Την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρεία Davidson Kempner, η οποία περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη –εν μέσω πανδημίας– «κόκκινων» δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων, της Cepal, ανακοίνωσε ο Alpha Bank. Eτσι, η Αlpha Βank εξυγιαίνει δραστικά τον ισολογισμό της, καθώς μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ/ΝPE) στην Ελλάδα σε 24% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ/ΝPL) σε 13% από 43% και 29% αντίστοιχα που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020.
H Davidson Kempner αποκτά το 80% της Cepal Holdings και το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior) του χαρτοφυλακίου Galaxy. Το τίμημα για το 51% των mezzanine notes ανήλθε σε 20,4 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας το 100% των εν λόγω τίτλων στα 40 εκατ. ευρώ. Το τίμημα για το 80% της Cepal ανήλθε στα 213,6 εκατ. ευρώ, με ανοικτό το θέμα χειρισμού του δανεισμού.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, πέτυχε δεσμευτική συμφωνία με εταιρείες, που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP, αναφορικά με: (α) την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal Holdings Single Member S.A. («Νέα CEPAL») και (β) την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ (τιτλοποιήσεις «Galaxy» που μαζί με την πώληση της Νέας CEPAL συνιστούν τη «Συναλλαγή» ή το «Project Galaxy»).
H Alpha Bank θα διατηρήσει το 20% της νέας Cepal και τα δικαιώματα διοίκησης σύμφωνα με το ύψος της μειοψηφικής συμμετοχής της. Η Alpha Bank θα καταρτίσει με τη Nέα Cepal πολυετή σύμβαση διάρκειας 13 ετών με δικαίωμα παράτασης, για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των υφιστάμενων ΝPEs ύψους 8,9 δισ. ευρώ καθώς και αντίστοιχων μελλοντικών ροών ΜΕΑ. Επιπλέον, η Νέα Cepal θα διαχειρίζεται τα ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις Galaxy, καθώς και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,62 δισ.ευρώ
Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ε. Ψάλτης δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό εισερχόμαστε σε μία πολυετή συμφωνία για το Project Galaxy με τη διεθνώς αναγνωρισμένη αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner. Πρόκειται για μία συμφωνία – ορόσημο για την Τράπεζά μας, η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα.
»Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας, είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών και εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε θέσει εξ αρχής. Η Alpha Bank προχωρά, πλέον, με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση του τελευταίου μέρους της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και, παράλληλα, επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη».
