Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.1° 11.4°
2 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.4° 10.6°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 8.0°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.1°
2 BF
62%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.5° 9.0°
2 BF
85%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
7.9° 5.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
14.9° 14.1°
4 BF
91%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
4 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
1 BF
75%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.7° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
1 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
15.0° 11.6°
2 BF
93%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
61%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.2° 10.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υπουργείο Εργασίας ή «αδράνειας και ανυπαρξίας»

Υστερα από την αποκάλυψη των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε εργάτες γης στη Λακωνία, κι αφού είχαν προηγηθεί πλείστα άλλα κρούσματα σε εργασιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του κτιρίου όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου στη Σταδίου, καθώς και οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Αγησιλάου (Ομόνοια), η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου με τον υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ζήτησε να μεταφερθεί στον υπουργό κ. Βρούτση το ερώτημα πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από το ΣΕΠΕ σε χώρους εργασίας και ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο στην κατεύθυνση προφύλαξης των εργαζομένων.

Το ερώτημα απευθύνθηκε στον υπουργό μέσω του γραφείου Τύπου κι όχι απευθείας στον ίδιο για έναν και μόνο λόγο: ο κ. Βρούτσης δεν ανταποκρίνεται ποτέ στις κλήσεις της «Εφ.Συν.», αρνείται την οποιαδήποτε επικοινωνία και φυσικά δεν μας ενημερώνει ηλεκτρονικά παρά μόνο όταν αποστέλλει Δελτία Τύπου ή όταν κοινοποιεί τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Φυσικά το ρεπορτάζ έχει πάντα τις πηγές του. Αλλά ενίοτε χρειάζονται και οι υπουργοί.

Την ίδια μέρα, θέσαμε τα ίδια ερωτήματα και στον επικεφαλής του ΣΕΠΕ, κ. Μπ. Βούρτση, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια μετά το πέρας των τηλεδιασκέψεων που είχε με τις τοπικές υπηρεσίες. Το ερώτημα και προς αυτόν ήταν το ίδιο: πόσους ελέγχους έχει κάνει το ΣΕΠΕ και ποια είναι τα έκτακτα μέτρα κινητοποίησης του μηχανισμού του για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία.

Ανάλογα ερωτήματα θέσαμε την ίδια ημέρα και στον διευθυντή Απασχόλησης του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, με την ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να γνωρίζει.

Τρεις ημέρες μετά, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

Γνωρίζει το ΣΕΠΕ πόσα περιστατικά Covid-19 έχουν δηλωθεί από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα; Πόσοι έλεγχοι για Covid-19 έχουν γίνει στους χώρους εργασίας από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα; Τι ποσοστό επιχειρήσεων ελέγχθηκε και ποια ήταν τα σχετικά αποτελέσματα καθώς και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν;

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο διότι, όπως μας ομολόγησαν οι επιτελείς του, ετοίμαζαν απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

«Δεν μπορούμε να σας δώσουμε στοιχεία, πριν απαντηθούν στη Βουλή οι ερωτήσεις», ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου. «Θα σας ενημερώσω αύριο, τα μαζεύουμε», ήταν η απάντηση του επικεφαλής του ΣΕΠΕ, ο οποίος περιορίστηκε να μας θυμίσει τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί. «Δεν γνωρίζω, δεν είναι στον τομέα μου» ήταν η απάντηση του διευθυντή Απασχόλησης. Το απόλυτο τίποτε.

Ηταν προφανές ότι τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας επικρατούσε αναστάτωση, διότι μόλις που είχαν αντιληφθεί ότι ο ελεγκτικός ρόλος στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Σαν να μάθαιναν όλοι για πρώτη φορά ότι η πανδημία μπορεί να χτυπήσει και τους εργασιακούς χώρους, πράγμα που προφανώς δεν είναι μόνο ευθύνη του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού.

Γιατί δεν απαντά ο υπουργός;

Ο υπουργός Εργασίας δεν απαντά γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδράνεια του ή και την πλήρη απουσία του όσον αφορά τη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία στους χώρους εργασίας που είναι στην ευθύνη του. Να τι αποκαλύπτουν εργαζόμενοι των υπηρεσιών του υπουργείου, που για λόγους ευνόητους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για το τι επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας επτά μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας:

■ Δεν έχουν συνταχθεί και δεν έχουν κοινοποιηθεί έως και στον τελευταίο εργαζόμενο πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

■ Δεν έχουν οριστεί υπεύθυνοι για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

■ Δεν έχουν οριστεί χώροι απομόνωσης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

■ Δεν έχουν συνταχθεί ειδικά σχέδια καθαριότητας υπό συνθήκες πανδημίας.

■ Δεν έχουν διανεμηθεί σε όλους τους εργαζόμενους μάσκες και υγειονομικό υλικό ως ελάχιστα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

■ Δεν έχει γίνει η αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα και μέτρα προστασίας και πρόληψης έναντι του Covid-19.

■ Δεν έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες προς τους επιθεωρητές για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που πρέπει να τηρούν κατά τους ελέγχους στους χώρους εργασίας στην περίοδο της πανδημίας.

■ Δεν έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση των επιθεωρητών με τα υπηρεσιακά οχήματα προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους.

Κι όταν το ίδιο υπουργείο, εργοδότης των υπαλλήλων, αδιαφορεί για τη λήψη μέτρων στο εσωτερικό του, όταν οι αρμόδιοι επιθεωρητές δεν μπορούν να κάνουν επαρκώς τη δουλειά τους λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών μέσων, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Φανταστείτε τι γίνεται με τους ελέγχους στις βιοτεχνίες και στα εργαστήρια όπου απασχολούνται δεκάδες Ελληνες και ξένοι εργάτες, σε αλυσίδες παραγωγής, ο ένας δίπλα στον άλλον. «Εκεί δεν παρέχονται υπηρεσίες ιατρού εργασίας και την επίβλεψη την αναλαμβάνει ο ίδιος ο εργοδότης», μας επισημαίνει υπάλληλος του ΣΕΠΕ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ψευδείς πληροφορίες και αποσιωπήσεις για κρούσματα στο υπουργείο και στο ΣΕΠΕ

Πρόσφατα υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας βρέθηκε θετικός σε Covid-19 στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου. Αντί το υπουργείο να αφυπνιστεί, φαίνεται ότι συνέβαλε σε μια σειρά ψευδών διαρροών στον Τύπο. Οτι τάχα εργαζόταν μόνος στο γραφείο του, (προνόμιο που ως γνωστόν απολαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων), ότι δεν ερχόταν σε επαφή με άλλους συναδέλφους του και με το κοινό. Λίγο έλειψε να ισχυριστούν ότι δεν άγγιξε κοινόχρηστα σημεία και αντικείμενα, όπως χερούλια, πόρτες, βρύσες, δεν κινήθηκε σε ασανσέρ, σκάλες, διαδρόμους. Γιατί τότε δυο γραφεία έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας;

Και γιατί μόνο δυο, ενώ όλα τα παρακείμενα γραφεία λειτουργούν κανονικά; Κι άραγε, αν ο υπάλληλος ανήκει σε ευπαθή ομάδα, πώς δόθηκαν απόρρητα προσωπικά στοιχεία από τον φάκελό του και από ποιους υπαλλήλους στο υπουργείο που λόγω αρμοδιότητας έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία; Αν φυσικά, όπως απαιτείται από τον σχετικό νόμο, υπήρχε ιατρός εργασίας -στο αρμόδιο για την τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια υπουργείο!- ο οποίος μεταξύ άλλων είναι υποχρεωμένος να τηρεί το σχετικό απόρρητο των ιατρικών στοιχείων των εργαζομένων, δεν θα αναρωτιόταν κανείς πώς έγιναν οι διαρροές;

Φυσικά αυτή η περίπτωση δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις περιστατικών Covid-19 στο ΣΕΠΕ έγινε προσπάθεια απόκρυψης και μη δημοσιοποίησής τους, χωρίς φυσικά την παροχή νέων οδηγιών εργασίας από την ηγεσία του ΣΕΠΕ προς τους επιθεωρητές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο συγχρωτισμός των υπαλλήλων και η ανασφαλής μετακίνησή τους με υπηρεσιακά οχήματα στα οποία στοιβάζονται χωρίς μέτρα προστασίας και για μεγάλα διαστήματα τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι.

Στο «ψυγείο» η Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας, σε κίνδυνο και οι επιθεωρητές

Ανάλογη αδράνεια χαρακτηρίζει και την αρμόδια δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) του υπουργείου, στην οποία επισήμως λειτουργεί μεν τμήμα επιφορτισμένο, μεταξύ άλλων, με τη μελέτη των βιολογικών παραγόντων στους χώρους εργασίας, αλλά ουδείς γνωρίζει τι κάνει σ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα δε την περίοδο αυτή όπου τα κρούσματα στους χώρους εργασίας πολλαπλασιάζονται. Η σιγή ιχθύος που φαίνεται ότι έχει επιβληθεί στο τμήμα αυτό είναι εκκωφαντική. Ούτε λόγος για οδηγίες και ειδικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για τους υπαλλήλους και ειδικά για τους επιθεωρητές που με μεγάλο κίνδυνο εκτίθενται στον Covid-19 κατά την εκτέλεση του έργου τους.

Αποκορύφωμα της αδιαφορίας των υπευθύνων είναι η παντελής έλλειψη μέριμνας για τα υπηρεσιακά οχήματα στα οποία στοιβάζονται οι επιθεωρητές και μάλιστα σε μεικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή υπαλλήλων και από την Κεντρική Υπηρεσία, ώστε πέρα από κάθε κοινή λογική να διευκολύνεται η μετάδοση του ιού.

Επί τρεις ημέρες η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας δεν κατάρτιζε το υποχρεωτικό κατά τα άλλα και πολυδιαφημιζόμενο από τα ΜΜΕ πρόγραμμα τηλεργασίας για το 40% όσων υπαλλήλων δύνανται να εργαστούν με τηλεργασία, με βάση το αντικείμενο και τη φύση της εργασίας τους, με τη δικαιολογία ότι «...εφόσον στην υπηρεσία δεν υπάρχει συνωστισμός ή έχει ήδη εξασφαλιστεί ή τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου, δεν απαιτείται η εφαρμογή του εν λόγω έκτακτου μέτρου»!

Τα προβλήματα δεν είναι καινούργια. Εργαζόμενοι των υπηρεσιών κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» ότι το ίδιο το υπουργείο Εργασίας δεν πληροί και δεν συμμορφώνεται πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα με καμία από τις νομικές απαιτήσεις που το ίδιο νομοθετεί στον τομέα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, όπως:

• επίβλεψη της ασφάλειας στην εργασία από τεχνικό ασφάλειας

• επίβλεψη της επαγγελματικής υγείας από ιατρό εργασίας

• εκπόνηση Γραπτής Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου

• σύσταση Εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόληψης

• σύσταση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων

Μάσκες, γάντια και υγειονομικό υλικό δεν έχουν μοιραστεί σε όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι τα αγοράζουν με δικά τους έξοδα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Και επιπλέον... αγοράζουν χλωρίνες και καθαριστικά με τα οποία τροφοδοτούν τις καθαρίστριες που καθαρίζουν γραφεία και κοινόχρηστους χώρους για τους εργαζόμενους και για το κοινό... Αυτά αποτελούν λεπτομέρειες για τον κατά τον νόμο υπεύθυνο εργοδότη, τον υπουργό Εργασίας και τις αρμόδιες διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του που τον εκπροσωπούν.

Δυστυχώς η πανδημία δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπου η χώρα μας κατέχει την τιμή να μην παρουσιάζει καμία επαγγελματική ασθένεια! Η χρόνια οργανωμένη αυτή προσπάθεια συγκάλυψης δεν μπορεί πλέον να μένει κρυφή.

Η πανδημία ανέδειξε τη γύμνια και την παραβατικότητα του ελληνικού κράτους και τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος της διαχρονικά ελλιπούς και ανασφαλούς διαχείρισης της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στη χώρα μας, μέσα από μια συνεχιζόμενη προσπάθεια απόκρυψης των προβλημάτων που σχετίζονται με το παγκόσμια αναγνωρισμένο θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να εργάζονται σε υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπουργείο Εργασίας ή «αδράνειας και ανυπαρξίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας