• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 23.4°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 22.1°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  1 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  5 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.6°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  34%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κούρεμα» των μέτρων στήριξης τον Φεβρουάριο

 • A-
 • A+
Δημοσιονομικό τρόμο προκαλούν στην κυβέρνηση το έλλειμμα 18,5 δισ. του 2020 και η πρόβλεψη για ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021 ● Το Μαξίμου προσβλέπει σε επιτυχία και διεύρυνση του πειράματος με το λιανεμπόριο, ώστε να περάσει από τις οριζόντιες σε στοχευμένες και μικρότερου κόστους παρεμβάσεις ● Στα 6,5 δισ. οι παροχές του α’ τριμήνου, έναντι 7,5 δισ. που έχουν υπολογιστεί για όλο το έτος.

Κλείσιμο της στρόφιγγας των μέτρων ακόμη και από τον Φεβρουάριο εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον δημοσιονομικό τρόμο που προκαλούν η εκτίναξη του ελλείμματος στο 11% του ΑΕΠ για το 2020 και οι προβλέψεις για ύφεση-τέρας στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Υπό το βάρος της νέας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τις δαπάνες στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια στελέχη εξετάζουν τώρα «κούρεμα» του πακέτου στήριξης σε περίπτωση που υγειονομικά πετύχει το πείραμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και επεκταθεί και σε άλλους τομείς σταδιακά τον ερχόμενο μήνα. Με βάση το σενάριο αυτό θα περιοριστούν δραστικά η περίμετρος των ειδικών επιδομάτων για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, η κάλυψη των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των αναστολών πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες θα ισχύσουν από τον Φεβρουάριο κυρίως για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή.

Αρμόδια πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά ότι εφόσον αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της εμπορικής αγοράς είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να ακυρωθούν τα μέτρα στήριξης, εκτός της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου του Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα παγώσουν οι παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, απλώς θα ενεργοποιηθεί ένα νέο μοντέλο στήριξης με στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα.

Ο σχεδιασμός για αλλαγές στην έκταση και τη διάρκεια του υφιστάμενου πακέτου απορρέει από την ανάγκη επίσπευσης της επαναφοράς του ελλείμματος σε πτωτική τροχιά από το ύψος-ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ στο οποίο βρέθηκε το 2020. Επειτα από αυτή την εξέλιξη η συμπίεση του δημοσιονομικού κόστους είναι μονόδρομος για το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτιμάται ότι αν η αγορά είναι ανοιχτή δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια παράταση όλων των ενισχύσεων και τον Φεβρουάριο που θα «φορτώσουν» στον προϋπολογισμό «αχρείαστες» δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και 6 και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για το 80% της απώλειας από τα ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η αναστολή συμβάσεων μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν δεν αρθεί σε ευρεία κλίμακα το lockdown στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα χρειαστούν παρεμβάσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, όταν συνολικά για ολόκληρο το έτος έχει υπολογιστεί ποσό 7,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ήδη το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων, από τη στιγμή που τα έσοδα κινούνται επί ξυρού ακμής και ο μόνος κουμπαράς από τον οποίο μπορούν να γίνουν «αναλήψεις» είναι αυτός του αποθεματικού. Στην τελική υπάρχει και ο… κουμπαράς των αγορών, όπου εκεί οι κινήσεις θα αποκαλυφθούν μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι μέσα στο έτος πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 11,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στάθμη της δεξαμενής των διαθεσίμων του Δημοσίου θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ενας ακόμη λόγος που κάνει το υπουργείο Οικονομικών εξαιρετικά φειδωλό και προσεκτικό στην εκταμίευση κονδυλίων είναι το θολό τοπίο όσον αφορά την ένταση και την έκταση της πανδημίας και τον χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση δημιουργώντας εστίες κινδύνου για την ανάκαμψη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει επί του παρόντος τουλάχιστον την εκτίμηση για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,8% το 2021, αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις βουτιά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 10,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση και ανάκαμψη 3% στο δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός του ΑΕΠ να είναι αρνητικός κατά 3,7%.

Σε μια προσπάθεια υποστήριξης των αναπτυξιακών σχεδίων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην κατάθεση τροπολογίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης τον Φεβρουάριο με τη χρήση εθνικών πόρων καθώς η προκαταβολή ύψους 2,6 δισ. ευρώ από την Ευρώπη αναμένεται το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχείρηση υψηλού ρίσκου το «σώστε τα Χριστούγεννα»
Αβεβαιότητες-δηλητήριο, για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κλάδους που αποτελούν συνδετικό κρίκο μιας ολόκληρης παραγωγικής αλυσίδας και θεωρούνται κομβικοί για την αναθέρμανση του ΑΕΠ, κρύβει το κυβερνητικό...
Επιχείρηση υψηλού ρίσκου το «σώστε τα Χριστούγεννα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απότομη προσγείωση το 2022
Την πρώτη χρονιά των... μνημονίων θυμίζουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022, για συνδυαστική αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών 12 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσει άμεσα...
Απότομη προσγείωση το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
Κλείνει από τον Μάιο η ομπρέλα προστασίας με τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια, καθώς τα κουρέματα θα ισχύσουν μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021
Ορατό το ενδεχόμενο διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ● Στο -10,5% κλείνει το 2020 ● Ανεπανόρθωτα τα πλήγματα στα δημόσια έσοδα ● Νέο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την απειλή μαζικών...
Υφεση-τέρας απειλεί και την εκκίνηση του 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας