• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 29.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  58%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αύξηση 0 φέτος και 13,1 ευρώ το 2022!

 • A-
 • A+
«Ενίσχυση-παρωδία» αποκαλούν ΓΣΕΕ και αντιπολίτευση την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το 2% στον παγωμένο εδώ και τρία χρόνια κατώτατο μισθό ● Μεταξύ σιωπηρής επιδοκιμασίας και χειροκροτημάτων οι εργοδοτικές ενώσεις ● Κάποιες εξ αυτών ζητούν ήδη αντισταθμιστικές παροχές για τη... θηριώδη αύξηση.

Επιχαίρουν στις ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικές οργανώσεις για τις μηδενικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2021 και τη μόλις 2% αύξηση από την 1.1.2022. Κι όχι μόνο επιχαίρουν, αλλά ζητούν και αντισταθμίσματα προκειμένου να ισοφαρίσουν τη μεγάλη... επιβάρυνση που προκαλεί στο μισθολογικό κόστος η κατά 13,1 ευρώ καθαρή μηνιαία αύξηση (15,2 ευρώ μικτά) στους εργαζομένους με τα κατώτατα όρια. Κι αυτό φυσικά δεν το κάνει ο ΣΕΒ, αλλά οι κατά παράδοση και ανάλογα με τους καιρούς «σύμμαχοι» της εργατικής τάξης, όπως θεωρείται ότι είναι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και πρώτος από αυτούς ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας, ο οποίος ζητεί «να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1.1.2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών».

Μάλιστα με ανακοίνωση αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η ΕΣΕΕ αποτυπώνει το συνολικό κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 12μηνη βάση υπολογισμού, επιμερίζοντας τους 14 μισθούς, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θεμιτό. Αρκεί με την ίδια ευρωπαϊκή ζέση να αποτύπωνε η ΕΣΕΕ και την επίπτωση της έκρηξης των τιμών κατά 2,2% σε βασικά είδη σουπερμάρκετ και κατά 3,6% στην κατηγορία των τροφίμων (βάσει των στοιχείων της IRI για το α’ τετράμηνο του 2021).

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, εμφανίστηκε γενναιόδωρος προς τους εργαζομένους γιατί... παράκουσε τους εργοδότες. «Παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «συμβολική αύξηση».

Ασχολίαστη άφησε την αύξηση των 13,1 ευρώ τον μήνα η ΓΣΒΕΕ και ο πρόεδρός της κ. Καββαθάς, αφού προηγουμένως συνέβαλε στη διαμόρφωση του εργοδοτικού λόμπι κατά των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό. Αν και ο ίδιος έχει υποστηρίξει πολλές φορές (ακόμη και ως συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία) ότι οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζουν την επιβίωσή τους στην εγχώρια ζήτηση. Εν τέλει οι κύκλοι των κρατικών επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις (αναστολές, SURE, επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις ενοικίου και ασφαλιστικού κόστους, πρόγραμμα επανεκκίνησης) φαίνεται ότι καθιστούν περιττή την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Καταιγισμός αντιδράσεων

«Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022 δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δεν μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία έχει τεκμηριώσει μέσω του ΙΝΕ το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

«Οι εργαζόμενοι που βιώνουν την κρίση και την ακρίβεια και με δυσκολία πλέον καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, θυμούνται ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση το 2019 χαρακτήριζε ψίχουλα την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», θύμισε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους», ζήτησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», σχολίασε το ΚΚΕ. «Ευτυχώς τουλάχιστον που ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορείς να χαρακτηρίσεις τη συγκεκριμένη αύξηση ακόμα και «συμβολική», ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων», σημείωσε μεταξύ άλλων το ΜέΡΑ25.

Στον καταιγισμό της κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης απάντησε το υπουργείο Εργασίας, αποστέλλοντας ένα κείμενο με 10 ερωτήσεις-απαντήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ανάλυσή του απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις κλαδικές συμβάσεις, ενώ εντέχνως τα στοιχεία για τις χώρες που δεν προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών πάνω από 2% περιορίζονται στην πανδημική περίοδο. Αγνοεί (;) το υπουργείο ότι μεταξύ 21 κρατών-μελών η Ελλάδα, όπως απεικονίζεται και στον πίνακα, είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό την τριετία 2019-2021, με τελευταία αύξηση αυτήν που χορήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 (πηγή Eurostat 21.7.21).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή στην αντιπολίτευση για τα ψίχουλα Μητσοτάκη στους εργαζόμενους
Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε την πενιχρή αύξηση ο πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας τα βέλη της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες.
Οργή στην αντιπολίτευση για τα ψίχουλα Μητσοτάκη στους εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση του κατώτατου μισθού
Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δεν μειώνει...
ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δέσμευση Τσίπρα: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση μισθού
Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βασικές αρχές τις: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δέσμευση Τσίπρα: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρατηγική» αντιφάσεων για την απασχόληση
Mπορεί στην Ελλάδα να μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας (12,5% τον Απρίλιο του 2022 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με το 17,2% τον ίδιο μήνα του 2021) και να συνεχίζει την αποκλιμάκωσή του κατά τους...
«Στρατηγική» αντιφάσεων για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Με όχημα τα καταστήματα των τραπεζών και όσα σουπερμάρκετ απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους ξεκινά την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού προηγουμένως σε αυτούς τους δύο...
Ξεκινά η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας