακράτηση αμοιβής εάν δεν επιτευχθεί υψηλή παραγωγικότητα ● Θα μείνουν... απλήρωτοι όσοι από τους 100 πτυχιούχους συμβασιούχους δεν πιάσουν το πλαφόν των 60 ολοκληρωμένων συνταξιοδοτικών φακέλων κάθε μήνα, ενώ για τη μέγιστη αμοιβή που μπορούν να λάβουν θα πρέπει να ολοκληρώνουν κάθε μήνα την επεξεργασία 200 φακέλων

Στην πλειονότητά τους πτυχιούχοι και άνεργοι. Οι περισσότεροι νέοι. Πριν από λίγες ημέρες το ΕΦΚΑ τους προσέλαβε ως εργαζόμενους με σύμβαση έργου και με διαδικασίες που ελέγχονται από το ΑΣΕΠ αλλά τους αντιμετωπίζει ως εργολάβους, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ιστορικά το Δημόσιο όταν πρόκειται να «προσλάβει» συμβασιούχους το κάνει με τους χειρότερους εργοδοτικούς όρους. Ορους τους οποίους ακόμη και μια ιδιωτική επιχείρηση δεν θα συμπεριελάμβανε ποτέ για τους προσωρινά απασχολούμενους.

Αυτό επιβεβαίωνει το σοκ που υπέστησαν οι 100 νεοπροσληφθέντες -για διάστημα 14 μηνών- συμβασιούχοι του ΕΦΚΑ όταν διαπίστωσαν ότι καλούνται ως νέοι σταχανοβίτες να εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν το πλάνο των 60 φακέλων μηνιαίως. Διαφορετικά, δεν θα πληρωθούν.

Ολα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Ο ΕΦΚΑ τους προσέλαβε κατόπιν δημόσιας προκήρυξης με στόχο «να συνδράμουν στην απονομή περίπου 300.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για την εκκαθάρισή τους». Αυτό αναφέρει η Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών, Κ. Χατζηδάκη-Μ. Βορίδη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Ιουλίου 2021.

Πρόκειται για πτυχιούχους ΑΕΙ ή κατόχους διπλώματος Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι, σύμφωνα με την προκήρυξη, όφειλαν να έχουν, εκτός των κοινωνικών κριτηρίων για τα οποία επίσης μοριοδοτούνται, γνώσεις αγγλικής γλώσσας και χειρισμού Η/Υ. Μόνο που μετά την επιλογή τους και πριν από την τοποθέτησή τους διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν εργαστούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν εάν δεν ολοκληρώνουν τουλάχιστον 60 φακέλους τον μήνα.

Νόρμα τόσο υψηλή που ουδείς τολμά να τη θέσει στο προσωπικό του ΕΦΚΑ το οποίο έχει και την ανάλογη εμπειρία, ενώ ακόμη και για τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς που προσλήφθηκαν για ανάλογη εργασία προηγήθηκαν πολύμηνα σεμινάρια και εξετάσεις πιστοποίησης. Και όχι τυχαία. Το ασφαλιστικό δίκαιο παραμένει δαιδαλώδες, ιδιαίτερα για τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση.

Ο επί της ουσίας εκβιασμός για παρακράτηση της αμοιβής εάν δεν καλυφθεί η νόρμα των 60 συνταξιοδοτικών φακέλων οδήγησε ήδη συμβασιούχους σε παραίτηση. Ταυτοχρόνως, αποδεικνύει ότι παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ελέγχει απευθείας τη διαδικασία των απονομών, την ίδια απαξία που επιφυλάσσει για το προσωπικό του ΕΦΚΑ επιφυλάσσει και για τους συμβασιούχους.

Εργολαβική σύμβαση

Ομως ας δούμε τι ακριβώς προέβλεπε η ΚΥΑ και τι ορίζει η εργολαβική σύμβαση. Η ΚΥΑ καθόρισε ότι ο e-ΕΦΚΑ πρέπει να συνάψει συμβάσεις μίσθωσης έργου, για χρονικό διάστημα δεκατεσσάρων μηνών, με εκατό άτομα, κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ειδικότητας Συνεργατών, προκειμένου να συνδράμουν στην απονομή περίπου 300.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για την εκκαθάρισή τους.

Πρόκειται δηλαδή για παρόχους-φυσικά πρόσωπα για τα οποία η ΚΥΑ προβλέπει δυο μήνες εκπαίδευσης. Οι συμβασιούχοι οφείλουν «να επικουρούν τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και να προετοιμάζουν τους φακέλους απονομής των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση ενός συνταξιοδοτικού φακέλου προϋποθέτει πολλές υποστηρικτικές εργασίες, όπως αλληλογραφία, συνεχή επικοινωνία με υπηρεσίες, ανεύρεση αιτήσεων και αρχείων, καταχώριση στοιχείων σε πληροφοριακά συστήματα».

Αλλά αυτό που έκρυβε η προκήρυξη το ανακάλυψαν έκπληκτοι οι επιλεγέντες συμβασιούχοι όταν διαβάζοντας την προς υπογραφή σύμβαση έφτασαν στο 5ο άρθρο της για «την αμοιβή του αναδόχου».

Ρήτρες

Το άρθρο αναφέρει επί λέξει τα εξής: «H αμοιβή καταβάλλεται τμηματικά ανά μήνα, σε συνάρτηση με την τμηματική παράδοση του έργου που αναλαμβάνει ο(η) ανάδοχος και ειδικότερα υπό την προϋπόθεση της παράδοσης των προβλεπόμενων από τη σύμβαση ώριμων συνταξιοδοτικών φακέλων ή φακέλων εφάπαξ ή λοιπών παροχών (200 περιπτώσεων ανά μήνα) στους αρμόδιους προϊστάμενους. Η υπηρεσία που θα αναλάβει την πληρωμή των συμβασιούχων θα πρέπει πριν από την κάθε πληρωμή να ελέγχει στο τέλος του κάθε μήνα ότι έχει επιτευχθεί ο συνολικός στόχος των 200 ώριμων συνταξιοδοτικών αποφάσεων ή αποφάσεων εφάπαξ ή λοιπών παροχών ανά μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων η αμοιβή μειώνεται αναλογικά. Δεν οφείλεται αμοιβή για επεξεργασία μικρότερη των 60 φακέλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογος όρος υπήρχε και στις συμβάσεις τις οποίες κλήθηκαν να υπογράψουν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, όταν κλήθηκαν, με την πρώτη δέσμη μέτρων του υπουργείου Εργασίας πέρυσι την άνοιξη, να συμβάλουν έναντι αμοιβής στην επιτάχυνση των συνταξιοδοτικών απονομών. Φυσικά και εκείνη η προσπάθεια έπεσε στο κενό όταν οι άνθρωποι που προσήλθαν για ένα συμπληρωματικό εισόδημα διαπίστωσαν ότι πρόκειται για απόλυτη εκμετάλλευση των δυνάμεών τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
Οι πρόσθετες αμοιβές των 1.000 υπαλλήλων που συμβάλλουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι • Τώρα η διοίκηση υπόσχεται εξόφληση ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ
Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του Κ. Χατζηδάκη να ρίξει ευθύνες στους εργαζομένους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ και καταγγέλλουν την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού φορέα.
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας