• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προπομπός του ΕΦΚΑ η ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ

 • A-
 • A+
«Κρύφτηκε» έως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο η προγραμματισμένη εισήγηση Χατζηδάκη με αντικείμενο τις αλλαγές στο μάνατζμεντ του Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης, μέχρι να «χωνευτεί» η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε «μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους» ● Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε νέες ημερομηνίες για εξετάσεις πιστοποίησης, στις 15 Δεκεμβρίου.

Επικοινωνιακοί και όχι ουσιαστικοί φαίνεται ότι είναι οι λόγοι που αναβλήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ΕΦΚΑ, μετά και την ουσιαστική αποτυχία του εγχειρήματος με τις εξετάσεις των ιδιωτών που θα αναλάβουν την εκκαθάριση στις απονομές των συντάξεων.

Επιπλέον, η εισήγηση Πλεύρη, χθες, για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε «μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους, με γνώμονα το κέρδος και όχι την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών» (όπως είχε ήδη προβλέψει σε άρθρο του στην «Αυγή» ο πρώην υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός), σε συνθήκες ισχυρών πιέσεων του δημόσιου συστήματος Υγείας από την έκταση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, διαμόρφωσε ένα μάλλον αρνητικό κλίμα επικοινωνιακά, ώστε να χωρέσει και η προγραμματισμένη εισήγηση Χατζηδάκη με αντικείμενο τις αλλαγές στο μάνατζμεντ του ΕΦΚΑ (εκχώρηση υπηρεσιών του με τη μορφή outsourcing σε πέντε, κατά πληροφορίες, μεγάλες εταιρείες). Συζήτηση που αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αποδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Εργασίας στην έλλειψη χρόνου για να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Χθες δεν ήταν εύκολη μέρα για τον υπουργό Εργασίας, μετά και τα πενιχρά αποτελέσματα που είχε το σχέδιό του σε ό,τι αφορά τον αριθμό δικηγόρων και φοροτεχνικών που θα αποτελούσαν κάτι σαν μάννα εξ ουρανού για το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Φυσικά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε νέες ημερομηνίες για εξετάσεις πιστοποίησης στις 15 Δεκεμβρίου και επέμεινε ότι «οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν». Πρόσθεσε ότι «προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι πιστοποιηθούν θα μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την έκδοση συντάξεων...».

Στον αντίποδα της υπερεκτιμημένης σημασίας για τον ρόλο των ιδιωτών, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ακόμη κι «αν μείνουν οι ιδιώτες», η προσφορά τους θα είναι και μικρή και ακριβότερη...

«Το ΕΝΔΙΣΥ, μετά την ανάλυση δεδομένων που έχει στη διάθεσή του για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα δώσετε στους δικηγόρους και τους λογιστές μόλις… το 17% των περιπτώσεων με καθαρό ασφαλιστικό χρόνο σε έναν μόνο φορέα. Και θα σας κοστίσει αυτό κάτι παραπάνω από 8 εκατ. ευρώ. Για περίπου 27.000 αιτήσεις, που έτσι κι αλλιώς οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τις διεκπεραιώνουν σε 3-4 μήνες, χρόνος υποφερτός σε σχέση με τα 2-3 χρόνια που απαιτούνται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Αρα, οι δικηγόροι και οι λογιστές δεν θα προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για τα πενιχρά αποτελέσματα των εξετάσεων, τις οποίες κατόρθωσε να περάσει επιτυχώς μόνο 1 στους 3 νομικούς ή λογιστές -ενώ παρουσιάστηκε μόλις το 15% εξ όσων είχαν δηλώσει αρχικώς συμμετοχή-, ουδέν σχόλιο διατυπώθηκε από τον ΔΣΑ και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Ισως και να θεωρούν ότι τα μέλη τους όντως δεν αντέχουν σε «εξετάσεις αυξημένης δυσκολίας... με εκπαιδευτικό υλικό στοχευμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διαδικασία απονομής συντάξεων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ
Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια του Κ. Χατζηδάκη να ρίξει ευθύνες στους εργαζομένους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ και καταγγέλλουν την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού φορέα.
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
Λιγότερες κι από τα δάχτυλα των δυο χεριών είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν από τους ιδιώτες (λογιστές και νομικούς), οι οποίοι διαφημίστηκαν ως σωτήρια λύση για τις μεγάλες...
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πειραματισμοί με ιδιώτες... στου κασίδη το κεφάλι
Νέο κεφάλαιο στους πειραματισμούς για τον ΕΦΚΑ έγραψε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μετά την, προ μηνών, ατελέσφορη τοποθέτηση project manager και την είσοδο 179 ιδιωτών για την επιτάχυνση στις...
Πειραματισμοί με ιδιώτες... στου κασίδη το κεφάλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας