• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.9°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 5.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.3°C / 11.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  30%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη «ζούλα» αύξηση 80% η ΔΕΗ!

 • A-
 • A+
Διπλασιάζεται και το πάγιο ● Οι καταναλωτές που έχουν καεί από τις ρήτρες χονδρικής χάνουν την τελευταία εναλλακτική ● Επιχαίρει για την εκτόξευση της κερδοφορίας της στις πλάτες των καταναλωτών η (σχεδόν... δημόσια) επιχείρηση.

Αύξηση ηλεκτροσόκ 80% στο σταθερό τιμολόγιό της αποφάσισε στα κρυφά η ΔΕΗ. Καταργεί, έτσι, το τελευταίο καταφύγιο που είχαν οι καταναλωτές απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών χονδρικής και τις «δρεπανηφόρες» ρήτρες αναπροσαρμογής, ενώ ικανοποιεί και τα αιτήματα των ανταγωνιστών της που έβλεπαν να χάνουν συνεχώς πελατεία.

Η αύξηση στο σταθερό και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τιμολόγιο «myHome» δεν περιελήφθη σε κάποια από τις ανακοινώσεις που καθημερινά εκδίδει η ΔΕΗ. Οποιος μπαίνει στο σάιτ της Επιχείρησης και θέλει να μάθει για το τιμολόγιο αυτό, θα δει απλώς τις νέες χρεώσεις ενώ για τις παλιές θα πρέπει να πατήσει σε ένα μπάνερ που παραπέμπει στον τιμοκατάλογο «Για πελάτες που έχουν ενεργοποιήσει το προϊόν έως 2/12».

Οσοι λοιπόν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το τιμολόγιο αυτό θα πληρώνουν για 1.000 κιλοβατώρες 96 ευρώ, αλλά για όσους μπουν μετά τις 3 Δεκεμβρίου 2021 η τιμή θα ανέβει στα 170 ευρώ (αύξηση 77,1%). Εάν η αίτηση δεν γίνει ηλεκτρονικά, η τιμή αυξάνεται από τα 100 στα 180 ευρώ (+80%). Αντίστοιχα, το πάγιο αυξάνεται από τα 2 στα 4 ευρώ ανά τετράμηνο. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο ανεβαίνει από τα 76 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 130 ευρώ (+71%).

Τα σταθερά τιμολόγια έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλή τους τελευταίους μήνες καθώς οι ρήτρες αναπροσαρμογής άρχισαν να φουσκώνουν όσο η τιμή χονδρικής ανέβηκε από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τέλη του περασμένου χειμώνα, στα 100 στις αρχές καλοκαιριού και ήδη στα 228 ευρώ τον Νοέμβριο που πέρασε. Την ώρα που τα κυμαινόμενα τιμολόγια ξεκινούσαν από βασική χρέωση 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά πολλαπλασιάζονταν με τις ρήτρες, όλο και περισσότεροι καταναλωτές δέχονταν να χρεωθούν υψηλότερα αρκεί να μην «τρέμουν» τις ρήτρες και το πού αυτές θα καταλήξουν.

12μηνη δέσμευση

Ως αντιστάθμισμα, η ΔΕΗ επέβαλε δέσμευση 24 μηνών σε όποιον επέλεγε το σταθερό, η οποία τώρα μειώνεται στο 12μηνο. Σημειώνεται ότι η δέσμευση αυτή αποτελεί ένα ρίσκο που αναλαμβάνουν οι καταναλωτές καθώς υπάρχει το θεωρητικό ενδεχόμενο να πέσουν οι χονδρικές τιμές και να εξαλειφθούν κάποτε στο μέλλον οι ρήτρες.

Οι εναλλακτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος αναγκάστηκαν και εκείνες να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν αντίστοιχες τιμές με τη ΔΕΗ. Οταν πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πραγματοποίησε διαβούλευση για την αλλαγή στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης και στις Αιτήσεις Προσφοράς Προμήθειας, ιδιωτικοί πάροχοι διαμαρτυρήθηκαν για στρέβλωση της αγοράς υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ διατηρεί αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση στην παραγωγή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της.

Τότε, όμως, ήταν σε εξέλιξη το πρότζεκτ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που μείωσε το ποσοστό του Δημοσίου που δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τις καταγγελίες. Εάν, δηλαδή, ίσχυε ότι η ΔΕΗ πουλάει φθηνά και κάτω από το κόστος για να κερδίζει πελάτες, αυτό θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη οι επενδυτές και να μην τρέξουν να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να θριαμβολογεί η κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2021) της ΔΕΗ, βάσει των οποίων το επαναλαμβανόμενο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έφτασαν τα 626,5 εκατομμύρια έναντι 696 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα κέρδη για όλο το 2020 διαμορφώθηκαν στα 885,8 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από τα 333,6 εκατ. του 2019. Και αυτή η εκτόξευση συνδέθηκε με την αιφνιδιαστική αύξηση 20-25% που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019. Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στις κερδοσκοπικές τάσεις που εκδηλώνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει να διογκώνει τα κέρδη της αφήνοντας τους καταναλωτές στο έλεος των συνεχόμενων αυξήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαράτσια με το... καλή χρονιά
Σημαντικές πρόσθετες χρεώσεις από το 2022 στην τιμή του ρεύματος, στα διόδια και στα δημοτικά τέλη ● Επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στα πλαστικά και χάρτινα κυπελλάκια για ποτά και στα δοχεία τροφίμων.
Χαράτσια με το... καλή χρονιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική πρωτιά στο ακριβό ρεύμα
Μπροστά στην γκιλοτίνα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος σύρονται καθημερινά όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθώς η Ελλάδα διεκδικεί και επίσημα το πρωτάθλημα ακρίβειας για ολόκληρο το 2021.
Ελληνική πρωτιά στο ακριβό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές
Οι τιμές χονδρικής σπάζουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και διαμορφώνονται σήμερα στην Ελλάδα κατά μέσον όρο στα 281,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις αρχές του 2021.
Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι... φωτοδότες μάς κρατούν στο σκοτάδι
Πουλάνε φως, αλλά προτιμούν το... σκοτάδι όταν πρόκειται για τους κανόνες της αγοράς και μάλιστα εκείνους που αφορούν άμεσα τους πελάτες τους και το πώς προκύπτουν οι λογαριασμοί που εκείνοι πληρώνουν.
Οι... φωτοδότες μάς κρατούν στο σκοτάδι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οκτώβριος με 200 ευρώ χονδρική στο ρεύμα
Φουντώνουν ακόμη περισσότερο οι φλόγες της ακρίβειας στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς η χονδρική τιμή έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και σήμερα η Ελλάδα ανακηρύσσεται...
Οκτώβριος με 200 ευρώ χονδρική στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλήτρια Ευρώπης ξανά η Ελλάδα στην τιμή ρεύματος
Στην... κορυφή της Ευρώπης και πάλι η Ελλάδα, που καταγράφει για σήμερα την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων οι οποίες πλήττουν τα νοικοκυριά αλλά και...
Πρωταθλήτρια Ευρώπης ξανά η Ελλάδα στην τιμή ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας