• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  0 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωταθλητές Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα

 • A-
 • A+
Από σήμερα η ΔΕΗ ξεκινά τον νέο τρόπο υπολογισμού για το τιμολόγιο Γ1 και με βάση όσα έχει προαναγγείλει, μπορεί να επιβάλει αύξηση χρέωσης φορτίου ακόμα και 70%.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Mόνιμη «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αναδεικνύεται η Ελλάδα ενώ από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης από τη ΔΕΗ που θα φέρει ισχυρά ηλεκτροσόκ στις τσέπες χιλιάδων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά ο διεθνής ιστότοπος EnergyLive, η κάθε μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίζει σήμερα στην Ελλάδα 164,52 ευρώ (μέση τιμή), δηλαδή ακριβότερα από κάθε άλλη από τις 18 χώρες που μπαίνουν στον υπολογισμό. Δεύτερη ακριβότερη αλλά αρκετά χαμηλότερα, στα 132,07 ευρώ, είναι η τιμή χονδρικής στη Βουλγαρία και είναι πολύ πιθανό αυτό να σχετίζεται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι από εκείνες που εξάγουν ρεύμα στην Ελλάδα.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι είχε διαμορφώσει σχέδια για την επιτυχή κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ενέργεια, μία από τις βασικές πηγές ήταν οι εισαγωγές από τις όμορες χώρες. Εφτασαν στιγμές που σχεδόν το 20% των αναγκών καλύφθηκε από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία οι οποίες φυσικά εκμεταλλεύονται την περίσταση για να εισπράττουν πολύτιμο συνάλλαγμα. Ο ιστότοπος EnergyLive, όμως, παίρνει στοιχεία μόνο από τη Βουλγαρία αλλά δεν αποκλείεται και η Βόρεια Μακεδονία να μας μεταπωλεί ρεύμα που εισάγει από τη Σερβία που είναι τρίτη ακριβότερη χώρα με 125,87 ευρώ ανά Mwh.

Πάνω από τα 120 ευρώ είναι μόνον μία χώρα, η Ρουμανία, και λίγο πάνω από τα 100 ευρώ Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Μάλιστα, η Ιταλία είναι χώρα που διασυνδέεται καλωδιακά με την Ελλάδα αλλά σχεδόν κάθε καλοκαίρι θέτει τη διασύνδεση σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας – τακτική που συνδέεται με τον φόβο ότι αυτό θα προκαλέσει ανοδικές τάσεις στην ιταλική αγορά. Κάτω, έως και πολύ κάτω από τα 100 ευρώ βρίσκονται χώρες όπου οι καταναλωτές έχουν πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη από εκείνη των Ελλήνων: Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία.

Από σήμερα η ΔΕΗ ξεκινά τον νέο τρόπο υπολογισμού για το τιμολόγιο Γ1 που αφορά χιλιάδες καταναλωτές της. Με βάση όσα έχει ανακοινώσει, η τιμή χρέωσης θα προκύπτει από τη διαφορά της χονδρικής τιμής σε σχέση με την τιμή βάσης των 50 ευρώ. Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο περασμένος μήνας έκλεισε με μέση τιμή 100 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ μπορεί να επιβάλει αύξηση χρέωσης φορτίου 100% ενώ έχει προαναγγείλει έκπτωση 30%. Η ΔΕΗ δεν έχει σπεύσει να εξηγήσει αν αυτό θα οδηγήσει σε τελικές αυξήσεις 70% ενώ άγνωστη είναι και η τύχη της διαβούλευσης που υποτίθεται πως ετοίμαζε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να υπάρχει κάποιο πλαφόν στις ανατιμήσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά μισόλογα για τον καύσωνα ...τιμών
Με πονηριές και μισόλογα προσπαθεί η κυβέρνηση να ερμηνεύσει την εκτόξευση των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρόκειται σύντομα να εμφανιστούν ως ανατιμήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών.
Κυβερνητικά μισόλογα για τον καύσωνα ...τιμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδικές πιέσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Συνεχείς ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με συνέπεια η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες προμήθειας να ενεργοποιούν τις ρήτρες αύξησης στα τιμολόγια προς τους πελάτες...
Ανοδικές πιέσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκάθαρα... πρωταθλητές
Mε πρωταθλητισμό ακρίβειας στις τιμές χονδρικής ρεύματος ξεκίνησε για την Ελλάδα ο Αύγουστος, με πρωταθλητισμό τελειώνει σήμερα ενώ χιλιάδες καταναλωτές νιώθουν ήδη στο πετσί τους τις συνέπειες βλέποντας...
Ξεκάθαρα... πρωταθλητές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» των εταιρειών ρεύματος κατά της ΡΑΕ
Με το όπλο... παρά πόδα βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ΔΕΗ και ιδιώτες, έτοιμες να εκτοξεύσουν ομαδικά πυρά κατά των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναμόρφωση των...
«Πόλεμος» των εταιρειών ρεύματος κατά της ΡΑΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καύσωνας στις τιμές του ρεύματος
Στα όριά του λειτουργεί το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας ● Συναγερμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το συνεχιζόμενο ράλι στο χρηματιστήριο ενέργειας ● Διαμαρτυρία της ΓΣΕΒΕΕ για τις νέες χρεώσεις της ΡΑΕ.
Καύσωνας στις τιμές του ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να καταρρίπτει η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, φέρνοντας πλέον με σιγουριά μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης αλλά και φόβους για κανόνια «τύπου...
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας