• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, παραμένει ως μέλος στο νέο Δ.Σ. Νέος πρόεδρος εξελέγη ο Σπύρος Πασχάλης (δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα καύσιμα το 40% των ναύλων

 • A-
 • A+
Μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιδοτήσεις για νέες ναυπηγήσεις ζητούν οι ακτοπλόοι

Με 130 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκαν το 2021 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων κατά 45%. Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο επηρεάζει την επιβατηγό ναυτιλία περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας και οι ακτοπλόοι υπολογίζουν ότι για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων δαπανάται σήμερα περίπου το 40% των καθαρών ναύλων που εισπράττουν.

Αυτά τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης παρουσιάζοντας τον απολογισμό του Συνδέσμου, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και στη συνέχεια έγιναν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη αλλά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και κυρίως δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να σταθμίσει την κατάσταση σοβαρά και να προβληματιστεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ενεργειακή κρίση για τα νησιά μας, τους κατοίκους τους και τον τουρισμό τους - φιλοξενούν το 70% του τουρισμού στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον κλάδο, το περιβαλλοντικό, και τα μέτρα που συζητιούνται και έχουν ήδη αποφασιστεί για τη μείωση των ρύπων και του ενεργειακού αποτυπώματος τα οποία θα εφαρμόζονται σταδιακά από το 2023, αλλά και στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, θέμα που συζητείται από το 2018 χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε οριστικές λύσεις. Σημείωσε ότι το 2035 από τα 107 πλοία που είναι σήμερα δρομολογημένα στις ακτοπλοϊκές μας γραμμές, τα 52 θα είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, εκ των οποίων μάλιστα τα 20 μεγαλύτερης των 50. Οπως είπε, αυτό που είναι απαραίτητο είναι να οριστικοποιηθεί η επιδότηση του οικολογικού κόστους των νέων ναυπηγήσεων, αλλά και η υπό ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Με όλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα που προαναφέραμε πρέπει να ανησυχούμε όχι μόνο εμείς αλλά και η κυβέρνηση, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει ότι η εξυπηρέτηση των νησιών μας δεν είναι θέμα των ακτοπλόων αλλά είναι ένα σοβαρό εθνικό θέμα με το οποίο επιτέλους όλοι μας πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά» επισήμανε ο Μ. Σακέλλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στην κατάργηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) και στην ακύρωση των αποφάσεών της, γεγονότα με τα οποία, όπως δήλωσε, δεν συμφωνούν, αφού είχαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση επιδιώξεων εγκαθίδρυσης μονοπωλίων στις υπηρεσίες των λιμανιών, κάτι που τους ανησυχεί ιδιαίτερα.

Nέος πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ακτοπλόων

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια άλλαξε χθες η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ-ακτοπλόοι), καθώς για την επόμενη τριετία εξελέγη νέος πρόεδρος του Συνδέσμου ο Σπύρος Πασχάλης, 51 χρόνων, διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Σακέλλη, που ήταν πρόεδρος του ΣΕΕΝ από το 2012.

Ο Σπ. Πασχάλης αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε ότι «τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να διαχειριστούμε σημαντικές και επείγουσες προκλήσεις για τα ελληνικά επιβατηγά πλοία, οι οποίες απαιτούν την απόλυτη προσήλωση όλων μας για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους». Η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, η προσαρμογή στους νέους διεθνείς και ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, με τη φιλοδοξία απανθρακοποίησης εντός των ευρωπαϊκών χρονοδιαγραμμάτων, και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας θα είναι οι προτεραιότητές του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επεκτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Επιδοτούνται τα πρατήρια βενζίνης έως και 19,5 λεπτά ανά λίτρο, με αποτέλεσμα πριν από το Πάσχα να υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής,...
Επεκτείνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
4ωρη στάση εργασίας το Σάββατο στο «Tera Jet»
Την κήρυξη 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας στο επιβατηγό-οχηματαγωγό της εταιρείας Seajets για το Σάββατο, που το πλοίο θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η ΠΕΝΕΝ.
4ωρη στάση εργασίας το Σάββατο στο «Tera Jet»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν έχει πλοίο για σε...
Οι αυξήσεις έως 40% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια «καίνε» τα σχέδια διακοπών για χιλιάδες νοικοκυριά ● Τρίτο κύμα ανατιμήσεων ετοιμάζουν οι εταιρείες του κλάδου ● Το υπουργείο Ναυτιλίας απλά παρακολουθεί το...
Δεν έχει πλοίο για σε...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν.Σαντορινιός: 40% πάνω τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι.
Ο Ν.Σαντορινιός αναφέρθηκε και στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση το απαξιώνει συνεχώς.
Ν.Σαντορινιός: 40% πάνω τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίρνουν «φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Αναμένονται αυξήσεις 12% από Ραφήνα και 7-10% από Πειραιά • Κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε «αναπροσαρμογές» από τα μέσα Μαρτίου • Μονόδρομο τις χαρακτηρίζουν οι ακτοπλόοι, ζητούν μέτρα στήριξης.
Παίρνουν «φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας