• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις αλλαγές σε τηλεργασία και αναστολές

 • A-
 • A+
Από σήμερα σε ισχύ η υποχρεωτική κατά 50% εξ αποστάσεως εργασία, με δυνατότητα εναλλαγής ανά εβδομάδα ή 15ήμερο ● Μέχρι και για το σύνολο των εργαζομένων η δυνατότητα αναστολής σε πληττόμενες επιχειρήσεις ● Οση η διάρκεια της αναστολής, τόση και η απαγόρευση απόλυσης μετά τη λήξη της.

Τρεις αλλαγές κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών για την εργασία τον Νοέμβριο και εκείνα του πρώτου κύματος τον Μάρτιο. Κατ' αρχάς υποχρεωμένες να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας το 50% του προσωπικού τους και να το δηλώσουν στο ειδικό έντυπο «Εξ αποστάσεως εργασίας» του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» είναι από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εφόσον η εργασία μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα για τον Νοέμβριο.

Το 50% σε υποχρεωτική τηλεργασία υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και φυσικά στον υπολογισμό δεν προσμετρώνται όσοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Οσοι εργοδότες αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο. Σε αυτήν την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Εντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας - Εντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Από την υποχρεωτική τηλεργασία εξαιρούνται οι εξής δραστηριότητες:

 • σχολεία - εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
 • νοσοκομεία - δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
 • φαρμακαποθήκες,
 • επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
 • ταχυμεταφορές.

Δεύτερον, εκτός από την αύξηση στο 50% (από το 40%) για την τηλεργασία, δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως του κριτηρίου του τζίρου που ίσχυε στην πρώτη φάση. Εννοείται πως εφόσον οι επιχειρήσεις κλείσουν με κρατική εντολή (στις ζώνες υψηλού κινδύνου, δηλαδή στις πρώην πορτοκαλί και κόκκινες περιφερειακές ενότητες) αναστέλλονται υποχρεωτικά οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές.

Η τρίτη διαφορά σε σχέση με τα μέτρα του πρώτου κύματος αφορά το χρονικό διάστημα για την απαγόρευση των απολύσεων. Ενώ τον Μάρτιο η απαγόρευση απόλυσης ίσχυε για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής και αργότερα μειώθηκε στις 30 ημέρες, τώρα η απαγόρευση μειώνεται στον χρόνο της αναστολής και το ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της.

Οσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης θα υποστούν απώλεια εισοδήματος καθώς θα αποζημιωθούν αναλογικά για όσες ημέρες ισχύει η αναστολή με το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Ταυτοχρόνως το Δημόσιο εγγυάται την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής θα έχουν έκπτωση ενοικίου 40% για τον μήνα Νοέμβριο. Οι λεπτομέρειες αναμένονταν με τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονταν αργά χθες το βράδυ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται οι εργοδότες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Εντυπο 4.1.
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
Παραμένουν «καλωδιωμένοι», χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα οι τηλεργαζόμενοι ● Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ευρωβουλευτών Ν.Δ. που υπερψήφισαν την τροπολογία, η οποία απαγορεύει στους τηλεργαζόμενους να έχουν ελεύθερο...
Παγώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
Αργά χθες βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δικαιολογητικών των επιχειρήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο.
Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η δήλωση αναστολών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
Μπορεί η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων για ορισμένους κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης, αλλά άλυτα παραμένουν πολλά προβλήματα που έθεσαν μεγάλο αριθμό εποχικά...
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή κάρτα κατά της αδήλωτης εργασίας
Εγκαινιάζεται από την 1η Ιουλίου το μέτρο σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ που απασχολούν 120.000 άτομα • Στόχος η αυτόματη καταγραφή των ωρών δουλειάς και των υπερωριών • Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι...
Ψηφιακή κάρτα κατά της αδήλωτης εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε μπορούν να ζητήσουν τηλεργασία οι εργαζόμενοι
Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr αναρτήθηκε από χθες το σχέδιο ΚΥΑ με τις παθήσεις, τα νοσήματα ή τις αναπηρίες που μπορούν να επικαλεστούν τεκμηριωμένα οι εργαζόμενοι για να αιτηθούν τηλεργασία, υπό την...
Πότε μπορούν να ζητήσουν τηλεργασία οι εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας