Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ένα ακόμη άλυτο έγκλημα που συγκλόνισε την ομογένεια της Αυστραλίας το 1997 εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να εξιχνιάσουν οι αρχές, μετά τη σύλληψη του Τζέιμς (Δημήτρη) Δαλαμάγκα στο Άλσος Αιγίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, ο Δαλαμάγκας θεωρείται βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του 30χρονου ομογενή Τιμ (Ευθύμιου) Βουκελάτου, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1997 στο προάστιο Campsie του Σίδνεϊ. Το θύμα, που εργαζόταν ως πορτιέρης και οικοδόμος, δέχθηκε πέντε πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.

Οι αυστραλιανές αρχές είχαν από τότε εκδώσει επικήρυξη για πληροφορίες, έχοντας τον Δαλαμάγκα ως τον κύριο ύποπτο της εκτέλεσης. Δύο χρόνια αργότερα, στις 25 Απριλίου 1999, φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον 32χρονο ομογενή Γιώργο Γιαννόπουλο σε νυχτερινό κέντρο στο Belmore του Σίδνεϊ, όταν εκείνος επιχείρησε να παρέμβει σε καβγά.

Μετά τον δεύτερο φόνο, ο Δαλαμάγκας διέφυγε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και παρέμεινε φυγόδικος για 27 χρόνια, αποτελώντας έναν από τους πλέον καταζητούμενους της Αυστραλίας. Ύστερα από συνεργασία της Interpol, των αυστραλιανών αρχών και της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθη στο Αίγιο, όπου ζούσε με το ψευδώνυμο «Αντώνης Τζίμας».

Παρότι το διεθνές ένταλμα σύλληψης αφορούσε κυρίως την υπόθεση της δολοφονίας του Γιαννόπουλου, λόγω ζητημάτων παραγραφής, οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας διατηρούσαν τον Δαλαμάγκα στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων και για τη δολοφονία του Βουκελάτου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Τζέιμς Δαλαμάγκα στην Πάτρα:

«Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αιγιαλείας συνελήφθη μεσημβρινές ώρες σήμερα, Κυριακή 7 Ιουνίου 2026, σε περιοχή της Αχαΐας, 56χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Αυστραλίας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων που περιήλθαν στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία ο καταζητούμενος διέμενε στην περιοχή της Αχαΐας χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Για τον εντοπισμό του συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία, ύστερα από συστηματικές αναζητήσεις, ελέγχους και έρευνες, κατόρθωσε να εξακριβώσει τα πραγματικά στοιχεία του και να τον εντοπίσει.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες σήμερα (07-06-2026), ο 56χρονος εντοπίστηκε να κινείται με όχημα μαζί με άνδρα ηλικίας 86 ετών και γυναίκα ηλικίας 47 ετών. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο δήλωσε ψευδή στοιχεία σχετικά με την ταυτότητά του και ανέφερε ότι δεν έφερε μαζί του δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ισχυρισμός που υποστήριξαν και οι δύο συνεπιβάτες του οχήματος.

Ακολούθησε εξακρίβωση των στοιχείων του μέσω του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, από την οποία προέκυψε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που αναζητούνταν διεθνώς.

Παράλληλα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του 56χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τόξο με -5- βέλη, -2- μαχαίρια, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, -3- συσκευές αποθήκευσης usb stick, καθώς και -13- κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος του 56χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ψευδή κατάθεση, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκτέλεση της Ερυθράς Αγγελίας Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol.

Επιπλέον, ο 86χρονος και η 47χρονη συνελήφθησαν και κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».