• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «D-Day» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

 • A-
 • A+
Ο πόλεμος των κατασκευαστικών και οι... ιπτάμενοι Ολλανδοί ● Το παρασκήνιο και το πραγματικό διακύβευμα πίσω από την αντιπαράθεση για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου ● Οι ομολογίες περί «αθέμιτων πρακτικών», τα επιχειρήματα της πλευράς Καλλιτσάντση και οι απαντήσεις τής Reggeborgh.

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον κατασκευαστικό κλάδο: το φάντασμα της «άλωσης» από τους... ιπτάμενους Ολλανδούς. Ο λόγος για την επενδυτική εταιρεία Reggeborgh η οποία, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες είχε μια μάλλον αθόρυβη αλλά διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας εισφέροντας κεφάλαια για τα οποία ουδείς από τους παλαιότερους μετόχους τους είχε εκφράσει αντίρρηση, ενόχληση ή ανησυχία, τον περασμένο Δεκέμβριο τάραξε τα νερά απαιτώντας γενική συνέλευση μετόχων για διορισμό νέας διοίκησης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και επικρίνοντας τη νυν διοίκηση για ολέθριους χειρισμούς.

Μεθαύριο Τετάρτη (27/1) είναι η «D-Day» για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τον άλλοτε κραταιό κατασκευαστικό όμιλο της οικογένειας Μπόμπολα. Ο οποίος μαζί με ανταγωνιστές και... άσπονδους φίλους έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με ακραίες καταστάσεις μονοπώλησης δημόσιων έργων και συμπεριφοράς καρτέλ στους διαγωνισμούς που απασχόλησαν συχνά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υποχρέωσαν διαδοχικές κυβερνήσεις να αλλάξουν πάμπολλες φορές τη νομοθεσία, ώστε να αποτινάξουν τη ρετσινιά των «στημένων διαγωνισμών].

Η πλευρά Μπόμπολα έχει προ πολλού περιθωριοποιηθεί στον όμιλο, όπου τώρα αμφισβητείται και η ηγεσία Καλλιτσάντση. Εναντίον της έχει στραφεί η ολλανδική Reggeborgh ζητώντας από τη συνέλευση των μετόχων να ορίσει νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον Αρη Ξενόφο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόταση της ολλανδικής εταιρείας έχει πυροδοτήσει έναν πρωτοφανή για τα εταιρικά ήθη της χώρας επικοινωνιακό πόλεμο εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Καθημερινές ανακοινώσεις, δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και διαρροές για τα στρατόπεδα των μετόχων και τον συσχετισμό δύναμης εν όψει της συνέλευσης. Το Σαββατοκύριακο ο διευθύνων σύμβουλος Αν. Καλλιτσάντσης συνέχισε την «καμπάνια» κατά της ολλανδικής εταιρείας με συνεντεύξεις στον Τύπο («Βήμα») και με ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους του ομίλου, αντίστοιχη με αυτή που είχε απευθύνει προς τους μετόχους.

Σύγκρουση συμφερόντων

Τα επιχειρήματα λίγο πολύ είναι γνωστά: 1) Η εταιρεία κινδυνεύει να μπει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων της Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών της, αφού έχει 14,5% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με δικαίωμα για επιπλέον 12%) και τουλάχιστον 30% στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 2) Η σύνθεση των μελών του Δ.Σ. που προτείνει η ολλανδική εταιρεία εγείρει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά τους προτεινόμενους πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο λόγω της προηγούμενης θέσης τους στο ΤΑΙΠΕΔ. 3) Ο έλεγχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό με μακροπρόθεσμα υψηλό κόστος για τη χώρα. 4) Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τις αθέμιτες πρακτικές. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πλήρωσε περισσότερο από όλους σε πρόστιμα (50 εκατ. ευρώ), σε φήμη αλλά και σε απώλεια συμβάσεων που μειοδότησε.

Η τελευταία αναφορά για το τίμημα των «αθέμιτων πρακτικών» θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αυτοκριτική, αν περιελάμβανε κάποια εκτίμηση για το τι κόστισαν αυτές στους Ελληνες φορολογούμενους, τα μόνα αληθινά θύματα της «καρτελοποίησης» του κατασκευαστικού κλάδου. Αλλά προφανώς δεν πρόκειται περί αυτού.

Τι απαντά η ολλανδική εταιρεία στην επιχειρηματολογία της πλευράς Καλλιτσάντση; Πηγές που πρόσκεινται στη Reggeborgh μετέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι το βασικό επιχείρημα περί σύγκρουσης συμφερόντων δεν ευσταθεί. Διότι «η ολλανδική εταιρεία είναι ένας παθητικός μέτοχος στις ελληνικές εταιρείες στις οποίες έχει αποκτήσει μετοχές. Ηρθε ως επενδυτής με σκοπό να αποκομίσει κέρδη από τις επενδύσεις της. Αν ήθελε να πάρει ελληνικά κατασκευαστικά έργα, θα μπορούσε να έρθει η ίδια η εταιρεία εδώ, με τη μεγάλη διεθνή της εμπειρία και τεχνογνωσία, και να τα διεκδικήσει απευθείας».

Οσο δε για την εμπλοκή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, η Reggeborgh έχει ήδη καταθέσει τη δική της νομική γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου έχει προσφύγει μικρομέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως έχουν κάνει και οι άλλες πλευρές, και εκτιμά ότι οι Βρυξέλλες εντοπίζουν λόγο παρέμβασής τους.

«Θέλουμε απλώς η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να γίνει μια κανονική εταιρεία. Την Τετάρτη όλα τελειώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» λένε στην «Εφ.Συν.» πηγές της ολλανδικής εταιρείας.

Ποιος είναι ο «ένας ή ο άλλος τρόπος»; Ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ στρατοπέδων. Η πλευρά Καλλιτσάντση, με βασικούς υποστηρικτές τους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο, έχει αθροίσει ένα ποσοστό περί το 30%. Η πλευρά των Ολλανδών προσβλέπει σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό. Αλλά ποιο είναι το αληθινό διακύβευμα; Εδώ ισχύει η παροιμία για τους γαϊδάρους που μάλωναν σε ξένο αχυρώνα, αφού, όπως διακηρύσσεται και από τις δύο αντιμαχόμενες πτέρυγες, φιλοδοξία τους είναι να καταστήσουν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ «μια ισχυρή δύναμη για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης». Είναι πολλά τα 32 δισ. ευρώ και μέρος τους είναι πράγματι μια δελεαστική λεία για το εγχώριο (ή διεθνοποιημένο) κατασκευαστικό ολιγοπώλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και αδελφικός ο εμφύλιος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ηχηρή και επίσημη πλέον διαφοροποίηση του Δημήτρη Καλλιντσάντση από τους χειρισμούς του αδελφού του Αναστάσιου στον όμιλο, δύο μέρες πριν από τη γ.σ. των μετόχων της εταιρείας που θα κρίνει τον έλεγχο της...
Και αδελφικός ο εμφύλιος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διήμερη μάχη για τον «Αναπτυξιακό» των μεγάλων
Οι συνολικοί πόροι που προβλέπονται για τα επιχορηγούμενα έργα, σε συνδυασμό με τα έργα για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - απολιγνιτοποίηση, φτάνουν τα 77 δισ. ευρώ.
Διήμερη μάχη για τον «Αναπτυξιακό» των μεγάλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού στα τυφλά η συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Δεν έχει τέλος ο εμφύλιος των βασικών μετόχων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της...
Ραντεβού στα τυφλά η συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας