Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα χτυπήσει φέτος κουδούνι για τα σχολικά κυλικεία;
ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα χτυπήσει φέτος κουδούνι για τα σχολικά κυλικεία;

  • A-
  • A+
Παρά την ανακοίνωση εκκίνησης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου, είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τις 8.500 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Τα σχολεία ανοίγουν οριστικά στις 7 Σεπτεμβρίου, «σε πλήρη σύνθεση, με εκτεταμένη χρήση μάσκας και με εκ περιτροπής διαλείμματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αλλά είναι άγνωστο αν η απόφαση περιλαμβάνει και τα σχολικά κυλικεία.

Περίπου 8.500 κυλικεία στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές, παραμένουν κλειστά από τις 3 Μαρτίου –το κλείσιμό τους μάλιστα ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού–, αλλά οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται σε απόγνωση και αγνοούν τι τους περιμένει. Και καθώς τα έσοδά τους φέτος εκμηδενίστηκαν, ενώ οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους τρέχουν, ήδη σε καθημερινή βάση ορισμένοι ιδιοκτήτες κυλικείων αναγκάζονται να διαγραφούν από το ΓΕΜΗ και να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης.

«Σιγή ιχθύος επικρατεί για το τι θα γίνει με μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σχολικών Κυλικείων Φραντζέσκα Τατούλη, που είναι και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία ανήκει η ομοσπονδία και τα περίπου 20 σωματεία της σε όλη τη χώρα. «Τα σχολικά κυλικεία πρέπει να ανοίξουν. Με ασφάλεια και με κανόνες που έχουμε τον επαγγελματισμό και την ευθύνη να τηρήσουμε, όπως κάνουμε χρόνια τώρα», λέει η κ. Τατούλη. «Εχουμε ζητήσει, μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε στείλει υπομνήματα και προτάσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά ακόμη περιμένουμε», συνεχίζει.

Παρά την ιδιομορφία τους, τα σχολικά κυλικεία αντιμετωπίζονται από τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές ως τυπικές επιχειρήσεις εστίασης, με ιδιαίτερο ΚΑΔ. Οι μόνες ενισχύσεις που έχουν πάρει μέχρι σήμερα είναι το επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο κλείσιμο Μαρτίου και Απριλίου και το επίδομα των 534 ευρώ για τον Μάιο. Τον Ιούνιο, αν και το σχολεία τυπικά άνοιξαν, αλλά με τα κυλικεία κλειστά, μέχρι χθές δεν τους είχε δοθεί το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας (σχετική εγκύκλιος δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ).

Την ίδια στιγμή, υποχρεούνται να πληρώσουν κανονικά την ασφαλιστική εισφορά (210 ευρώ, χωρίς την έκπτωση λόγω πανδημίας πλέον) και τον φόρο εισοδήματος, μαζί με την προκαταβολή φόρου, από την οποία η ΑΑΔΕ περιέκοψε ελάχιστο ποσοστό. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος των σχολικών κυλικείων το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει κυριολεκτικά εκμηδενιστεί (είχαν έσοδα μόνο το διάστημα από 8/1-2/3).

Σημειώνουμε ότι τα κυλικεία φορολογούνται βάσει του τζίρου και της ταμειακής μηχανής, με εξαίρεση όσα λειτουργούν σε μικρές σχολικές μονάδες και έχουν τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ, τα οποία φορολογούνται με τεκμαρτό εισόδημα.

Σε αυτή την τελευταία κατηγορία κυλικείων, όπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» ιδιοκτήτες από την περιφέρεια, η ΑΑΔΕ καταλόγισε αρχικά αυξημένο φόρο (από 1.800 ευρώ πέρυσι 1.960 φέτος, μαζί με την προκαταβολή φόρου). Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος των κυλικείων στο εξάμηνο σχεδόν εκμηδενίστηκε και οπωσδήποτε μειώθηκε πολύ πάνω από το 35% που ορίζει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για όλες τις επιχειρήσεις ως όριο για πλήρη απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου (μείωση 100%), η ΑΑΔΕ μείωσε μόνο κατά 50% την προκαταβολή φόρου.

Υποχρεώσεις

Με συσσωρευμένες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τουλάχιστον 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση από τον επόμενο μήνα, πολλές ιδιοκτήτριες και ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο του λουκέτου. Οι συμβάσεις που υπογράφουν με τις σχολικές επιτροπές των δήμων, οι οποίες έχουν την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων, έχουν παραταθεί για έναν χρόνο (είναι 9ετείς βάσει νόμου από το 1992), αλλά αυτή η παράταση είναι δώρο άδωρο αν δεν ξεκαθαριστεί αν, πότε και πώς θα λειτουργήσουν.

Γεύμα δεκατιανό

Πρόταση για το δεκατιανό των μαθητών

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Φραντζέσκα Τατούλη, η Ομοσπονδία Σχολικών Κυλικείων, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση, με τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, για τη διάθεση μικρού γεύματος-δεκατιανού στους μαθητές (1,4 εκατ. στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) μέσω των κυλικείων, και με κόστος περίπου 1 ευρώ ανά μαθητή. «Υπάρχει το επιτυχημένο παράδειγμα της Κύπρου, και είναι σημαντικό και για το διατροφικό μοντέλο των μαθητών», λέει η κ. Τατούλη, επισημαίνοντας ότι η πρόταση παρουσιάστηκε πρόσφατα στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου (που έχει την ευθύνη για το παρεμφερές αλλά περιορισμένο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων), ενώ η ιδέα έχει τεθεί από την αρχή της χρονιάς και στην υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Σημειωτέον ότι η πρακτική της σίτισης στα δημόσια σχολεία, που στην Ελλάδα ακούγεται ως πολύ… εξωτική και προχωρημένη πρόταση, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ είναι αυτονόητος κανόνας εδώ και δεκαετίες. Ιδού μια ενδιαφέρουσα ιδέα προς χρηματοδότηση από το περιβόητο Ταμείο Ανάπτυξης, η οποία και δίνει υπόσταση στο δημόσιο σχολείο, στηρίζει τις οικογένειες των μαθητών και μπορεί να κινήσει ευρύ φάσμα τοπικών παραγωγών και προμηθευτών υγιεινών και ποιοτικών πρώτων υλών. Και φυσικά αλλάζει τη σχέση των μαθητών με το σχολικό κυλικείο. Φοβούμαστε, βέβαια, ότι η πρόταση αυτή ακούγεται πολύ… δημόσια και «κρατικιστική» για να τη συλλάβουν τα νεοφιλελεύθερα ραντάρ της Επιτροπής Πισσαρίδη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναι μεν αλλά» για το λιανεμπόριο
Συνεχείς αλληλλο­αναιρούμενες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το αν και πότε επανέρχεται το click away ή για το πότε θα εφαρμοστεί η παράδοση εντός του καταστήματος.
«Ναι μεν αλλά» για το λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ισοζύγιο της πανδημίας
Οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έσωσαν τον προϋπολογισμό από τα χειρότερα, ο οποίος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα-μαμούθ κοντά στα 11 δισ....
Το ισοζύγιο της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»
Σαφής είναι πλέον η στροφή του υπουργού Οικονομικών σε ευρύτερη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 34,5 δισ. για τη χρηματοδότηση νέου γύρου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
Για πλήρη επισφάλεια στην αγορά εργασίας έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, κατά την ακρόαση φορέων της οικονομίας στη Βουλή, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε κύμα απολύσεων, λόγω ανασφάλειας στις επιχειρήσεις
Κραυγή αγωνίας από ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας
Το Νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, με εκπαίδευση, τουρισμός, εστίαση, αθλητικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία να είναι οι κλάδοι που πλήττονται πιο...
Πάνω από 200.000 οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας