• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 17.0°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  3 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.0°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.7°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 13.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.1°C / 15.6°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 13.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης

Μοιραίος για τους τηλεργαζόμενους αποδεικνύεται ο συμβιβασμός δεξιών και σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, τον οποίο χρεώνεται ο εισηγητής της τροπολογίας, Alex Agius Saliba (αριστερά). Υπόγειες συναλλαγές καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, «παγιώνονται δεδομένα στην αγορά εργασίας που καθιστούν αδύνατη τη μελλοντική ρύθμισή της», δηλώνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης

 • A-
 • A+
Ψηφίστηκε μεν η έκθεση για την τηλεργασία, αλλά η Ε.Ε. μένει χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνια ● Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ευρωβουλευτών Ν.Δ. που υπερψήφισαν την τροπολογία, η οποία απαγορεύει στους τηλεργαζόμενους να έχουν ελεύθερο χρόνο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οδηγία για την προστασία των τηλεργαζόμενων που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιούν εκτός ωραρίου τις ψηφιακές συσκευές, χωρίς τον φόβο της απόλυσης; Σε τρία χρόνια και βλέπουμε. Υστερα από τον συμβιβασμό στον οποίο προχώρησε χθες η πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών (S&D) με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματoς, EPP, η προτεινόμενη εφαρμογή του «δικαιώματος στην αποσύνδεση» παγώνει για τρία έτη.

Τον συμβιβασμό που ψήφισε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναβιώσασα μεγάλη πλειοψηφία στο Ε.Κ. χρεώνεται ο Μαλτέζος εισηγητής της έκθεσης και μέλος της σοσιαλιστικής ομάδας, Alex Agius Saliba. Κατέθεσε ο ίδιος την περίφημη τροπολογία Νο2, με την οποία απαξίωσε ουσιαστικά το περιεχόμενο μιας έκθεσης της οποίας η σημασία είναι επίκαιρη όσο λίγες εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurofound, περίπου 1 στους 3 εργαζόμενους είναι σε τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης (στην Ελλάδα έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καταδεικνύει ποσοστό 40%).

Ο Saliba, ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.» κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, παραδέχτηκε τον συμβιβασμό και τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν προτιμότερος από «το να σταλεί ένα αρνητικό σήμα για μη ύπαρξη απόφασης». Υπενθυμίζεται ότι έκθεση, η οποία είχε υπερψηφιστεί –πριν εμφανιστεί η τροπολογία στην Ολομέλεια– κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ε.Κ. δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Αλλά φαίνεται ότι οι πιέσεις του λόμπι των Ευρωπαίων εργοδοτών ήταν πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες, οδηγώντας τους σοσιαλιστές σε άτακτη υποχώρηση.

Το τριετές αυτό πάγωμα (που είναι ουσιαστικά πενταετές έως ότου η Οδηγία γίνει εθνική νομοθεσία) στοχεύει ουσιαστικά στην αναίρεση και την απαξίωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο σύνολό της, αφού τα εμπόδια που θα έχουν διαμορφωθεί στο εργασιακό τοπίο μέσα σε αυτό το διάστημα από την εργοδοσία θα είναι πραγματικά απροσπέλαστα, με τους τηλεργαζόμενους βορά στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Το περιθώριο ανατροπής ενός τέτοιου ασφυκτικού κλίματος είναι πια ανύπαρκτο.

«Η εκ των υστέρων κατάθεση τροπολογίας, μόλις μία εβδομάδα πριν από την Ολομέλεια, αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τις υπόγειες συναλλαγές του S&D, που έδρασε ως φερέφωνο των εργοδοτών, και την εκβιαστική στάση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής Δεξιάς, που επιχειρεί να αλλοιώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον πυρήνα της, καθιστώντας το περιεχόμενό της έωλο» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ήταν σκιώδης εισηγητής στην Επιτροπή Απασχόλησης για λογαριασμό της πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL. «Το «φιλεργατικό», «προοδευτικό» προσωπείο του S&D κατέπεσε με τον πιο σκληρό για τους τηλεργαζόμενους τρόπο, αφού αποδεικνύεται πως υπέκυψε στις πιέσεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς, της εργοδοσίας και των «ευρωπαϊκών ΣΕΒ», προωθώντας τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές «πάγωμα» της θεσμοθέτησης του δικαιώματος στην αποσύνδεση.

Η τροπολογία, μάλιστα, κατατέθηκε στην Ολομέλεια από τον ίδιο τον εισηγητή του σχετικού φακέλου, τον Μαλτέζο σοσιαλδημοκράτη Alex Agius Saliba, ο οποίος λίγο–πολύ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πως αυτή η τροπολογία «ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί συμφωνία και να εξασφαλιστεί η στήριξη της πλειοψηφίας» –δηλαδή του ΕΛΚ–, ενώ «έκανε λόγο και για πιέσεις από Ενώσεις Εργοδοτών» σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης.

«Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις και ο ΣΕΒ υπαγορεύουν την πολιτική της Ν.Δ. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές “πάγωμα” της θεσμοθέτησης του “δικαιώματος στην αποσύνδεση”, δηλαδή κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να ρυθμίζουν το ωράριο στην τηλεργασία και το δικαίωμα των εργαζομένων να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις. Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΒ, άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις για το τριετές αυτό πάγωμα, που στοχεύει, αφενός, να παραμείνει χωρίς κανόνες και ρύθμιση η τηλεργασία σε μια περίοδο γενίκευσης της εφαρμογής της και, αφετέρου, να παγιωθούν δεδομένα στην αγορά εργασίας που να καθιστούν αδύνατη τη μελλοντική ρύθμισή της», δήλωσε η τομεάρχης και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Παρότι τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το 50% των εργαζομένων βρίσκονται σε υποχρεωτική τηλεργασία χωρίς πλαίσιο, και με ΠΝΠ ανεστάλη η σχετική πρόβλεψη της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να φέρει ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Είναι ενδεικτικό των προθέσεών της ότι στην κυβερνητική πρόταση στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης η τηλεργασία θεωρείται ελαστική εργασία!» πρόσθεσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο.
Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται οι εργοδότες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Εντυπο 4.1.
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξηλώνουν το 8ωρο!
Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την παράκαμψη των συμβάσεων εργασίας και των σωματείων, προωθώντας διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ξηλώνουν το 8ωρο!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα, ουραγός της Ε.Ε. σε ποιότητα απασχόλησης
Oχι μόνο στην τελευταία θέση, αλλά πιο πίσω και από το επίπεδο στο οποίο ήταν το 2010 ως προς τη βαθμολογία κατάταξης με βάση τον δείκτη για την αξιοπρεπή εργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ήταν η Ελλάδα το 2019.
Η Ελλάδα, ουραγός της Ε.Ε. σε ποιότητα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
Αποτίμηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας: Οι επιχειρήσεις δεν επέλεξαν το πρόγραμμα αναπλήρωσης μέρους του μισθού διότι είχαν την εναλλακτική επιλογή να θέσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολών.
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νέα μέτρα για τους εργασιακούς χώρους
Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ● Επεκτείνεται η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021 ● Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας ● Εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ
Τα νέα μέτρα για τους εργασιακούς χώρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας