Την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ζητούν οι διοικήσεις τριών ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες.
Τα σωματεία αναφέρουν ότι οι πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών, των εργαζομένων βρίσκονται για άλλη μια φορά «στην κλίνη του Προκρούστη» από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού μπούκωσε με επιδοτήσεις και προνόμια τις επιχειρήσεις και με πρόσχημα την πανδημία, ανακοίνωσε αύξηση-κοροϊδία με 0.52 ευρώ την ημέρα του κατώτατου μισθού, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα της επικουρικής για το σύνολο των εργαζομένων», επισημαίνουν και υποστηρίζουν ότι την ίδια περίοδο καμία έναρξη διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των ΣΣΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί, με τους ναυτεργάτες να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης από τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια, με διαρκή κίνδυνο της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Οι εφοπλιστές με την ανοχή της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν διστάζουν να μην εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ, που προβλέπονται για υπερωρίες, διανυκτερεύσεις, extra εργασίες κ.ά.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα και μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες το τιμόνι της ΠΝΟ άλλαξε χέρια και τη θέση του γενικού γραμματέα Γιάννη Χαλά ανέλαβε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Μανώλης Τσικαλάκης.
